Λέω λοιπόν να εφαρμόσω ένα σύστημα αξιολόγησης που να περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
- Επικοινωνιακή επάρκεια. Με ενδιαφέρει κατά πόσο το κόμμα μπορεί να μου περάσει τις θέσεις του για τις Ευρωεκλογές με πλήρη, σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο. Και κατά πόσο πρέπει να ιδρώσω ή όχι για να βρω τι σκοπεύει να κάνει το κόμμα για καθένα απο τα ζητήματα που θεωρώ σπουδαία για την επόμενη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου. Αν δεν μπορώ να καταλάβω τι πρεσβεύει το κόμμα για το α ή β ζήτημα πως θα το εμπιστευτώ να με εκπροσωπήσει στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο;
- Ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Με ενδιαφέρει επίσης κατά πόσο το κόμμα που θα ψηφίσω δέχεται την Ενωμένη Ευρώπη ως ιστορική αναγκαιότητα ή αν τη θεωρεί αναγκαίο κακό που πρέπει πάση θυσία να αποδυναμωθεί και εν τέλει να καταργηθεί. Ψηφίζω κάποιους να με εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο να υπερασπιστούν τα συμφέροντά μου ως πολίτη και όχι για να βάλουν τροχοπέδη στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
- Θέσεις για συγκεκριμένα θέματα ευρωπαϊκής διάστασης. Στο προηγούμενο άρθρο ανέφερα μερικά από αυτά όπως (χωρίς αξιολογική σειρά) τρομοκρατία, περιφερειακή πολιτική, προστασία περιβάλλοντος, ενέργεια, άμυνα και εξωτερικές υποθέσεις, πληθωρισμός, προστασία καταναλωτή, υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας στην πράξη, ελληνική γεωργία, ελληνικά ΑΕΙ και διαδικασία της Μπολώνια για την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων, (μη) εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου από την Ελλάδα, χρηματοπιστωτική κρίση. Θα προσπαθήσω να τα ιεραρχήσω και να κάνω μια αντικειμενική αξιολόγηση.
- Ικανότητες υποψηφίων. Με ενδιαφέρει οι νέοι Ευρωβουλευτές να είναι άνθρωποι με γνώση και ικανότητες αλλά και με διάθεση να μάθουν όσα δεν ξέρουν. Τι έχουν πετύχει μέχρι σήμερα στη ζωή τους, στο δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα. Έχουν τη δυνατότητα να «ξεχωρίσουν δύο γαϊδουριών άχυρα» ή είναι γεμάτοι θεωρίες και «μελλοντικούς παράδεισους». Όλοι οι υποψήφιοι μιλούν με «θα» αλλά ποιοί έχουν εκ των πραγμάτων και τη δυνατότητα να υλοποιοήσουν τις υποσχέσεις τους.
- Γενική αξιοπιστία του κόμματος. Δυστυχώς ορισμένα από τα κόμματα έχουν προϊστορία την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Σίγουρα η εξουσία φθείρει και απαιτεί συμβιβασμούς αλλά νομίζω πως πρέπει να αξιολογηθεί και η γενική αξιοπιστία όσων στο παρελθόν υποσχέθηκαν «λαγούς και πετραχείλια» αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Κι όσοι ισχυρίζονται ότι αλλοιώς τα περίμεναν κι αλλοιώς τους ήρθαν ας έχουν υπόψη τους ότι «Διοικείν εστι προβλέπειν».
Ελπίζω το εγχείρημα να ολοκληρωθεί σωστά. Ούτως ή άλλως το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο - 7 Ιουνίου 2009 από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου!