22 Φεβρουαρίου 2012

Ασφαλής Κρήτη - το όνειρο


«Με τη συνεργασία, τη συνέργεια αλλά και την αλληλοβοήθεια μπορούμε να φέρουμε την Κρήτη εκεί που όλοι θέλουμε και ονειρευόμαστε: να την καταστήσουμε ένα νησί ασφαλές για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της»
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 22 Φεβρουαρίου 2012 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-054)

Με αυτά τα λόγια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Χ.Ν., ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης εγκαινίασε στις 14 Φεβρουαρίου την ενημερωτική εκστρατεία «Ασφαλής Κρήτη», με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών του νησιού με επίκεντρο τα παιδιά ώστε να εξασφαλιστεί η εμπέδωση ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς και να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα. Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει ενημέρωση μαθητών με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Μυλωνά και τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, διαγωνισμό αφίσας-μηνύματος με θέμα «στο δρόμο προσέχω πάντα» για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενημερωτικές ημερίδες ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την οδική ασφάλεια (πεζός και αυτοκίνητο, ποτό και οδήγηση, κινητό και οδήγηση, κράνος, ζώνη) και την παραγωγή έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία.

Έγινε λοιπόν το πρώτο βήμα! Εδώ και ένα χρόνο, η στήλη έχει αναφερθεί εκτεταμένα σε αυτό το όνειρο. Μια Κρήτη με ασφαλείς δρόμους, με ασφαλή σχολεία, με ασφαλή ξενοδοχεία, με ασφαλή νυχτερινά κέντρα. Με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που να επεμβαίνουν σε ελάχιστο χρόνο στα σημεία των συμβάντων. Με νοσοκομεία και κέντρα υγείας στελεχωμένα με προσωπικό υψηλών προδιαγραφών. Μια Κρήτη όπου η πρόληψη θα έχει γίνει τρόπος ζωής, η ανάλυση της επικινδυνότητας θα συνοδεύει κάθε δημόσιο και ιδιωτικό έργο, η ενημέρωση και η εκπαίδευση για θέματα ασφάλειας και προστασίας θα είναι στην ημερησία διάταξη.

Φυσικά μια ενημερωτική εκστρατεία στα σχολεία δεν αρκεί για να γίνει πραγματικότητα ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο. Είναι όμως μια πολύ καλή αρχή. Έχει αποδειχτεί από τις ενημερωτικές εκστρατείες του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) ότι τα παιδιά που κατάλαβαν το μήνυμα εκπαιδεύουν στη συνέχεια του γονείς και τους κατευθύνουν, ακόμη και σε στιγμές πανικού. Η εκπαίδευση λοιπόν, ει δυνατόν και με τη βοήθεια ενός ειδικού κέντρου εκπαίδευσης σε όλες τις πτυχές της ασφάλειας (στο δρόμο. στο σπίτι, στην εξοχή, στο χωράφι, στο διαδίκτυο) είναι πρωταρχικής σημασίας. Η δημιουργία ενός τέτοιου εκπαιδευτικού κέντρου στην Κρήτη, μιας Ντίσνεϋλαντ της Ασφάλειας όπως την έχουμε αποκαλέσει σε προηγούμενα άρθρα, αποτελεί φυσική συνέχεια της πορείας προς μια Ασφαλή Κρήτη.

Ένα επόμενο βήμα μπορεί να είναι η κινητοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού για την ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αν δεν λάβουν ορισμένες προφυλάξεις. Προφυλάξεις στην οδήγηση. Αποφυγή της κολύμβησης με γεμάτο στομάχι σε άγνωστα νερά. Προσοχή στις εκδρομές στις κρητικές μαδάρες χωρίς να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες προφυλάξεις. Παράλληλα με μια αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στους τουρίστες - απάντηση στις κλήσεις προς το 112 σε πολλές γλώσσες, καθιέρωση μέγιστου χρόνου επέμβασης, βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Μα έχουμε κρίση, θα ισχυριστούν ορισμένοι. Ακριβώς γι' αυτό θα πρέπει να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες για να μας προτιμήσουν οι επισκέπτες …

Απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σήματος ποιότητας «Ασφαλής Κρήτη». Για να το πάρει ένα σχολείο θα πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια όσον αφορά την ασφάλεια του ίδιου του κτηρίου, την ύπαρξη διαδικασιών αντιμετώπισης σεισμού ή πυρκαγιάς, την εκπαίδευση των διδασκόντων και των μαθητών στις πρώτες βοήθειες. Για να το πάρει ένα ξενοδοχείο, εκτός από την τήρηση των κανόνων πυρασφάλειας και ασφάλειας στις παραλίες, θα πρέπει να διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στις πρώτες βοήθειες, καθώς και διαδικασίες ενημέρωσης των επισκεπτών για τους ενδεχόμενους κινδύνους, Τέλος για να πάρει το σήμα «Ασφαλής Κρήτη» ένα νυχτερινό κέντρο, ένα κτήριο γραφείων, μια εταιρεία μεταφορών, ένα γραφείο ταξιδιών, μια επιχείρηση ή γενικότερα μια εγκατάσταση θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε ορισμένα κριτήρια ασφάλειας και προστασίας του προσωπικού αλλά και των πελατών γενικότερα. Η απονομή του σήματος μπορεί να γίνεται με ελάχιστη γραφειοκρατία με τη βοήθεια των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, των επιμελητηρίων και εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας. Και φυσικά θα πρέπει να προβλέπεται τακτικός έλεγχος για να εξασφαλίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις για την απονομή του σήματος.

Όμως το σημαντικότερο δεν είναι να πάρει κάποιος το σήμα για να το επιδεικνύει στην πρόσοψη της εγκατάστασής του ή για να το χρησιμοποιεί στις δημόσιες σχέσεις του. Το σημαντικότερο είναι να αποκτήσουμε στην Κρήτη έναν τρόπο ζωής (lifestyle) που να ευνοεί την ασφάλεια, τη δική μας και των άλλων - χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παίρνουμε πια ρίσκα στη ζωή μας. Απλώς δεν θα παίρνουμε «ανώφελα» ή «βλακώδη» ρίσκα, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση σε κατάσταση μέθης ή όταν μιλούμε στο κινητό, η κολύμβηση μετά από μεγάλο γεύμα, η περιπλάνηση στα βουνά χωρίς χάρτη ή οδηγό, οι επικίνδυνες προσπεράσεις σε σημεία χωρίς ορατότητα, η οδήγηση μοτοσικλέτας χωρίς κράνος και τόσα άλλα που οδηγούν σε θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς και μόνιμες αναπηρίες.

Ασφαλής Κρήτη. Ένα όνειρο για το οποίο πρέπει να εργαστούμε όλοι, ο καθένας με τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις του. Γιατί μόνον έτσι μπορούμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα!

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες