(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 12 Ιουλίου 2016 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-252)
Ακούμε και διαβάζουμε στις ειδήσεις για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) που σύντομα θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Ένα πολυλειτουργικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο κέντρο παιδείας, τέχνης και αναψυχής στο Φαληρικό Δέλτα της Αθήνας. Ένα κέντρο που περιλαμβάνει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και τις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Αξιολογότατο έργο που είναι δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο ελληνικό Δημόσιο. Το οποίο και θα είναι αρμόδιο για την περαιτέρω λειτουργία του. Κάτι για το οποίο υπάρχουν ήδη προβληματισμοί αφού, η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, δεν εξασφαλίζει την κάλυψη, σε βάθος χρόνου, των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου από το κράτος … Επιπλέον, η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και τις εκδηλώσεις του Κέντρου απαιτούν φυσική παρουσία, κάτι που δεν είναι πάντα δυνατόν για τους περισσότερους συμπολίτες μας που ζουν εκτός Αθηνών.
Συγκρίνω άθελά μου αυτήν, την καθόλα αξιέπαινη προσπάθεια, με τον ιστότοπο που έχει δημιουργήσει ένα άλλο κοινωφελές ίδρυμα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Ιστότοπο του οποίου τις λειτουργικές δαπάνες καλύπτει εξ ολοκλήρου το Ίδρυμα. Ιστότοπο που εμπλουτίζεται διαρκώς και διατίθεται δωρεάν σε όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για το www.blod.gr, από τα αρχικά των λέξεων Bodossaki Lectures on Demand δηλαδή Μποδοσάκιες Διαλέξεις κατά παραγγελία.
Ανακάλυψα το blod το φθινόπωρο του 2014, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του συνεδρίου «Το μέλλον των γλωσσικών επαγγελμάτων». Σκεφτήκαμε τότε να βιντεοσκοπήσουμε τις ομιλίες αλλά προβληματιζόμαστε σε ποιόν ιστότοπο να τις αναρτήσουμε για να πιάσουν καλύτερα τόπο. «Γιατί δεν δοκιμάζετε το blod;», με προέτρεψε η Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συνδιοργανώτρια του Συνεδρίου.
Πρόκειται για έναν θησαυρό γνώσης ανοικτό σε όποιον ενδιαφέρεται και έχει μια απλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνει σήμερα 2.789 διαλέξεις που καλύπτουν θέματα από τον Αθλητισμό, την Αρχαιολογία και την Αρχιτεκτονική, μέχρι Διεθνείς σχέσεις, Εκπαίδευση, Ιστορία, Κοινωνικά θέματα, Λογοτεχνία, Νομική, Πολιτική, Οικονομία, Τέχνες, Πολιτισμό και Φιλοσοφία. Αλλά και θέματα από τις θετικές επιστήμες όπως Βιολογία, Γεωγραφία, Μαθηματικά, Ιατρική, Νευροεπιστήμες, Περιβάλλον, Πληροφορική, Τεχνολογία, και Φυσικές επιστήμες. Διαλέξεις, που συνεχώς εμπλουτίζονται με νέες …
Ανάμεσα στις διαλέξεις του blod υπάρχουν και μερικές για γλωσσικά θέματα που περιλαμβάνουν τις περισσότερες από τις διαλέξεις των εκδηλώσεων που έχει οργανώσει το Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014 και μετά. Μαζί με άλλες αξιολογότατες διαλέξεις. Στις πιο πρόσφατες από αυτές περιλαμβάνονται τα «Δεκαεννέα μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο» της καθηγήτριας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Ευθυμίου. Η δημόσια συζήτηση που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές».
Το Διεθνές Συμπόσιο «Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από την ρητορική του μίσους στην ρητορική της αποδοχής». Το «5ο Συνέδριο Καρκίνου του Μαστού - Τι άλλαξε, τι αλλάζει». Οι ομιλίες από την εκδήλωση «Χάνω βάρος - Κερδίζω ζωή» με αναφορές στην παιδική παχυσαρκία. Οι διαλέξεις από την εκδήλωση «Θεραπεύοντας την ψύχωση με αξιοπρέπεια». Και πολλές, πολλές άλλες.
Το blod άρχισε να λειτουργεί το 2011. Ψυχή του, ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης, υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου αλλά και υπεύθυνος των βιντεοσκοπήσεων. Μαζί με τους εικονολήπτες και τα υπόλοιπα μέλη της μικρής ομάδας του blod, έχουν κατορθώσει να στήσουν ένα εργαλείο που ακτινοβολεί παιδεία και γνώση. Τόσο πολύ μάλιστα που το blod να έχει σχεδόν επισκιάσει τις υπόλοιπες αξιολογότατες δράσεις του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Δράσεις στον τομέα της Παιδείας με τις ετήσιες υποτροφίες σε νέους με υψηλές επιδόσεις αλλά χωρίς οικονομικές δυνατότητες. Και με την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μεταξύ των νέων. Στον τομέα της Υγείας με δωρεές για την κατασκευή πλήρων νοσοκομειακών μονάδων και κλινικών, καθώς και για την χορήγηση ιατρικού εξοπλισμού στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας. Καθώς και με το «Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας - Giving for Greece», που έχει στόχο να εξασφαλίσει τη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Επίσης δράσεις στον τομέα του Περιβάλλοντος, με τη χρηματοδότηση σχετικών ερευνών και προγραμμάτων περιβαλλοντικής αγωγής. Και στον τομέα της Κοινωνίας των Πολιτών μέσω του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» για την ενδυνάμωση και ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών. Μέσω της χρηματοδότησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς και στην ανάδειξη της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της ορθής διακυβέρνησης.
Ξαναγυρίζοντας στο blod, θεωρώ ότι αποτελεί ένα εργαλείο, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι καθηγητές όχι μόνον στην Ανώτερη και την Ανώτατη αλλά και στη Μέση Εκπαίδευση για να βοηθήσουν σπουδαστές, φοιτητές και μαθητές να έλθουν σε επαφή με νέους κόσμους γνώσης. Με νέους διευρυμένους ορίζοντες. Με νέους και εξελισσόμενους τομείς. Συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της Παιδείας και στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου στη χώρα μας.
Κάτι που αποτελεί τη μόνη ελπίδα για να ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση …