28 Σεπτεμβρίου 2010

GR-Έλληνες, Τούρκοι, Αλβανοί

Είδα προχτές δυο ταινίες. Πρώτα την ταινία «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου με τον Αντώνη Καφετζόπουλο, τον Anastas Kozdine και την Τιτίκα Σαριγκούλη. Μια εικόνα πολλών ελλήνων που περνούν μια έντονη κρίση ταυτότητας όταν έρχονται σε επαφή με ξένους. Με τους αλβανούς και τους κινέζους που δουλεύουν όπως δούλευαν κάποτε οι έλληνες μετανάστες. Των ελλήνων οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα παρελθόν που πολλοί δεν είναι έτοιμοι να αποδεχτούν και γι’ αυτό και πυροβολούν τον ταχυδρόμο. Των ελλήνων που έχουν ποδοσφαιροποιήσει τον Ελληνισμό, αραχτοί με τον φραπέ, σε μια πόλη που δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Στη συνέχεια είδα την τουρκική ταινία «Πληγές του Φθινοπώρου» (Güz Sancisi) μια περιγραφή των Σεπτεμβριανών, του πογκρόμ που υπέστησαν οι έλληνες της Κωνσταντινούπολης το Σεπτέμβριο του 1955. Οι τούρκοι φαίνεται πως δεν φοβούνται πια να κοιτάξουν στον καθρέπτη και να αποδεχτούν τις σκοτεινές πλευρές της ιστορίας τους. Βέβαια δεν λείπουν τα στερεότυπα (π.χ. η ελληνίδα παρουσιάζεται ως πόρνη) τα οποία έχουν περιγραφεί διεξοδικά στο βιβλίο του Ηρακλή Μήλλα «Εικόνες Ελλήνων και Τούρκων». Αλλά η περιγραφή των γεγονότων ακολουθεί την ιστορική αλήθεια (βλ. για παράδειγμα το βιβλίο του Σπύρου Βρυώνη «Ο μηχανισμός της καταστροφής») χωρίς αδικαιολόγητες υπερβολές. Ο ρόλος του πανίσχυρου παρακράτους γίνεται εμφανής. Ακόμη και οι σκηνές των τούρκων που προστάτευσαν ελληνικά σπίτια είναι πέρα για πέρα αληθινές όπως μαρτυρεί και η οικογένεια της μητέρας μου που έζησε τα γεγονότα από πρώτο χέρι.

Είχα αναλύσει παλιότερα την τουρκική ταινία για τον Καραγκιόζη. Η οποία καταρρίπτει θεαματικά τις θεωρίες του παντουρκισμού αποδεχόμενη την αληθινή ιστορική πορεία των τούρκων. Η οποία διακωμωδεί την διαδικασία εξισλαμισμού των χριστιανικών πληθυσμών αλλά και τη διαδικασία διαφθοράς του κράτους. Πιστεύω ότι η Τουρκία βρίσκεται σε φάση πολιτιστικής ανόδου (δες και τα τελευταία στοιχεία για τα πανεπιστήμιά της όπως παρουσιάζονται στο ιστολόγιο του καθηγητή Θέμη Λαζαρίδη) ενώ εμείς αραχτοί με τον φραπέ μας βουλιάζουμε σε μια άνευ προηγουμένου νεοελληνική βαρβαρότητα θεωρώντας πως για όλα φταίνε οι ξένοι …

Γνωμικά - Παροιμίες