14 Φεβρουαρίου 2017

Ευρωπαϊκή ημέρα επειγόντων

Η εφαρμογή του 112, του Ευρωπαϊκού αριθμού επειγόντων εξακολουθεί να είναι προβληματική στην Ελλάδα …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 14 Φεβρουαρίου 2017 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-277)

Το περασμένο Σάββατο 11 Φεβρουαρίου (11/2) γιορτάστηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112, του ευρωπαϊκού αριθμού επειγόντων. Ο αριθμός αυτός θεσπίστηκε το 1991 στο πλαίσιο της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς προκειμένου οι πολίτες που κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την Ένωση να μπορούν να καλέσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κινδύνου. Το 2002 ο αριθμός 112 εντάχθηκε στην καθολική υπηρεσία που πρέπει να εξασφαλίζουν τα κράτη μέλη σε όλους τους πολίτες στο πλαίσιο τα απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών.

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση για την κατάσταση του 112 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τις εκθέσεις αυτές προκύπτουν μεγάλες διαφορές ανάλογα με τη χώρα όσον αφορά την υπηρεσία που παρέχει το 112 στους πολίτες.

Ανάγκη για ενιαίο εθνικό αριθμό. Κατ' αρχάς μερικές χώρες έχουν αντιληφθεί τη χρησιμότητα ενός μοναδικού αριθμού για όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Γι' αυτό και έχουν θεσπίσει το 112 ως τον ενιαίο εθνικό αριθμό για την κλήση ασθενοφόρων, αστυνομίας, πυροσβεστών και λιμενικού. Αυτό εξασφαλίζει καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. Διευκολύνει το συντονισμό των υπηρεσιών. Εξοικονομεί πόρους και επιτρέπει τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών για καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των κλήσεων.

Άλλες χώρες όμως, όπως και η Ελλάδα, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πληθώρα αριθμών, έναν για κάθε υπηρεσία ή και για κάθε διαφορετικό τύπο έκτακτης ανάγκης. Σε μερικές χώρες μάλιστα δεν υπάρχει καν δυνατότητα μεταφοράς της κλήσης από υπηρεσία σε υπηρεσία και ο πολίτης υποχρεώνεται να καλέσει ξανά έναν άλλο αριθμό! Ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε και μερικές βασικές υποχρεώσεις με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία,.

Επειδή δεν έχει γίνει συστηματική ενημέρωση, ένας στους δύο ευρωπαίους αγνοεί ότι μπορεί να καλέσει το 112 όταν απειλείται ζωή η περιουσία. Μόνο ένας στους επτά Έλληνες θα καλούσε το 112 αν βρισκόταν σε ανάγκη σε μιαν άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Και μόνο ένας στους 16 θα το καλούσε στην Ελλάδα! Τέσσερα κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα δεν έχουν αναφέρει σύστημα κλήσης του 112 από άτομα με αναπηρία όρασης ή ακοής.

Γεωεντοπισμός κλήσεων. Τέλος, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στον τομέα του γεωεντοπισμού των κλήσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τουρίστες, ανήλικους, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Επίσης για θύματα απαγωγής ή άλλων έκνομων ενεργειών. Η οδηγία προβλέπει την άμεση και αυτόματη διαβίβαση της θέσης του καλούντος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια. Δυστυχώς στην Ελλάδα εφαρμόζεται μια γραφειοκρατική διαδικασία που διαρκεί κατά μέσον όρο 23 λεπτά, όταν σε άλλες χώρες ο καλών εντοπίζεται σε δευτερόλεπτα!

Όσο για την ακρίβεια του γεωεντοπισμού αυτή είναι πολύ καλή για κλήσεις από σταθερά αλλά είναι προβληματική όταν η κλήση γίνεται από κινητό. Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες εφαρμόζει εντοπισμό μέσω της κεραίας στην οποία είναι συνδεδεμένο κάθε φορά το κινητό τηλέφωνο αλλά αυτό σημαίνει εντοπισμό εντός κύκλου ακτίνας περίπου 3 χιλιομέτρων! Όμως μερικές χώρες (Αυστρία, Εσθονία, Λιθουανία και Βρετανία) έχουν εγκαταστήσει μια νέα τεχνολογία που δουλεύει με τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα Android και δίνει ακρίβεια εντοπισμού 30 μέτρων - δηλαδή βελτίωση σε σχέση με την κλασσική μέθοδο κατά 4.000 περίπου φορές!

Πρόκειται για μια υπηρεσία που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Google, η οποία διαθέτει το λειτουργικό σύστημα Android για έξυπνα κινητά (από την έκδοση 2.3 και μετά). Η υπηρεσία αξιοποιεί τις τεχνολογίες γεωεντοπισμού που χρησιμοποιούν ήδη οι εφαρμογές στα κινητά μέσω WiFi, GPS και κεραιών κινητής και παρέχει υψηλότερη ακρίβεια όχι μόνο στην ύπαιθρο αλλά και μέσα σε κτήρια.

Η υπηρεσία προορίζεται αποκλειστικά για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται χωρίς καμία ανάμιξη ή παρέμβαση της Google μόνον όταν το κινητό καλέσει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης. Τότε, η θέση του καλούντος διαβιβάζεται στις αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (μέσω SMS ή σε μια διεύθυνση διαδικτύου). Αμέσως μετά, η υπηρεσία γεωεντοπισμού απενεργοποιείται, αφού αυτό προβλέπει η σχετική ενωσιακή νομοθεσία (οδηγία 2002/58/ΕΚ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες).

Η υπηρεσία μπορεί να λειτουργήσει εάν την υποστηρίζουν η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί ο χρήστης ή/και οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Οι τελευταίες θα πρέπει να ορίσουν τον αριθμό ή την διαδικτυακή διεύθυνση όπου θα διαβιβάζονται οι συντεταγμένες του καλούντος.

Αν η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε στην Κρήτη, ο εντοπισμός των τουριστών που χάνονται στις κρητικές μαδάρες θα γινόταν ευκολότερα και ταχύτερα – αν φυσικά η κλήση έχει γίνει με έξυπνο κινητό Android. Επίσης, ευκολότερος θα ήταν και ο εντοπισμός των τροχαίων ατυχημάτων σε σημεία του οδικού δικτύου που δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια από τον πανικόβλητο καλούντα. Τέλος, ο εντοπισμός από το Λιμενικό των σκαφών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη θάλασσα θα ήταν ευκολότερος, αφού θα γινόταν άμεσα γνωστό το στίγμα του καλούντος.

Βραδυπορία της γραφειοκρατίας. Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας γεωεντοπισμού δεν απαιτεί ιδιαίτερη υποδομή, ούτε ιδιαίτερο κόστος. Μια διεύθυνση αποστολής SMS ή μια διεύθυνση διαδικτύου αρκούν. Θα μπορούσε όμως να επιταχύνει την σημερινή ξεπερασμένη διαδικασία μέσω φαξ – η οποία, όπως αναφέραμε παραπάνω, απαιτεί σχεδόν μισή ώρα, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη χρειάζεται μερικά μόνο δευτερόλεπτα!

Με την ευκαιρία να ξαναθυμίσουμε ότι δυστυχώς, η λειτουργία του νέου εθνικού κέντρου διεκπεραίωσης των κλήσεων στο ελληνικό 112 καθυστερεί αδικαιολόγητα. Το κέντρο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ΕΣΠΑ και θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει από το 2013-14. Μάλιστα, φαίνεται ότι τα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί αλλά δεν έχει ακόμη εκπαιδευτεί το προσωπικό που θα στελεχώσει το εθνικό κέντρο και τα αποκεντρωμένα κλιμάκια τα οποία θα πραγματοποιούν τις επεμβάσεις.

Πόσες ζωές θα είχαν σωθεί αν το 112 λειτουργούσε αποτελεσματικότερα και στην Ελλάδα;

Γνωμικά - Παροιμίες