29 Δεκεμβρίου 2011

Αγαπητέ Άγιε Βασίλη …

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 29 Δεκεμβρίου 2011.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ


Αγαπητέ Άγιε Βασίλη …
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*

Ενόψει της νέας χρονιάς, σε παρακαλώ να θυμηθείς όσους προσπαθούν να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο αλλά και όσους, μέσω της πρόληψης, φροντίζουν για την προστασία από ατυχήματα και καταστροφές

Σε παρακαλώ να φέρεις φρόνηση στον καθένα μας ώστε να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες στο φαΐ, στο πιοτό, στην άσκηση, στον τρόπο που κυκλοφορούμε στο δρόμο σεβόμενοι τους κανόνες της οδικής κυκλοφορίας. Να αποφεύγουμε να πιάνουμε εργαλεία που δεν γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε. Να μην χρησιμοποιούμε χημικά και φάρμακα χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Δώσε μας φρόνηση να προστατεύουμε τα παιδιά από επικίνδυνα παιχνίδια, από φυτοφάρμακα και από επικίνδυνα τρόφιμα.

Τη χρονιά που έρχεται βοήθησέ μας να μάθουμε όλοι πώς να καλούμε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχήματος μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού επειγόντων 112 ή μέσω των εθνικών αριθμών (ασθενοφόρα 166, πυροσβεστική 199, αστυνομία 100). Βοήθησε τα παιδιά και τους νέους να αποφεύγουν να τις καλούν άσκοπα ή για πλάκα, εμποδίζοντάς τες να επέμβουν σε κάποια πραγματική έκτακτη ανάγκη. Βοήθησε μας να μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε τα πρώτα συμπτώματα του καρδιακού επεισοδίου και πώς να αρχίζουμε την καρδιο-αναπνευστική αναζωογόνηση. Πώς να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και πώς να βοηθούμε ψυχολογικά τους πλησίον μας στις πρώτες στιγμές μετά από ένα συμβάν.

Βοήθησέ μας να μάθουμε να οδηγούμε σωστά, χωρίς να ξεπερνούμε τα όρια ταχύτητας, προσέχοντας περισσότερο στα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου και σεβόμενοι τους πεζούς. Δώσε μας φώτιση να ΜΗΝ οδηγούμε όταν έχουμε πιεί ή όταν είμαστε κουρασμένοι, αναλογιζόμενοι όχι μόνο τους εαυτούς μας αλλά και τις οικογένειές μας, που θα ζήσουν την τραγωδία ενός θανάτου ή μιας μόνιμης αναπηρίας.

Άγιε Βασίλη, από την Φινλανδία που μας έρχεσαι, γνωρίζεις τη σημασία της άμεσης επέμβασης σε περίπτωση ατυχήματος αφού εκεί και στις άλλες σκανδιναβικές χώρες η υπηρεσία του 112, του ευρωπαϊκού αριθμού επειγόντων, λειτουργεί υποδειγματικά. Βοήθησε λοιπόν κι εδώ τις αρμόδιες υπηρεσίες να συντονιστούν και να φέρουν με επιτυχία σε πέρας το έργο εκσυγχρονισμού του 112 που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου όλοι οι πολίτες που θα βρεθούν σε κίνδυνο να μπορούν να λάβουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια στον τόπο του ατυχήματος και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Τους εθελοντές σε παρακαλώ να βοηθήσεις παντοιοτρόπως. Με εξοπλισμό και μέσα αλλά κυρίως, με πλαισίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καλύτερη αντιμετώπιση των αιτίων που προκαλούν τις στατιστικά σημαντικότερες επεμβάσεις. Βοήθησε να υπάρχουν μερικοί εθελοντές σε κάθε πολυκατοικία, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε παραλία, σε κάθε αγορά. Που να ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν ένα καρδιακό επεισόδιο, πώς να χρησιμοποιήσουν έναν απινιδωτή, πώς να καθησυχάσουν τους συγγενείς ενός θύματος, πώς να συνεννοηθούν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Βοήθησε τους μηχανικούς και τους εργολάβους να κατασκευάζουν σωστά αντισεισμικά κτήρια, και τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην δίνουν άδειες κατασκευής σε περιοχές που απειλούνται από πλημμύρες. Φώτισε τους πολίτες και τις αρχές να καθαρίζουν τα δάση από τις εύφλεκτες ύλες πριν από το καλοκαίρι και να φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες σε περιοχές που κινδυνεύουν από πυρκαγιές. Βοήθησε, τέλος, τους πολίτες με σπίτια μέσα σε δασικές περιοχές να διαβάσουν τον Οδηγό Πυροπροστασίας του Δήμου Χανίων και να εφαρμόσουν τις σχετικές οδηγίες.

Φώτισε σε παρακαλώ τους αρμόδιους να οργανώσουν την εκπαίδευση των μαθητών, των σπουδαστών, των φοιτητών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης ατυχημάτων και καταστροφών. Βοήθησε να δημιουργηθεί στην Κρήτη ένα κέντρο εκπαίδευσης στην ασφάλεια και ένας πανεπιστημιακός – ερευνητικός πόλος με αντικείμενο την προστασία των πολιτών από ατυχήματα και καταστροφές.

Και πάνω απ’ όλα βοήθησε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα με επίκεντρο την ασφάλεια και την προστασία, ένα σήμα ποιότητας «Ασφαλής Κρήτη» για τα σχολεία, τα ξενοδοχεία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κέντρα διασκέδασης, τα νοσοκομεία, τις παραλίες, τις κοινότητες, τους οδικούς άξονες, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Ένα σήμα ποιότητας που θα διακηρύξει σε όλο τον κόσμο ότι η Κρήτη μας είναι ασφαλής για να την επισκεφτούν παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένοι γιατί έχει φροντίσει να αναβαθμίσει την πρόληψη αλλά και όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και περίθαλψης.

Με τις καλύτερες μου ευχές για ένα Ευτυχισμένο, Ασφαλές 2012, με Υγεία, Πρόοδο, διάθεση για Εθελοντική Προσφορά και Όμορφα Αισθήματα!

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

Γνωμικά - Παροιμίες