20 Νοεμβρίου 2010

GR-Δεν έχουμε …

Το λέγαμε σαν ανέκδοτο όταν είμαστε παιδιά. Τι σημαίνει ΔΕΗ; Δεν Έχουμε Ηλεκτρικό! Και ΟΤΕ; Ούτε Τηλέφωνο Έχουμε!!! Στο Σταυρό του Ακρωτηρίου Χανίων, όπου πέρασα τις διακοπές μου, το παλιό ανέκδοτο γίνεται πραγματικότητα. Οι διακοπές ρεύματος συχνές. Το τηλέφωνο βέβαια δουλεύει αλλά η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι δυνατή μόνο με το επιλεγόμενο δίκτυο στα 56 kbps. Το ADSL ακριβό και μόνο στις χαμηλές ταχύτητες.

Όμως παρατήρησα πως δεν έχουμε και μερικά άλλα πράγματα που παλιά τα θεωρούσαμε αυτονόητα.

Δεν έχουμε Ώρα Ελλάδος. Παλιά στο ραδιόφωνο ακούγαμε τους εκφωνητές να αναγγέλλουν «Ώρα Ελλάδος 18». Σήμερα ακούμε «Η Εθνική Ασφαλιστική σας ενημερώνει, η ώρα είναι 18».

Δεν έχουμε εθνική ραδιοφωνία. Τουλάχιστον εδώ στα Χανιά. Κάθε λίγο και λιγάκι, ενώ ακούς ας πούμε τη ΝΕΤ, το Δεύτερο ή το Τρίτο πρόγραμμα, ξαφνικά ακούγονται παράσιτα επί ώρες ή και ημέρες. Σε κάποιες εκπομπές άκουσα ακροατές να παραπονούνται με τηλεφωνήματα ή SMS. Κάτι ελέχθη για βλάβες στους πομπούς. Αλλά το πρόβλημα συνεχίζει να εμφανίζεται.

Δεν έχουμε σεβασμό στους νόμους γενικά, και στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ειδικότερα. Παραβιάσεις του υποχρεωτικού STOP, προσπεράσεις σε σημεία της Εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνης όπου ρητά απαγορεύεται η προσπέραση (καβαλώντας την αχνή διπλή γραμμή και με ορατότητα μηδέν), παραβίαση του κόκκινου σε διάβαση πεζών με διερχόμενους πεζούς και φυσικά ομιλία στο κινητό ανά πάσα στιγμή … Τέλος, δεν έχουμε διαγραμμίσεις σε πολλές Εθνικές (αλλά και περιφερειακές) οδούς: στα περισσότερα σημεία οι διαχωριστικές γραμμές αλλά και οι διαγραμμίσεις στις διασταυρώσεις έχουν ξεθωριάσει τελείως.

Δεν έχουμε πατριωτισμό, παρά τις εθνικιστικές μας κορώνες. Η καλύτερη απόδειξη, είναι οι χιλιάδες κουρελιασμένες σημαίες που ανεμίζουν ανά την Ελλάδα. Ακόμη και σε δημόσια κτήρια … Επτά μέρες σε εκδρομή στα Ιωνικά παράλια της Τουρκίας δεν είδα ούτε μία σχισμένη ή ξεφτισμένη τουρκική σημαία. Ούτε μία!

Τελικά, νομίζω πως το μεγαλύτερο κακό που μας έκανε η απριλιανή χούντα και η μεταπολίτευση είναι να αφαιρέσει κάποια chip από την συλλογική μας συνείδηση και να μας κάνει να χάσουμε την τσίπα! Κι αυτή την έλλειψη δεν ξέρω ποιος μπορεί να την αναπληρώσει …

16 Νοεμβρίου 2010

GR-Ομίχλη

Γκρίζα θολούρα και υγρή,
όλα τα κρύβεις γύρω,
τα όμορφα, τα άσχημα,
τα φώτα, τα σκοτάδια.

Αόματους μας έκανες,
κι όλοι αποζητάμε,
τον φωτοδότη Απόλλωνα
τους ίσκιους ν' αποδιώξει.

Η πλάση να φανερωθεί
πολύχρωμη τριγύρω,
μα κι οι καρδιές να νοιώσουνε
ζέστη, χαρά, ζωντάνια,
και τα δεσμά να σπάσουνε
τυφλούς που μας κρατάνε ...

Με αφορμή τη σημερινή ομίχλη που σκεπάζει τις Βρυξέλλες ...

Γνωμικά - Παροιμίες