Έπρεπε να γίνω 56 χρονών για να πάω στην πρώτη μου προεκλογική συγκέντρωση! Όμως, ο Σταύρος Αρναουτάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης για την Κρήτη, για τον οποίο είχα γράψει και παλαιότερα, αξίζει όλη μου την υποστήριξη. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, άνθρωπος των έργων και όχι του πολύ μπλα-μπλα, με πρώτη προτεραιότητα την Κρήτη, είναι ιδανικός για τη θέση του περιφερειάρχη. Το 2008 είχαμε οργανώσει με το Σταύρο και τη Νομαρχία Ηρακλείου μιαν ημερίδα με θέμα «Η προστασία του πολίτη από τα ατυχήματα και τις καταστροφές: μια ευκαιρία για ανάπτυξη». Πολλές από τις ιδέες που διατυπώθηκαν τότε πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν στο μέλλον από τον Σταύρο, επειδή αφορούν το καλό του τόπου και των ανθρώπων του. Καλή επιτυχία Σταύρο!
Αυτή την εβδομάδα, χάρη στον φίλο μου Βαγγέλη Κακατσάκη, επισκέφθηκα τρεις αξιολογότατους οργανισμούς στα Χανιά. Πρώτα, το Μουσείο Τυπογραφίας της Εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» που φιλοξενεί ένα πιστό αντίγραφο του τυπογραφείου του Γουτεμβέργιου καθώς και μηχανές, οι οποίες σηματοδοτούν όλη την ιστορία της τυπογραφίας. Μαζί με σπάνιες εκδόσεις και μια βιβλιοθήκη με βιβλία για την Κρήτη, αποτελεί ένα στολίδι για τον τόπο. Προσωπικά με ξαναπήγε στις εποχές που ο θείος Αριστός με ξεναγούσε στα πιεστήρια της Cumhuriyet στην Πόλη και του Βήματος στην Αθήνα. Στην εποχή που πήγαινα τους καταλόγους του εστιατορίου «Ο Κήπος» προς εκτύπωση σε κάποιο υπόγειο τυπογραφείο στην οδό Πειραιώς. Και φυσικά στα χρόνια της Πάπυρος-Larousse-Britannica και της φωτοστοιχειοθεσίας. Το Μουσείο είναι ανοικτό μετά από συνεννόηση και οργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις για σχολεία.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζεται το Ινστιτούτο Περιφερειακού Τύπου στον Αποκόρωνα, που όπως και το Μουσείο Τυπογραφίας είναι δημιούργημα του Γιάννη Γαρεδάκη, εκδότη της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα». Με δωμάτια για φιλοξενία επισκεπτών, βιβλιοθήκη, αίθουσα υπολογιστών, εστιατόριο, αίθουσα εκδηλώσεων και (κυρίως) απόλυτη ησυχία και υπέροχη θέα, το Ινστιτούτο αποτελεί ένα χώρο έμπνευσης, περισυλλογής, μάθησης, σχεδιασμού και έχει ήδη φιλοξενήσει στο λίγο χρόνο που λειτουργεί αξιόλογες εκδηλώσεις.
Καταλήξαμε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο ιστορικό κτήριο κοντά στην παλαιά οικία του μεγάλου ανδρός, στην οποία λειτουργεί και συναφές Μουσείο. Με πλούσιο εκδοτικό έργο, βιβλιοθήκη, αρχειοστάσιο και εξοπλισμένη αίθουσα εκδηλώσεων το Ίδρυμα έχει σημαδέψει την πνευματική ζωή των Χανίων αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας με την προβολή και τη μελέτη του έργου του Ελευθέριου Βενιζέλου και γενικότερα της εποχής του. Ο ακούραστος Νίκος Παπαδάκης, γενικός διευθυντής του ιδρύματος, μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης καλείται τώρα να αντιμετωπίσει την πρόκληση των περικοπών στη χρηματοδότηση.
Η επιστροφή μου στις Βρυξέλλες θα γίνει σίγουρα με ανεβασμένο ηθικό και αισιοδοξία για το μέλλον.
14 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)