ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
100 άρθρα για την προστασία!
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*
Αυτό είναι το εκατοστό άρθρο μου για την Προστασία του Πολίτη και την Καθημερινότητα που φιλοξενούν τα Χανιώτικα Νέα. Ας κάνουμε λοιπόν μια σύντομη ανασκόπηση …
Το πρώτο άρθρο αυτής της σειράς δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου 2011 και αφορούσε - τι άλλο - το 112, τον Ευρωπαϊκό αριθμό επειγόντων. Με αυτόν τον αριθμό, τον οποίο οι πολίτες μπορούν να καλούν για βοήθεια όταν απειλείται ζωή ή περιουσία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ασχοληθήκαμε αρκετές φορές στα 100 αυτά άρθρα. Το 112 λειτουργεί βέβαια και στην Ελλάδα παρόλο που είναι σχεδόν άγνωστο στους Έλληνες και ελπίζουμε σύντομα να αναβαθμιστεί και να αντικαταστήσει όλους τους άλλους αριθμούς έκτακτης ανάγκης χάρις σε ένα ειδικό έργο εκσυγχρονισμού του που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γράψαμε βέβαια και για τις μεγάλες καταστροφές, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην πρόληψη. Για τις επικίνδυνες αλλαγές που δεν πρέπει να κάνουμε στις οικοδομές γιατί τις καθιστούμε πιο ευάλωτες στους σεισμούς. Για τους ανιχνευτές καπνού που μπορεί να μας σώσουν από μια πυρκαγιά στο σπίτι. Για τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε προκαταβολικά για να προστατεύσουμε το σπίτι μας από μια δασική πυρκαγιά αν κατοικούμε μέσα σε δάσος, ή από την πλημμύρα αν κατοικούμε σε πλημμυροπαθή περιοχή. Αναφερθήκαμε συχνά στα μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουμε το καλοκαίρι αλλά και κατά τη διάρκεια των μεγάλων εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών σε περιπτώσεις επερχόμενων ή εξελισσόμενων καταστροφών. Αλλά και στο ρόλο που παίζουν, ή που μπορούν να παίξουν τα μέσα ενημέρωσης για την προστασία των πολιτών παρέχοντας σωστή ενημέρωση χωρίς να προκαλούν πανικούς.
Η γνώση σώζει και η άγνοια σκοτώνει. Αυτήν ήταν η αρχή στην οποία στηρίχτηκαν τα άρθρα για την Προστασία του Πολίτη σε αυτήν εδώ τη στήλη. Και οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν αυτή τη γνώση παρακολουθώντας μαθήματα στις πολυάριθμες εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με την παροχή πρώτων βοηθειών και με τη διάσωση. Πρώτη προτεραιότητα η γνώση της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), την οποία όλοι μπορούμε να μάθουμε για να σώσουμε κάποιον συνάνθρωπο που κινδυνεύει από καρδιακή ανακοπή. Αλλά και η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου σε ηλικιωμένους και λιγότερο ηλικιωμένους φίλους και γνωστούς. Αναφερθήκαμε μάλιστα σε ιδιαίτερο άρθρο στην προστασία του παππού και της γιαγιάς, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού της χώρας μας.
Θίξαμε επίσης και θέματα ευρύτερης πολιτικής. Μιλήσαμε για ποιοτική αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στους πολίτες. Για την αξιοποίηση των ασθενοφόρων των δήμων και των ιδιωτικών κλινικών στο πλαίσιο μιας καλύτερης κατανομής του φόρτου εργασίας έτσι ώστε οι πολίτες που κινδυνεύουν να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα από το ΕΚΑΒ ενώ οι μη επείγουσες ιατρικές διακομιδές να καλύπτονται από άλλους φορείς - που θα ελέγχονται για την τήρηση ορισμένων προτύπων ποιότητας και ασφάλειας. Αναφερθήκαμε στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και στα σήματα ποιότητας για την ασφαλή λειτουργία τους που μπορούν να καθιερωθούν και στην Κρήτη όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Γράψαμε ανοικτές επιστολές στους εθελοντές, στον Άι-Βασίλη, στους μελλοντικούς βουλευτές. Επαινέσαμε την πρωτοβουλία «Ασφαλής Κρήτη» του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη. Μιλήσαμε για το πώς σχεδιάζονται ανθεκτικές πόλεις αλλά και για τον αριθμό για μη επείγοντα περιστατικά που γνωρίζει τεράστια επιτυχία στη Νέα Υόρκη. Και φυσικά δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε στους λαχανόκηπους της κρίσης, που ήδη καλλιεργούνται σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα αλλά και σε σχολεία εδώ στην Κρήτη. Αφιερώσαμε ειδικά άρθρα για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς των ατυχημάτων και των καταστροφών, εστιάζοντας και εδώ την προσοχή μας στα μέτρα πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων τόσο σε θέματα που αφορούν την υγεία όσο και σε θέματα μεγάλων καταστροφών όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες. Μας απασχόλησαν επίσης οι απειλές που συναντούμε στο διαδίκτυο, τα προβλήματα που δημιουργεί η κακή και υπερβολική χρήση των φυτοφαρμάκων, καθώς και ο διαρκής παγκόσμιος πόλεμος της ανθρωπότητας κατά των μικροβίων.
Και μαντινάδες γράψαμε, γι' αυτή την προστασία, Όπως ο Ερωτόκριτος μας λέει με σημασία: Με φρόνεψη πορεύγεται, με γνώσιν ορδινιάζει, Πριχού ’ρθουσι τα πράγματα προβλέπει και λογιάζει.
Ευχαριστώντας τον Γιάννη Γαρεδάκη που μου έδωσε τη ευκαιρία να γράφω στα Χανιώτικα Νέα, εύχομαι τα άρθρα αυτά (που αναδημοσιεύονται στο alevantis.blogspot.com) να χρησιμεύσουν στον απλό πολίτη αλλά και στους αποφασίζοντες, ώστε να μην χάνονται άδικα ζωές, ιδίως παιδιά και νέοι. Σε μιαν Ελλάδα, όπου σήμερα δεν μας περισσεύει κανένας …
* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com