07 Οκτωβρίου 2009

GR-Πρώτα ο πολίτης;

«Πρώτα ο πολίτης» ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ και παραμένει το κεντρικό σύνθημα της νέας κυβέρνησης. Όμως ποιός «πολίτης»;

  • Αυτός που πετάει τα σκουπίδια του όπου λάχει; Επισκεφτηκα πρόσφατα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Ιερά και ηρωική αλλά και πνιγμένη στο σκουπίδι, ίσως όχι η ίδια η πόλη αλλά σίγουρα τα περίχωρα. Εκατοντάδες στρέμματα γύρω από τον ... (τρομάρα μας) βιολογικό καθαρισμό της πόλης, στο δρόμο προς τα ΤΕΙ, είναι μια απέραντη, ανεξέλεγκτη χωματερή.
  • Αυτός που οδηγεί αγνοώντας τους πάντες και τα πάντα; Φέτος οδήγησα πολλές ώρες στο ελληνικό οδικό δίκτυο. Στη Βόρεια Ελλάδα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών, στην οδό προς Ναύπακτο και Αντίρριο και φυσικά στην Κρήτη από τη μιά άκρη στην άλλη. Όχι μόνο κινδύνεψα επανειλημμένα από τα άγρια προσπεράσματα διάφορων καμικάζι που καβαλούσαν τη διπλή γραμμή ακόμη και όταν δεν είχαν καθόλου ορατότητα, αλλά εντυπωσιάστηκα και από τον αριθμό των σκοτωμένων ζώων σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης που συνάντησα. Κι όχι μόνο σκύλους και γάτες αλλά και πολυάριθμες χελώνες και αλεπούδες ...
  • Αυτός που δεν αφήνει τους άλλους να μιλήσουν; Το κύριο χαρακτηριστικό των «πολιτών» είναι ο πολιτισμένος διάλογος. Παρακολουθώντας λίγο τα δελτία ειδήσεων και τις κατ' ευφημισμόν συζητήσεις που τα μετατρέπουν σε κακόφημα καφενεία, διαπίστωσα ότι ακόμη και αυτοί που θεωρούνται κατ' εξοχήν «πολίτες» αφού ασχολούνται με τα κοινά δεν ξέρουν να διαλέγονται αλλά να φωνασκούν για να καλύψουν τα λεγόμενα των άλλων.
  • Αυτός που κλέβει τους συμπολίτες του κλέβοντας την εφορία; Μπήκα σε δεκάδες μαγαζιά τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Μερικά έκοβαν συστηματικά αποδείξεις και υποθέτω ότι απέδιδαν κανονικά και τον ΦΠΑ. Τα περισσότερα όμως, ιδίως εστιατόρια/ταβέρνες ενώ χρέωναν τιμές με ΦΠΑ δεν έκοβαν νόμιμες αποδείξεις, δηλαδή είναι προφανές ότι δεν απέδιδαν στο κράτος το φόρο που εισέπραταν από τους πελάτες τους.
  • Αυτός που διατηρεί αναρτημένη μια κουρελιασμένη ελληνική σημαία; Διατρέχοντας την Ελλάδα συνάντησα, όπως και στο παρελθόν, εκατοντάδες κτήρια (δημόσια και ιδιωτικά) που είχαν αναρτήσει, ή μάλλον διατηρούσαν αναρτημένη, μια κουρελιασμένη ελληνική σημαία. Τι κι αν το άρθρο 181 του Ποινικού Κώδικα με τίτλο «Προσβολή συμβόλων του ελληνικού Κράτους» προβλέπει ότι «Όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί καταστρέφει παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του Κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών». Αντίστοιχα το άρθρο 58 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα με τίτλο «Προσβολή σημαίας ή στρατού» προβλέπει ότι «Στρατιωτικός που δημόσια με λόγο ή έργο ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο εκδηλώνει καταφρόνηση για τη σημαία, το στρατό ή διακριτικό σήμα του στρατού ή σώματος αυτού, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών». Η σχισμένη σημαία νομίζω πως αποτελεί σύμβολο της περιφρόνησής μας προς την ίδια μας την πατρίδα. Θάλεγα και για τις εθνικές μας ομάδες που μας εκπροσωπούν επάξια στα διεθνή αθλητικά γεγονότα.

Πρώτα οι πολίτες λοιπόν ... Ωραίο το σύνθημα, αλλά νάχαμε και περισσότερους από δαύτους ακόμη καλύτερα.

Γνωμικά - Παροιμίες