18 Οκτωβρίου 2011

Τις πταίει;

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 18 Οκτωβρίου 2011.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Τις πταίει;
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*

Πριν κατηγορήσουμε το κράτος που δεν διαθέτει δεκάδες υπαλλήλους για να τρέχουν πίσω από κάθε ανεύθυνο πολίτη, ας αναλογιστούμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από μερικές πράξεις μας σε περίπτωση ατυχήματος ή καταστροφής

Για τους επερχόμενους σεισμούς. Πριν από λίγα χρόνια περπατώντας στα Χανιά είδα σε πολλές μεριές κάτι καινούργιες πινακίδες. Όταν πλησίασα και τις μελέτησα διαπίστωσα με υπερηφάνεια ότι υποδείκνυαν τους χώρους καταφυγής και παροχής βοήθειας για την πόλη των Χανίων σε περίπτωση σεισμού. Ήταν μια πρωτοβουλία της τότε νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χανίων και συνδυαζόταν ασφαλώς με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από έναν καταστροφικό σεισμό. Στο χάρτη, κάθε οικοδομικό τετράγωνο αντιστοιχούσε σε κάποιο ανοικτό χώρο στον οποίο θα μπορούσαν να καταφύγουν οι κάτοικοι. Έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί ο άσκοπος πανικός και η άναρχη διασπορά. Και θα μπορούσε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.
Κατεστραμένη πινακίδα χώρων συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμού μπροσταά στο Λύκειο της οδού Παρδάλη στη Νέα Χώρα

Δυστυχώς, φέτος που περπάτησα ξανά στους ίδιους δρόμους διαπίστωσα ότι οι πινακίδες είχαν γεμίσει μουτζούρες και αυτοκόλλητες διαφημίσεις που τις αχρήστευσαν πλήρως. Φανταστείτε τι θα συμβεί σε περίπτωση σεισμού όταν ο κόσμος δεν θα ξέρει προς τα πού να κινηθεί και που να κατασκηνώσει ή να ζητήσει βοήθεια. Κι όταν οι τηλεοράσεις θα ωρύονται για την «ανοργανωσιά του κράτους» ας αναφερθούν και στους ανεύθυνους πολίτες που κατέστρεψαν τις πινακίδες. Εκτός κι αν κάποιοι εθελοντές έχουν εντωμεταξύ αναλάβει να τις καθαρίσουν σε συνεργασία φυσικά με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων …

Το κράνος, αχ αυτό το κράνος! Παρατηρώ κάθε φορά που κυκλοφορώ στα Χανιά τους μοτοσικλετιστές και τους ποδηλάτες. Τους έχω κατατάξει σε τρεις κατηγορίες. Οι έξυπνοι φοράνε το κράνος τους και, το κυριότερο, το έχουν δέσει σωστά. Οι βλάκες δεν φορούν κράνος θεωρώντας ότι το κρανίο τους είναι πιο σκληρό από το οδόστρωμα, το πεζοδρόμιο ή το αυτοκίνητο που θα τους προκαλέσει βαριά διάσειση ή κάταγμα και θα τους στείλει στο νοσοκομείο ή και πιο μακριά. Υπάρχουν όμως και οι βλάκες με περικεφαλαία! Που ενώ έχουν βάλει το κράνος, δεν το έχουν δέσει σωστά, με αποτέλεσμα ενώ θεωρούν πως είναι προστατευμένοι, να αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να τους σκοτώσει το ίδιο το κράνος! Σταμάτησα έναν και του ζήτησα να τον φωτογραφίσω για την εφημερίδα αλλά με αγριοκοίταξε και απομακρύνθηκε βιαστικά.
Σε περίπτωση δυστυχήματος κάποια μάνα θα κλαίει το (όχι και τόσο) αδικοχαμένο παλικάρι

Ελπίζω οι ασφαλιστικές εταιρείες σε περίπτωση ατυχήματος με μοτοσικλετιστή να αρνούνται την αποζημίωση αν το θύμα δεν φορά κράνος ή αν δεν το έχει δέσει σωστά. Και η τροχαία μπορεί να επιβάλλει το προβλεπόμενο από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας πρόστιμο (350 ευρώ) αλλά και την προβλεπόμενη δεκαήμερη αφαίρεση διπλώματος όχι μόνο σε όσους δεν φορούν κράνος αλλά και σε όσους δεν το φορούν σωστά.
Το κράνος που δεν έχει δεθεί σωστά μπορεί να φύγει ανά πάσα στιγμή ή ακόμη και να τραυματίσει τον οδηγό σε περίπτωση ατυχήματος

Η τρέλα δεν πάει στα βουνά. Στην Κρήτη ορισμένοι έχουν μανία με τις πινακίδες. Η εφημερίδα έχει κατ’ επανάληψη δημοσιεύσει φωτογραφίες από κατεστραμμένες πινακίδες αλλά εγώ θα σταθώ σε ορισμένες πινακίδες που όταν είναι κατεστραμμένες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή οδηγών και πεζών. Για παράδειγμα, μια κατεστραμμένη πινακίδα ορίου ταχύτητας θα προκαλέσει ατύχημα επειδή ο οδηγός δεν θα μειώσει ταχύτητα στο συγκεκριμένο σημείο με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος ή να μην προλάβει να φρενάρει έγκαιρα όταν αντιληφτεί έναν διερχόμενο πεζό.
Στην παραλία Καλαθά η μουτζουρωμένη πινακίδα πριν από κλειστή στροφή μειωμένης ορατότητας ...

Αλλά και οι πινακίδες που δείχνουν την κατεύθυνση προς κάποιο χωριό ή πόλη μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα αν είναι κατεστραμμένες ή δυσδιάκριτες. Ο οδηγός που δεν γνωρίζει το δρόμο ή που επισκέπτεται για πρώτη φορά μια τοποθεσία θα αντιληφτεί την πινακίδα τελευταία στιγμή και θα φρενάρει ή θα αναγκαστεί να κάνει επί τόπου στροφή για να γυρίσει πίσω όταν αντιληφθεί ότι έχει περάσει την πινακίδα. Και τα δύο είναι επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα ιδίως σε περιοχές με στροφές και κακή ορατότητα ή με ολισθηρό οδόστρωμα.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα αυστηρός αφού προβλέπει ότι «απαγορεύεται η καταστροφή, παραποίηση, μετάθεση, αλλοίωση και γενικά η με οποιονδήποτε τρόπο επενέργεια στις πινακίδες σήμανσης». Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόστιμο (2.000 ευρώ), ποινή φυλάκισης έως ένα χρόνο, ενώ θα πρέπει να πληρώσουν και την αντικατάσταση των πινακίδων. Μπορείτε νε ενημερώσετε τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου (τηλέφωνο 15240) ή της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (τηλέφωνα 28213 44615, 28213 44601) αλλά και την αστυνομία σε περίπτωση που είναι δυνατή η σύλληψη των δραστών.

Η καταστροφή των πινακίδων δεν είναι πράξη εκδήλωσης «αγανάκτησης» κατά του κράτους αλλά πράξη ανεύθυνων ατόμων που μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας. Κι ας θυμηθούμε πως «Έξυπνος δεν είναι αυτός που κάνει το γενναίο, αλλά εκείνος που θωρεί μην τύχει το μοιραίο!»

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

Γνωμικά - Παροιμίες