24 Ιουλίου 2013

Δυο λόγια (και μερικά σκίτσα) για την οδική ασφάλεια

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 24 Ιουλίου 2013.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ-117
Δυο λόγια (και μερικά σκίτσα) για την οδική ασφάλεια
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*

Ακόμη και τα παιδιά ξέρουν ποιες είναι οι σοβαρές τροχονομικές παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή οδηγών και πεζών και προκαλούν δράματα σε πολυάριθμες οικογένειες

Την περασμένη εβδομάδα (βλ. Χ.Ν. 16/7/2013) η Τροχαία ανακοίνωσε ότι σε ελέγχους που πραγματοποίησε επί ένα μόνο τετραήμερο στην Κρήτη, βεβαίωσε 1.315 τροχονομικές παραβάσεις. Οι κυριότερες από αυτές, με τη σειρά σπουδαιότητας ήταν η υπερβολική ταχύτητα (302), η μη χρήση προστατευτικού κράνους (214) η οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος (75) και το αντικανονικό προσπέρασμα (23). Όλες αυτές οι παραβάσεις μπορούν να αποδειχτούν θανατηφόρες ή να προκαλέσουν μόνιμες αναπηρίες στους παραβάτες οδηγούς αλλά και σε όσους αθώους άλλους οδηγούς ή και πεζούς θα βρεθούν στο δρόμο τους. Προκαλώντας οικογενειακά δράματα και τραγωδίες που θα επηρεάσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων επί πολλά χρόνια.

Είναι όμως τόσο δύσκολο να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα ως οδηγοί και να εφαρμόσουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας; Ένας καλός οικογενειακός φίλος, ο καλλιτέχνης και καθηγητής Γιάννης Μαυρικάκης, που ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα, μου επεσήμανε πρόσφατα τον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Σκίτσου που οργάνωσε στις αρχές του 2013 η επιστημονική ομάδα educartoon.gr με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για την κυκλοφοριακή αγωγή. Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 8.000 μαθητές από τις τρεις τελευταίες τάξεις δημοτικών σχολείων και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων (από συνολικά 595 σχολεία της Ελλάδας και της Ομογένειας, με τη στήριξη 950 εκπαιδευτικών). Το θέμα ήταν «Η χρήση του δρόμου… είναι στο χέρι σου – Αύριο εγώ θα οδηγώ».

Τα σκίτσα που βραβεύθηκαν αντιστοιχούν στις κυριότερες τροχονομικές παραβάσεις που αναφέραμε παραπάνω και εικονογραφούν πλήρως τις οδηγίες που εξέδωσε η Τροχαία μετά τους σχετικούς ελέγχους στην Κρήτη. Παρουσιάζω με ευχαρίστηση τα πρώτα βραβεία του Γυμνασίου (το δεύτερο δόθηκε στον Κωνσταντίνο Βενιανάκη από το Γυμνάσιο Αλικιανού (καθηγήτρια Κατερίνα Πολύζου) και δύο έργα μαθητών από τα Χανιά που έλαβαν επαίνους (ένα ακόμη έργο του μαθητή Κωνσταντίνου Σολάνου από το ΓΕΛ Νέας Κυδωνίας έλαβε έπαινο στην κατηγορία κόμικς-σεναρίου).

Συμπέρασμα: τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από τους μεγάλους πώς να συμπεριφερθούν στους δρόμους. Ας ελπίσουμε ότι όταν θα πιάσουν κι αυτά κάποτε το τιμόνι θα συμπεριφερθούν καλύτερα προς το συμφέρον όλων μας.

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

Γνωμικά - Παροιμίες