18 Μαΐου 2011

GR-Μέτρα προφύλαξης από δασικές πυρκαγιές

Με σύνθημα «Αναλαμβάνω την ευθύνη για το σπίτι μου» η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου ήταν αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση των πολιτών που ζουν μέσα ή κοντά σε δασικές περιοχές σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 18 Μαΐου 2011.

Το 2011 έχει ανακηρυχτεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνές Έτος Δασών. Με αυτή την ευκαιρία η Διεθνής Ένωση Καταστρεπτικών Πυρκαγιών κήρυξε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου Παγκόσμια Εβδομάδα ευαισθητοποίησης των πολιτών στις καταστρεπτικές πυρκαγιές. Κάθε χρόνο όλες οι χώρες υποφέρουν σε διαφορετικό βαθμό από καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές, οι οποίες αποτεφρώνουν όχι μόνο την πολύτιμη χλωρίδα αλλά και πολλά σπίτια ή άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάση κι ενίοτε κοστίζουν ακριβά και σε ανθρώπινες ζωές.


Κατ’ αρχάς, όταν αποφασίσετε να κτίσετε μέσα ή δίπλα σε δάσος φροντίστε να χρησιμοποιήσετε υλικά που δεν καίγονται εύκολα (π.χ. οι ξύλινες στέγες είναι πιο εύφλεκτες), να έχετε στη διάθεσή σας νερό και να έχετε φροντίσει για τις οδούς πρόσβασης και διαφυγής. Επιπλέον, όσοι κατοικούν μέσα ή δίπλα σε δάση μπορούν να πάρουν μερικά απλά μέτρα, τα οποία θα συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων από την καταστρεπτική πυρκαγιά που ενδεχόμενα να τους απειλήσει.
Μην ανάβετε φωτιές στο δάσος για οποιονδήποτε λόγο το καλοκαίρι. Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά. Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές σε δάση ή χώρους με ξερά χόρτα. Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα και αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

Δημιουργήστε αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας. Κόψτε τα αγριόχορτα, απομακρύνετε τα φύλλα, τις πευκοβελόνες, τα ξερόκλαδα και κάθε εύφλεκτο υλικό από την αυλή σας και γύρω από το σπίτι σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων. Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδέψτε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι. Κλαδέψτε επίσης όλα τα δένδρα γύρω από το σπίτι σε ύψος περί τα 3 μέτρα από το έδαφος. Απομακρύνετε τέλος τα καυσόξυλα για το τζάκι ή την ψησταριά αλλά και τα αχρησιμοποίητα εύφλεκτα οικοδομικά υλικά. Τοποθετείστε τις φιάλες υγραερίου, τις δεξαμενές πετρελαίου και άλλα εύφλεκτα χημικά (π.χ. λιπάσματα) σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι.

Προστατεύστε το ίδιο το σπίτι. Καθαρίστε τη σκεπή και τις υδρορροές από τα ξερά φύλλα και τις πευκοβελόνες. Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές στους τοίχους του κτίσματος. Καλύψτε τους ανοικτούς χώρους σε βεράντες, πιλοτές και πρόστεγα καθώς και τις καμινάδες, τους αγωγούς εξαερισμού και τα ανοίγματα στην σκεπή και τις σοφίτες με μεταλλικό, μη εύφλεκτο πλέγμα. Προφυλάξετε εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.

Διευκολύνετε την πρόσβαση. Αν το σπίτι είναι μέσα στα δένδρα φροντίστε να βάλετε ευκρινή σήματα με τη διεύθυνσή σας και την οδό πρόσβασης που να είναι ορατά μέρα και νύχτα – για τη νύχτα συνιστώνται φωσφορίζουσες πινακίδες. Βεβαιωθείτε ότι τα οχήματα της πυροσβεστικής μπορούν να περάσουν ανοίγοντας την οδό πρόσβασης (με επαρκές ύψος, πλάτος) εάν τυχόν έχει κλείσει.

Προετοιμαστείτε για την φωτιά. Προμηθευτείτε κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρηση τους. Εξοπλιστείτε με σωλήνες ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Συνδέστε τους στις βρύσες. Αν δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης, μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά. Τέλος, τοποθετήστε σε προσιτές θέσεις τα εργαλεία που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες ή κι εσείς για την κατάσβεση της πυρκαγιάς (σκάλες, φτυάρια, τσουγκράνες και τσάπες).

Σχεδιάστε τι θα κάνετε σε περίπτωση κινδύνου. Μόλις αντιληφθείτε κίνδυνο ενημερώσετε αμέσως την Πυροσβεστική (199 ή 112) αναφέροντας τον ακριβή τόπο και σαφείς πληροφορίες για την πυρκαγιά. Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες. Ενημερωθείτε από τις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το πώς πρέπει να ενεργήσετε αν πρέπει να απομονωθείτε μέσα στο σπίτι και ενδεχομένως κάνετε και μια οικογενειακή άσκηση ετοιμότητας σαν παιχνίδι.

Όλα αυτά πρέπει να έχουν γίνει ΠΡΙΝ τις μεγάλες ζέστες, ει δυνατόν πριν να ξεραθεί η βλάστηση και ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι μεγαλύτερος. Συνιστάται επίσης η παρακολούθηση της καθημερινής ενημέρωσης για τις περιοχές όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος.

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com Με στοιχεία από το http://www.gscp.gr, το http://wildfireworld.org και το http://www.fireservice.gr.

Γνωμικά - Παροιμίες