03 Ιανουαρίου 2013

Πέντε σωτήριες συνήθειες για το 2013!

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 3 Ιανουαρίου 2013.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Πέντε σωτήριες συνήθειες για το 2013!
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*

Υιοθετώντας πέντε σωτήριες συνήθειες και πείθοντας παράλληλα και τους γύρω σας να τις υιοθετήσουν, το 2013 θα αποδειχτεί πραγματικά σωτήριο έτος …

Στον καθένα μας μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα ή μια καταστροφή. Αρκεί να βρεθούμε σε λάθος τόπο, την λανθασμένη στιγμή. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για να υιοθετήσουμε παράτολμες ή απερίσκεπτες συμπεριφορές που αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες να γνωρίσουμε κάποια τραυματική εμπειρία, η οποία μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα. Ακόμη και όσοι αναγκάζονται λόγω επαγγέλματος να «ζουν επικίνδυνα» λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης έτσι ώστε μετά τη δουλειά να γυρίσουν σώοι και ασφαλείς στις οικογένειές τους. Σκέπτομαι για παράδειγμα τους ανταποκριτές και τους φωτογράφους που καλύπτουν πολέμους ή μεγάλες, σε εξέλιξη, καταστροφές. όσους χειρίζονται επικίνδυνες ουσίες σε βιομηχανίες ή επιστημονικά εργαστήρια. Τους οικοδόμους που εργάζονται σε επικίνδυνα εργοτάξια, τους εναερίτες που επιδιορθώνουν ηλεκτρικά καλώδια, τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους λοιμωξιολόγους και πολλούς άλλους.

Μαζί με τις ευχές μου για έναν Καλό και Ευτυχισμένο Χρόνο σκέφτηκα να σας προτείνω να υιοθετήσετε πέντε καλές συνήθειες που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανότητες να σας συμβεί κάποιο ατύχημα στο μέλλον.

Οδηγός της παρέας. Όλοι θέλουμε να ξεσκάσουμε με την παρέα μας το Σαββατοκύριακο σε μια ταβέρνα, σε ένα μπαρ, σε ένα φιλικό σπίτι. Θα πιούμε δυο-τρεις μπύρες, μερικά ποτήρια κρασί, λίγες τσικουδιές. Είναι σίγουρο με βάση το βάρος μας και το χρόνο που χρειάστηκε να καταναλώσουμε όλα αυτά τα οινοπνευματώδη πως έχουμε μετατραπεί σε «δημόσιο κίνδυνο» αν αποφασίσουμε να οδηγήσουμε αυτοκίνητο (ελέγξτε την περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα σας στο www.iatronet.gr). Ωστόσο, είναι πανεύκολο να ορίσουμε πριν από το γλέντι κάποιον ως τον οδηγό της παρέας που θα αναλάβει να μην πιεί για να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι. Ας σκεφτούμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από ένα σοβαρό ατύχημα, τον πόνο από ένα θάνατο ή μια χρόνια αναπηρία για να αποκτήσουμε την καλή συνήθεια να μην πίνουμε όταν οδηγούμε και να μην οδηγούμε όταν έχουμε πιεί.

Φοράμε πάντα κράνος. Η μοτοσυκλέτα αποτελεί γρήγορο και οικονομικό μέσο μαζικής μεταφοράς ιδίως σε πόλεις με σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα. Όμως, όταν οδηγούμε μοτοσυκλέτα το σώμα μας είναι πολύ πιο εκτεθειμένο σε κινδύνους από πτώσεις και συγκρούσεις. Στην Κρήτη θρηνούμε σχεδόν καθημερινά νέους μοτοσυκλετιστές που σκοτώνονται επειδή δεν φορούσαν κράνος. Το κράνος μειώνει κατά σχεδόν 40% τον κίνδυνο θανάτου και κατά σχεδόν 70% τον κίνδυνο σοβαρής αναπηρίας ενώ 8 στους 10 θανάτους σε ατυχήματα με μοτοσυκλέτες οφείλονται σε κτυπήματα στο κεφάλι. Είναι τόσο απλό να βάλουμε το κράνος μας και να το δέσουμε σωστά πριν ξεκινήσουμε για τη δουλειά, για το σχολείο, για την παρέα. Ας σκεφτούμε όλους αυτούς που θα πονέσουν όταν θα μάθουν ότι είχαμε ατύχημα με την μοτοσυκλέτα, ατύχημα που έγινε σοβαρότερο επειδή δεν φορούσαμε κράνος.

Δεν μιλούμε στο κινητό όταν οδηγάμε. Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει πια απαραίτητο στην καθημερινή μας ζωή. Οι μητέρες το χρησιμοποιούν για να ειδοποιήσουν τα παιδιά τους ότι θα καθυστερήσουν. Οι επαγγελματίες για να κλείσουν σημαντικές συναντήσεις. Οι νέοι για να επικοινωνήσουν με τους φίλους και τις φίλες τους. Οι ηλικιωμένοι για να νοιώθουν σιγουριά. Όμως, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση κινητού κατά την οδήγηση ακόμη και όταν χρησιμοποιείται λυσιχερής συσκευή (hands free) ισοδυναμεί με ποσοστό οινοπνεύματος στο αίμα 8%, κάτι που θωρείται άκρως επικίνδυνο και επιφέρει άμεση αφαίρεση διπλώματος. Και είναι τόσο απλό να σταματήσει κανείς στην άκρη του δρόμου για να τηλεφωνήσει με την ησυχία του … Οι μητέρες ας σκεφτούν τα παιδιά τους που δεν θα τις δουν έστω και καθυστερημένες. Οι επαγγελματίες τις συναντήσεις στις οποίες δεν θα παρευρεθούν. Οι νέοι τους φίλους και τις φίλες που θα διασκεδάζουν χωρίς αυτούς. Τελικά δεν είναι δύσκολο να πάρει κανείς την απόφαση να μην χρησιμοποιεί το κινητό όταν οδηγεί …

Κόβουμε το τσιγάρο. Το κάπνισμα σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είναι αποδεδειγμένα ο μεγαλύτερος φονιάς στις κοινωνίες δυτικού τύπου σαν και τη δική μας. Προκαλεί καρκίνους, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις. Επιβαρύνει την υγεία όχι μόνο των ίδιων των καπνιστών αλλά και των γύρω τους, των «παθητικών» λεγόμενων καπνιστών. Αποφασίστε να το κόψετε και χρησιμοποιείστε έναν από τους πολλούς τρόπους για να υλοποιήσετε την απόφασή σας (π.χ. ηλεκτρονικό τσιγάρο, αυτοκόλλητα ή τσίχλες νικοτίνης, ψυχολογική υποστήριξη, βελονισμός). Θυμηθείτε, πως το τσιγάρο σας στοιχίζει 2 έως 2,5 χιλιάδες ευρώ το χρόνο … χώρια τα ιατρικά έξοδα σε περίπτωση αρρώστιας …

Ασκούμεθα περισσότερο. Η καθημερινή φυσική άσκηση, σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολυάριθμων ασθενειών. Δεν μιλάμε εδώ για επίπονες ασκήσεις στο γυμναστήριο αλλά για μισή με μια ώρα γρήγορο περπάτημα κάθε μέρα π.χ. για να κάνουμε τα ψώνια μας ή να πάμε στη δουλειά μας. Η φυσική άσκηση μειώνει τους κινδύνους ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, καρδιοπάθειας και καρκίνου του εντέρου. Μειώνει τα αισθήματα κατάθλιψης και άγχους και συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχολογικής μας κατάστασης. Βοηθά να ελέγχουμε το βάρος μας. Συμβάλλει στην ανάπτυξη υγιών οστών, μυών και αρθρώσεων. Και δυναμώνει τους ηλικιωμένους βοηθώντας τους να κινούνται χωρίς να πέφτουν.

Πέντε απλές, εύκολες, σωτήριες συνήθειες για το 2013. Το πρόσωπο που φέρει την αποκλειστική ευθύνη γι' αυτές δεν βρίσκεται στο Μαξίμου, στην Καγκελαρία, στις Βρυξέλλες ή στον Λευκό Οίκο. Είναι το πρόσωπο που όλοι συναντάμε κάθε πρωί στον καθρέφτη μας …

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

01 Ιανουαρίου 2013

Καλή Χρονιά! - Happy New Year! - Bonne Année!

Για μια Πολύ Καλή Χρονιά! Εύχομαι σε όλους και όλες ο Νέος Χρόνος να είναι γεμάτος σωφροσύνη, ηρεμία και έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον «πλησίον». Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακηρύξει το 2013 ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών κι έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να δραστηριοποιηθούμε για κάποιον ευγενή σκοπό που θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας. Προσωπικά, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να βελτιωθεί το 112, ο ευρωπαϊκός αριθμός επειγόντων (μέσω του Ιδρύματος για το 112) και για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σε θέματα προστασίας και ασφάλειας μέσα από την αρθρογραφία μου στα Χανιώτικα Νέα. Θα συνεχίσω επίσης να συμβάλλω στην ενημέρωση των ενεργών πολιτών σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. www.teachers4europe.gr) αλλά και στην προώθηση της προσπάθειας για μιαν ευρωπαϊκή παιδεία υψηλού επιπέδου για όλους.

For a Very Happy New Year! I wish you all a New Year full of temperance, calmness and real solidarity towards our “neighbour”. The European Union has declared 2013 as the European Year of Citizens giving us the opportunity to become active for a noble cause that will help our fellow citizens. Personally, I will continue struggling for a better European emergency number 112 (through the 112 Foundation) and for raising awareness in matters of safety and security trough my column in the regional Greek newspaper Haniotika Nea. I will also continue helping inform active citizens about the EU (e.g. www.teachers4europe.gr) as well in the efforts for a High Quality European Education for All.

Pour une Très Bonne Année! Je vous souhaite un Nouvel An plein de tempérance, tranquillité et vraie solidarité envers notre «prochain». L’Union Européenne a désigné 2013 comme l’Année Européenne des Citoyens et nous donne l’occasion de nous activer pour des causes nobles qui aideront nos concitoyens. Personnellement, je continuerai mes efforts pour un meilleur numéro d’appel d’urgence Européen 112 (via la Fondation du 112) et pour la sensibilisation des citoyens en matière de protection et de sécurité via mes articles dans le journal régionale grec Haniotika Nea. Je continuerai aussi à soutenir les efforts d’informer les citoyens actifs en matière de l’Union Européenne (p.ex. www.teachers4europe.gr), ainsi que les efforts pour une éducation européenne de qualité pour tous.

Γνωμικά - Παροιμίες