(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 26 Απριλίου 2016 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-243)
Η μεγάλη γιορτή πλησιάζει. Οι προετοιμασίες έχουν ενταθεί. Τα προγράμματα έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί. Άλλος θα γιορτάσει στο χωριό. Άλλος με συγγενείς και φίλους. Άλλος θα μείνει στο σπίτι σε στενό οικογενειακό κύκλο. Θα προσφερθούν λαμπάδες για το βράδυ της Ανάστασης. Και φυσικά θα ετοιμαστούν οι πασχαλιάτικες λιχουδιές. Οι περισσότεροι θα ψήσουν τσουρέκια, θα βάψουν αυγά, θα ετοιμάσουν μαγειρίτσα. Θα ψήσουν το παραδοσιακό αρνί - άλλοι στη σούβλα κι άλλοι στο φούρνο.
Όμως το Πάσχα δεν είναι μόνο ρομαντικές στιγμές με τα Δώδεκα Ευαγγέλια, την περιφορά του Επιταφίου, τον ύμνο της Κασσιανής, τον θρήνο για το «Γλυκύ μου έαρ» και το θριαμβευτικό «Χριστός Ανέστη» τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Συνδέεται και με μερικούς κινδύνους που, αν δεν προσέξουμε, ενδέχεται να μετατρέψουν μιαν όμορφη γιορτή πνευματικής ανάτασης και οικογενειακής ευτυχίας σε στιγμές πόνου, απελπισίας και μακροπρόθεσμης ταλαιπωρίας.
Οι διατροφικές συνήθειες της Πασχαλιάς μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές. Μετά από μια μεγάλη περίοδο νηστείας με αποχή από λιπαρά και άλλα επιβλαβή για τον οργανισμό τρόφιμα, η εκ νέου κατανάλωση μεγάλης ποσότητας δύσπεπτων τροφών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ιδίως σε όσους έχουν ευαισθησίες και συγκεκριμένες παθήσεις.
Έτσι, το Πάσχα τα νοσοκομεία φιλοξενούν αρκετές γαστρορραγίες, μαζί με καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια που πλήττουν συνήθως άτομα τα οποία δεν είχαν μέχρι τότε κάποιο επιβαρυμένο ιστορικό. Πράγματι, αρκεί να ξεπεραστούν κάποια όρια πολυφαγίας και οινοποσίας για να αποκαλυφθούν υφιστάμενες αδυναμίες και παθήσεις που μέχρι τότε δεν είχαν αποκαλυφθεί …
«Μα ήταν υγιέστατος μέχρι τότε» είναι η φράση που ακούγεται συνήθως. Όμως κάποιες ήδη μισοβουλωμένες αρτηρίες έφραξαν παραπάνω, η πίεση που μέχρι τότε δεν ήταν γνωστό ότι ήταν υψηλή χτύπησε κόκκινο … και το κακό δεν άργησε να χτυπήσει.
Στην κατανάλωση οινοπνευματωδών οφείλεται κατά μεγάλο μέρος και η άλλη μεγάλη μάστιγα των ημερών, τα τροχαία. Είναι γνωστό ότι κατά τις περιόδους των εορτών υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία στους δρόμους με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Ο αριθμός νεκρών και τραυματιών αυξάνει, οικογένειες ξεκληρίζονται, το θείο δράμα της Μεγάλης Εβδομάδας μετατρέπεται σε οικογενειακή τραγωδία …
Επειδή κάποιος ήπιε και έπιασε το τιμόνι. Επειδή ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα και προσπάθησε να προσπεράσει χωρίς να έχει ορατότητα. Επειδή κάποιοι δεν έβαλαν ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο ή κράνος στη μοτοσικλέτα. Επειδή ο οδηγός μιλούσε στο κινητό ή ήταν απρόσεχτος και αφηρημένος.
Τι κι αν τα κανάλια δείχνουν εικόνες από κατεστραμμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Τι και αν οι εφημερίδες περιγράφουν τις συνθήκες των δυστυχημάτων και τον πόνο των οικογενειών. Οι ασυνείδητοι οδηγοί θα συνεχίσουν να προκαλούν θανάτους και αναπηρίες. Να σκορπίζουν πόνο και δάκρυα. Εκτός κι αν όλοι αποφασίσουμε να τους σταματήσουμε πριν χτυπήσει το κακό! Εμποδίστε τον μεθυσμένο να πιάσει τιμόνι. Πάρτε το κινητό του οδηγού όσο οδηγεί. Υποχρεώστε όλους τους επιβάτες να βάλουν ζώνη ασφαλείας. Και βάζετε τις φωνές κάθε φορά που ο οδηγός θέλει να προσπεράσει χωρίς να έχει ορατότητα. Ακόμη καλύτερα μη μπείτε στο αυτοκίνητο αν ξέρετε ότι ο συγκεκριμένος οδηγός δεν τηρεί τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας …
Μια άλλη πηγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα οφείλεται στα κεριά, τα βαρελότα και τα πυροτεχνήματα. Όσον αφορά τα κεριά χρειάζεται προσοχή όταν τα κρατάμε αναμμένα μέσα σε πλήθος. Υπάρχει κίνδυνος να βάλουμε φωτιά στα μαλλιά ή και στα ρούχα των άλλων - τα συνθετικά ρούχα είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα. Προσοχή επίσης στα παιδιά που κρατούν αναμμένα κεριά και λαμπάδες. Φροντίζουμε τα αναμμένα κεριά μέσα στο σπίτι να είναι καλά στερεωμένα και μέσα σε βάση πλατιά που δεν καίγεται (όχι πλαστικά πιάτα, δίσκους και άλλα υλικά για στήριξη κεριών). Και φυσικά, όπως και τα Χριστούγεννα, δεν αφήνουμε αναμμένα κεριά μέσα στο σπίτι, όταν η οικογένεια κοιμάται ή λείπει.
Η χρήση βαρελότων και πυροτεχνημάτων μέσα στο πλήθος έχει προκαλέσει στο παρελθόν σοβαρά ατυχήματα, εγκαύματα, ακρωτηριασμούς ακόμη και θανάτους. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε πολλές κατασχέσεις πυροτεχνημάτων που διατίθεντο παράνομα. Όμως, υπάρχουν πάντοτε ασυνείδητοι έμποροι ακόμη και γονείς που είναι έτοιμοι να διαθέσουν πυροτεχνήματα σε ανήλικους. Οι οποίοι μη γνωρίζοντας τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν όταν χρησιμοποιούν τέτοια υλικά κινδυνεύουν ιδιαίτερα να σκοτωθούν ή να μείνουν για πάντα ανάπηροι - να χάσουν μάτια, να ακρωτηριαστούν ή ακόμη να μείνουν κουφοί.
Τέλος, στην ύπαιθρο, η αλόγιστη χρήση πυροτεχνημάτων μπορεί επίσης να προκαλέσει και πυρκαγιά - ιδίως αυτή την εποχή που λόγω της ανομβρίας υπάρχουν πολλά ξερόχορτα. Και να μην ξεχνάμε τα εγκαύματα που μπορούν να προκληθούν στην ψησταριά από τους απρόσεχτους ψήστες …
Βέβαια, όλες οι παραπάνω υποδείξεις είναι χρήσιμες ΠΡΙΝ συμβεί το ατύχημα. Αν όμως σας τύχει το μοιραίο, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις και για να βοηθήσετε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Καλέστε το 166 για να ζητήσετε ιατρική βοήθεια, το 100 για την αστυνομία ή το 199 για την πυροσβεστική. Αν δεν θυμάστε τους αριθμούς αυτούς καλέστε το 112, τον ευρωπαϊκό αριθμό επειγόντων.
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και φροντίστε την ασφάλεια σας. Περιμένετε να σας απαντήσουν. Δώστε τα στοιχεία σας και εξηγείστε τι συμβαίνει, πού συμβαίνει και πόσοι εμπλέκονται. Δώστε διεύθυνση και τρόπο πρόσβασης. Απαντήστε στις ερωτήσεις για να διευκολύνετε την αποστολή βοήθειας.
Ακολουθείστε τις οδηγίες που θα σας δώσουν και μην κλείσετε το τηλέφωνο πριν ακούσετε όλες τις οδηγίες. Μετά το τέλος της επικοινωνίας σκεφθείτε ότι μπορεί να σας ξανατηλεφωνήσουν - φροντίστε να είστε διαθέσιμοι ... Αν γνωρίζετε πώς να δώσετε Πρώτες Βοήθειες (ιδίως Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση - ΚΑΡΠΑ) ξεκινήστε!
Καλό Πάσχα σε όλους και όλες!