15 Μαΐου 2018

Για καλύτερες διασώσεις

Η χρήση δρόνων στα επείγοντα, οι εφαρμογές έκτακτης ανάγκης για κινητά και οι ψευδείς ειδήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρόσφατου συνεδρίου για τα επείγοντα
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 15 Μαΐου 2018 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-330)

Πριν από τρεις εβδομάδες παρακολούθησα το συνέδριο της Ένωσης του Ευρωπαϊκού Αριθμού Επειγόντων 112 (ΕΕΝΑ) στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Στην τριήμερη εκδήλωση συμμετείχαν 720 άτομα από 55 χώρες. Εκπρόσωποι δημόσιων αρχών και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ιδιωτικές εταιρείες, ερευνητές, οργανώσεις και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Είχα συμβάλλει στην διοργάνωση των πρώτων τέτοιων συνεδρίων το 2003 και το 2004. Και διαπίστωσα καταπληκτική πρόοδο! Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση όσων μου έκαναν εντύπωση στο συνέδριο της Λιουμπλιάνα και την έκθεση που το συνόδευε …

Δρόνοι και δημόσια ασφάλεια. Οι δρόνοι (drones) έχουν ήδη σώσει ζωές σε αποστολές έρευνας και διάσωσης ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε δασικές πυρκαγιές, σε πλημμύρες και σε αποστολές δημόσιας τάξης. Με βελτιωμένους αερομεταφερόμενους αισθητήρες και εξειδικευμένο λογισμικό συμπληρώνουν όλο και περισσότερο τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στις καθημερινές τους επιχειρήσεις.

Παράλληλα, απαιτείται περισσότερη έρευνα ώστε οι πυροσβέστες, οι διασώστες και οι αστυνομικοί να εκπαιδευτούν για να ενσωματώσουν τους δρόνους στις καθημερινές τους επιχειρήσεις. Στη σχολή πυροσβεστών της Εσθονίας υπάρχει ήδη σχετικό μάθημα … Επίσης θα πρέπει να αξιολογηθεί η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητά τους με επιστημονικό τρόπο ώστε να δικαιολογηθούν οι επενδύσεις για την αγορά τους και την ένταξη τους στις μονάδες.

Εφαρμογές για κινητά. Ο προηγμένος γεωεντοπισμός κινητών τηλεφώνων (Advanced Mobile Location ή AML) ξεκίνησε να λειτουργεί με έξυπνα κινητά Android (της Google) και έχει τώρα επεκταθεί στα iPhone (της Apple). Όπως λένε οι άνθρωποι του κλάδου, πρόκειται για την καλύτερη καινοτομία της δεκαετίας στον τομέα της διάσωσης! Ωστόσο, για να μπορεί να αξιοποιηθεί θα πρέπει τα τηλεφωνικά κέντρα που απαντούν στις κλήσεις προς το 112 να έχουν εγκαταστήσει τη σχετική εφαρμογή.

Ήδη αυτό έχει γίνει στα εξής κράτη: Βρετανία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Εσθονία, Λιθουανία, Σλοβενία, Αυστρία (εν μέρει) και Νέα Ζηλανδία. Η εγκατάστασή του σχεδιάζεται σε Νορβηγία, Σουηδία, Λετονία, Δανία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία. Και εκτός Ευρώπης σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Τουρκία. Επισημαίνεται ότι ο προηγμένος γεωεντοπισμός έχει τυποποιηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Προτύπων Τηλεπικοινωνιών (ETSI).

Παράλληλα, η ΕΕΝΑ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση της πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής εφαρμογών έκτακτης ανάγκης για κινητά (PEMEA). Έτσι οι διάφορες τοπικές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί και κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που είναι πιο κοντά στον χρήστη. Πρόκειται για άλλο ένα ευρωπαϊκό πρότυπο που έχει προωθήσει η ΕΕΝΑ στο ETSI.

Ψευδείς ειδήσεις. Σε μια ξεχωριστή συνεδρίαση παρουσιάστηκαν δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων. Το EU Disinfo Lab, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και υστερόβουλων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και κατά της διάδοσης ανυπόστατων φημών.

Τα μέλη του έχουν ήδη συνεργαστεί για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών στο πλαίσιο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Έχουν επίσης αναλύσει την διάδοση των ανυπόστατων φημών που συνόδευαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι (13/11/2015) και στη Νίκαια (14/7/2016) και τον πανικό στην νότια Γαλλία (Juan-les-Pins, 14/8/2016). Από την ανάλυση αυτή συμπέραναν ότι οι φήμες διαδίδονται από άτομα που δεν βρίσκονται στην περιοχή του συμβάντος, ότι η διάψευση διαδίδεται πολύ περισσότερο από την αρχική φήμη και ότι οι έγκαιρες και έγκυρες ειδήσεις από τις αρχές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τον κόσμο.

Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι το έργο InVID που έχει ήδη αναπτύξει εργαλεία εντοπισμού ψευδών ή παραποιημένων φωτογραφιών και βίντεο. Με την εγκατάσταση ενός πρόσθετου (plugin) στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο ο χρήστης μπορεί να διαπιστώσει πότε και σε τι πλαίσιο πρωτοδημοσιεύτηκε μια φωτογραφία και κατά πόσο είναι παραποιημένη για λόγους προπαγάνδας.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όταν ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου θα διαθέσει σε επαγγελματίες των ειδήσεων ένα σύνολο προηγμένων εργαλείων επαλήθευσης των οπτικών ειδήσεων που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επικοινωνίες σε κατεστραμμένες περιοχές. Στην έκθεση που έτρεχε παράλληλα με το συνέδριο το μάτι μου έπεσε σε ένα καινοτόμο προϊόν που εξασφαλίζει την επικοινωνία σε περιοχές όπου οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί μετά από μια μεγάλη καταστροφή. Το APM-40 αποτελείται από ανθεκτικά τηλέφωνα που συνδέονται με απλό καλώδιο σε βρόχο και μπορούν να διασυνδεθούν με το κανονικό τηλεφωνικό δίκτυο, με το δίκτυο κινητής ή και με ασύρματα δίκτυα (UHF, VHF, Tetra).

Οι συσκευές καταναλώνουν ελάχιστο ρεύμα και μπορούν να λειτουργήσουν με τις ίδιες μπαταρίες επί εβδομάδες ή να συνδεθούν με ηλιακό συλλέκτη. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία εκστρατείας, εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας, καταυλισμούς προσφύγων, σήραγγες, ορυχεία, σπηλιές και σε μεγάλες εκδηλώσεις.

Την επόμενη εβδομάδα θα αναφερθούμε σε μια σειρά από άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές του συνεδρίου.

Γνωμικά - Παροιμίες