29 Αυγούστου 2019

Τα πρώτα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019. 43ο ένθετο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καθημερινότητα των πολιτών στην εκπομπή «Και μία, και δύο» με δύο πρόσχαρες, ευγενικές, γλωσσομαθείς και επαγγελματίες δημοσιογράφους, τη Δομίνα Διαμαντοπούλου και τη Μυρσίνη Λιοναράκη. Η εκπομπή μεταδίδεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 1 μέχρι τις 2 (το μεσημέρι ...) στον Αθήνα984.

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στην οποία αναφερθήκαμε στα πρώτα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.



  • Το δελτίο τύπου της Επιτροπής για τα πρώτα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια
  • Η ενίσχυση του προγράμματος για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια
  • Οι ελληνικές συμμετοχές:
    • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο CIVIS (Ευρωπαϊκή αστική πανεπιστημιακή συμμαχία)
    • Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - στο CONEXUS (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για Ευφυή Αστική Παράκτια Βιωσιμότητα)
    • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο EPICUR (Ευρωπαϊκή εταιρική σχέση για μια καινοτόμα πανεπιστημιούπολη που ενοποιεί περιφέρειες)

27 Αυγούστου 2019

Για μπαλωθιές και αλκοόλ στο τιμόνι

Η καταπολέμηση αυτών των πληγών της Κρήτης απαιτεί να δραστηριοποιηθούν μουσικοί, καταστηματάρχες, ασφαλιστές, σύλλογοι και οργανωτές εκδηλώσεων
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 27 Αυγούστου 2019 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-388)

Η ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με μιάν εξελισσόμενη κλιματική καταστροφή εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης των ενεργειακών πόρων. Αντιμετωπίζει επίσης και μια σειρά ασθενειών του πολιτισμού λόγω της καθημερινής χρήσης χιλιάδων επικίνδυνων χημικών ουσιών (βλ. Χ.Ν. 20/8/2019). Ωστόσο, εδώ στη Κρήτη οι άνθρωποι έχουν βρει δικούς τους τρόπους να σκοτώνονται ή να μένουν σακάτηδες για όλη τους τη ζωή.

Μπαλωθιές. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργάνωσε ο Σύλλογος «Ακαπνίστας» στις 30 Ιουνίου με τίτλο «Η Κρήτη αγαπά τη ζωή», ο πρόεδρος Δημήτρης Κοτζαμπασάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα σε αυτή την πληγή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν σήμερα στην Κρήτη από 600 χιλιάδες έως 1 εκατομμύριο όπλα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, παράνομα! Κάθε λίγο και λιγάκι διαβάζουμε και ακούμε για τραυματισμούς και σκοτωμούς σε γλέντια και γιορτές από αδέσποτες σφαίρες.

Μάλιστα οι περισσότεροι θεωρούν τις μπαλωθιές έθιμο, παράδοση, λεβεντιά. Διαστρέφοντας πλήρως τις έννοιες … Ωστόσο, έθιμο στην Κρήτη ήταν και είναι η οπλοκατοχή. Πολλοί έχουν ακόμη τη πιστόλα του αγωνιστή προπάππου ή το σισανέ ή ακόμη κι ένα γερμανικό. Όσοι πολέμησαν ήξεραν καλά τι κάνουν τα όπλα αφού τα είχαν δει σε δράση. Γι’ αυτό και τα σέβονταν. Τα κρεμούσαν στο τζάκι, τα έχωναν στο σεντούκι.

Κι όσοι είχαν μικρά παιδιά τα τύλιγαν σε λαδόπανα και τα έχωναν στο χώμα. Δεν τα έσερναν μαζί τους σε γλέντια! Γιατί άλλο η οπλοκατοχή κι άλλο η οπλοφορία. Και φυσικά άλλο η άσκοπη οπλοχρησία. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν μιάν απλή αρχή της Φυσικής. Ότι η σφαίρα ξαναγυρίζει στη γη με την ίδια ταχύτητα που έφυγε από την κάνη του όπλου! Κι αλίμονο στον φίλο, το συγγενή, ή τον προσκεκλημένο στο γάμο, στα βαφτίσια ή στο γλέντι που θα βρεθεί στον δρόμο της.

Κι όμως, η εξάλειψη των τραυματισμών και των θανάτων από μπαλωθιές είναι στο χέρι μας. Αρκεί να χρησιμοποιούνται άσφαιρα πυρά … Όπως στους τιμητικούς κανονιοβολισμούς που ρίχνονται στις εθνικές επετείους ή στις επισκέψεις επισήμων.

Ή ακόμη καλύτερα οι μουσικοί να δεσμευτούν επίσημα ότι με τον πρώτο πυροβολισμό θα αποχωρήσουν. Το έχει κάνει ο Βασίλης Σκουλάς που έχει τραυματιστεί από αδέσποτη σφαίρα. Το έχει κάνει επίσης ο γνωστός λυράρης Μανώλης Αλεξάκης. Αλήθεια τι περιμένουν για να κινητοποιηθούν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι Σύλλογοι Παραδοσιακής Κρητικής Μουσικής;

Αλλά και όποιοι οργανώνουν γλέντια για γάμους, βαφτίσια, γιορτές και επετείους; Μαζί με τους καταστηματάρχες που τα φιλοξενούν. Αναρτώντας μια πινακίδα στη είσοδο «Η εκδήλωση θα διακόπτεται σε περίπτωση άσκοπων πυροβολισμών».

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Ένα μεγάλο ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων είναι γνωστό ότι οφείλονται στον μεθυσμένο οδηγό. Που αφού κατεβάσει μπύρες, κρασιά και τσικουδιές ή άλλα σκληρά οινοπνευματώδη, κάθεται στο τιμόνι. Για να οδηγήσει τον εαυτό του στο θάνατο μαζί με πολλούς αθώους. Βυθίζοντας ολόκληρες οικογένειες στο πένθος πάνω από τους τάφους αλλά και υποχρεώνοντας τες να φροντίζουν σακάτηδες σε αναπηρικά καροτσάκια για μιάν ολόκληρη ζωή.

Η ευαισθητοποίηση των νέων από εθελοντικές ομάδες και από την Τροχαία είναι σίγουρα ένα πολύ καλό βήμα για την αντιμετώπιση των τροχαίων. Σε αυτό τον τομέα δραστηριοποιούνται πολλοί. Ο Σταύρος Πολέντας πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Αρωγής Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Χριστόφορος». Ο Γιάννης Λιονάκης, του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΕσυΠΡΟΤΑ) και ο Σύλλογος για την Πρόληψη από τα Τροχαία Ατυχήματα στα Χανιά (Προ.Τ.Α Χανιά).

Η Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) Πάνος Μυλωνάς. Ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα. H νέα Χανιώτικη Ενεργή ομάδα πολιτών για τα τροχαία (Με οδηγό... την ΖΩΗ! στο Facebook). Και φυσικά η Τροχαία, η οποία πρόσφατα έλαβε εντολή να εφαρμόσει ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης των τροχαίων, ειδικά στην Κρήτη. Όπου έχουμε τα πρωτεία στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Όμως θα μπορούσαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Τα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ, οι χώροι εκδηλώσεων μπορούν αφενός να ενημερώνουν τις παρέες στη είσοδο ώστε να ορίζουν ένα νηφάλιο οδηγό της παρέας. Ο οποίος θα οδηγήσει με ασφάλεια στα σπίτια τους τους συγγενείς και φίλους που έχουν πιει. Και αφετέρου να προτείνουν ένα αλκοτέστ στη έξοδο σε όσους έχουν πιεί ώστε είτε να καλέσουν ένα ταξί, είτε, σε περίπτωση άρνησης και κακής συμπεριφοράς, να καλέσουν επιτόπου την αστυνομία για τα περαιτέρω.

Συχνά μάλιστα τα νυχτερινά κέντρα διαθέτουν και παρκαδόρους οι οποίοι μπορούν να επιφορτιστούν με αυτόν τον απλό έλεγχο. Αναλαμβάνοντας να οδηγήσουν αυτοί ή κάποιοι διαθέσιμοι συνάδελφοί τους, μετά το τέλος της βάρδιας, τους μεθυσμένους οδηγούς και την παρέα τους. Στην διοργάνωση αυτής της δράσης θα μπορούσαν να συμβάλουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και εθελοντές οδηγοί, ιδίως σε περιόδους εορτών ή με αφορμή κάποιες γιορτές ή εκδηλώσεις …

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο απόφασης της Περιφέρειας ή της ΕΛ.ΑΣ και να αναφέρονται σε μια πινακίδα στη είσοδο του κέντρου ώστε να ενημερώνονται οι προσερχόμενοι πελάτες. Πρόκειται για κάτι που εφαρμόζεται εθελοντικά από ορισμένα κέντρα κατά την «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» την οποία οργανώνει 1-2 φορές το χρόνο το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς.

Καλές οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης. Καλές οι προτάσεις για αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών. Καλές και οι ευχές και οι αφορισμοί για περισσότερη εγκράτεια και αυτογνωσία των οδηγών ή των ένοπλων Κρητικών. Όμως, αν θέλουμε πραγματικά να απαλειφθούν οι μπαλωθιές και να μειωθούν τα τροχαία, ας δραστηριοποιηθούμε όλοι στην πράξη. Ιδίως όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο – καταστηματάρχες, ασφαλιστές, μουσικοί, σύλλογοι, οργανωτές εκδηλώσεων. Φυσικά και το κράτος …

Γνωμικά - Παροιμίες