26 Μαΐου 2017

Προστασία από καλοκαιρινούς κινδύνους

Απολαμβάνουμε το καλοκαίρι αποφεύγοντας μερικούς κινδύνους που μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 23 Μαΐου 2017 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-289)

Ήλιος. Είναι απαραίτητος γιατί μας βοηθά να συνθέσουμε βιταμίνη D, να απορροφήσουμε ασβέστιο και να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη. Αλλά αν δεν προσέξουμε μπορεί και να μας σκοτώσει! Φοράμε καπέλο, βάζουμε αντηλιακή κρέμα και καταναλώνουμε πολλά υγρά και όχι μόνο στην παραλία. Απαραίτητα στα παιδιά όταν παίζουν στο ύπαιθρο γιατί εκτίθενται τρεις φορές περισσότερο στον ήλιο. Αλλά και στους ηλικιωμένους που συχνά πάσχουν από χρόνια νοσήματα και παίρνουν φάρμακα.

Αν μετά την έκθεση στον ήλιο εμφανιστούν αδυναμία, ζαλάδα, πονοκέφαλος, κράμπες, σύγχυση, τάση για εμετό, παραμιλητό, υψηλός πυρετός, ξηροδερμία ή λιποθυμικές τάσεις, συμβουλευόμαστε γιατρό ή καλούμε τα επείγοντα (112 ή 166), ιδίως αν υπάρχει επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο σε νεαρή ηλικία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος αργότερα, ενώ η ηλιοθεραπεία, σε συνδυασμό με την κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων, μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησίες ή να καταστήσει τα φάρμακα τοξικά.

Προσοχή! Δεν αφήνουμε ποτέ μωρό, παιδί ή ακόμη και το κατοικίδιο μας στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι. Το αυτοκίνητο συγκεντρώνει τη θερμότητα σαν θερμοκήπιο και το παιδί ή το σκυλάκι μας κινδυνεύει να σκάσει από θερμοπληξία και να πεθάνει αβοήθητο!

Κολύμπι. Η θάλασσα και οι πισίνες προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι αλλά είναι γεμάτες και κινδύνους. Ακόμη και οι παραλίες με Μπλε Σημαίες ή οι πισίνες με χλωριωμένο νερό μπορεί να περιέχουν μικρόβια, ιδίως ορισμένες στιγμές της ημέρας. Δεν καταπίνουμε το νερό, προσπαθούμε να μην τρίβουμε τα μάτια μας και ξεπλενόμαστε με καθαρό, γλυκό νερό μετά το μπάνιο.

Ακόμη κι αν τα παιδιά ξέρουν να κολυμπούν δεν τα αφήνουμε χωρίς επιτήρηση στην πισίνα και φροντίζουμε να μην απομακρύνονται από την παραλία όταν κολυμπούν στη θάλασσα. Τα μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν και σε λίγα εκατοστά νερού ή σε έναν κουβά, πολύ περισσότερο στην πισίνα ή στη θάλασσα.

Δεν κολυμπούμε μετά από πλούσιο γεύμα, δεν κάνουμε βουτιές σε σημεία που δεν γνωρίζουμε, και περιφράζουμε τις πισίνες για να μην πέσουν μέσα μικρά παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι. Φροντίζουμε να μάθουν κολύμπι τα παιδιά σε μικρή ηλικία και τα διδάσκουμε πώς να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους.

Έντομα. Το καλοκαίρι μας επισκέπτονται κουνούπια, σφήκες και άλλα επικίνδυνα έντομα. Μπορεί να είναι φορείς ασθενειών ή απλώς να έχουν περάσει από ακαθαρσίες και να μεταφέρουν μολύνσεις. Επιπλέον, στα αλλεργικά άτομα ένα τσίμπημα μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο. Για τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες τη νύχτα και εντομοαπωθητικά με βάση βότανα (π.χ. σιτρονέλλα) την ημέρα.

Ενδέχεται μετά από τσίμπημα να διαπιστώσουμε ήπια αλλεργική αντίδραση. Εξάνθημα, φαγούρα και οίδημα σε περιοχές μακριά από το σημείο του τσιμπήματος, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, βράχνιασμα της φωνής ή πρήξιμο της γλώσσας. Ακόμη χειρότερη είναι η οξεία αλλεργική αντίδραση, δηλαδή αναφυλαξία λίγα λεπτά μετά το τσίμπημα, ζαλάδα ή απότομη πτώση της πίεσης, λιποθυμία ή καρδιακή ανακοπή.

Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την απορρόφηση του δηλητηρίου (περιδένοντας σε σημείο πάνω από το σημείο του τσιμπήματος και κοντά στο σώμα ή τοποθετώντας πάγο στο σημείο του τσιμπήματος) και απευθυνόμαστε αμέσως σε γιατρό ή στα επείγοντα (112 ή 166). Η χορήγηση αντιισταμινικών ή (σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ αδρεναλίνης) θα πρέπει να γίνει κατά προτίμηση από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό.

Πυρκαγιές. Το άναμμα φωτιάς απαγορεύεται από την Πρωτομαγιά έως και τις 31 Οκτωβρίου, σε δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς και σε αγροτικές, χορτολιβαδικές ή βραχώδεις πεδινές εκτάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν ανάβουμε φωτιά σε ψησταριές ή όταν χρησιμοποιούμε εργαλεία που ενδέχεται να βγάλουν σπίθες. Και φυσικά δεν πετούμε τα αποτσίγαρά μας κοντά σε ξερόχορτα και ξερόκλαδα.

Φροντίζουμε επίσης να καθαρίζουμε το οικόπεδο ή το χωράφι μας από ξερόχορτα, ξερόκλαδα και σκουπίδια που αποτελούν πρώτης τάξεως καύσιμη ύλη. Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι προκαλούν συχνά αυταναφλέξεις στις ανεξέλεγκτες χωματερές κάτι που αν συνδυαστεί με έντονους ανέμους μπορεί να προκαλέσει μεγάλες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.

Άλλοι κίνδυνοι. Δεν καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες και φροντίζουμε να μαγειρέψουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά για να αποφύγουμε τυχόν δηλητηρίαση. Δηλητηριάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν και διάφορα φρούτα ή λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά, αλλά και διάφορα υγρά όπως υλικά καθαρισμού ή εντομοκτόνα που θα πέσουν στα χέρια των παιδιών.

Φοράμε ζώνη και κράνος ακόμη και όταν κάνει ζέστη και οδηγούμε προσεκτικά ημέρα και νύχτα αποφεύγοντας την οδήγηση μετά την κατανάλωση οινοπνεύματος ή άλλων ουσιών. Οδηγούμε προσεκτικά σε περιοχές που δεν γνωρίζουμε, δεν αναπτύσσουμε υπερβολική ταχύτητα και προσέχουμε τους άλλους οδηγούς - οι οποίοι ίσως να μην γνωρίζουν την περιοχή και να ενεργούν απρόβλεπτα.

Η προσοχή, η πρόληψη, η προφύλαξη ας μας συνοδεύσουν όλο αυτό το καλοκαίρι για να «μαζέψουμε» ήλιο, να χαρούμε τη θάλασσα και το βουνό και να περάσουμε ήρεμες διακοπές γεμάτες χρήσιμες εμπειρίες και ωραίες αναμνήσεις. Χωρίς απρόβλεπτα, χωρίς ατυχήματα, χωρίς δυσάρεστες περιπέτειες.

Γνωμικά - Παροιμίες