(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 31 Μαρτίου 2015 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-194)
Παρατηρούσα τις προάλλες έναν ντελιβερά. Ξέρετε, αυτά τα παλικάρια που σχίζονται να σας φέρουν σουβλάκια, πίτσες ακόμη και φραπέδες στην πόρτα σας. Που καβαλούν το μηχανάκι της εταιρείας ή πολλές φορές και το δικό τους για να παραδώσουν την παραγγελία σας. Φαγητά, σαλάτες, μακαρονάδες, γλυκά. Κάθε μέρα το γραμματοκιβώτιο είναι γεμάτο με προσφορές. Κινέζικη, μεξικάνικη, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα! Όρεξη να υπάρχει …
Όμως ποιος σκέφτεται τον ντελιβερά; Που πρέπει να ξεπεράσει την πυκνή κυκλοφορία. Να αποφύγει τις λακκούβες. Να προσέξει τους ασυνείδητους οδηγούς που συχνά αγνοούν τα μηχανάκια. Να αντιμετωπίσει ένα σωρό κινδύνους στη βροχή, στο κρύο, στην σκοτεινιά των κακοφωτισμένων δρόμων. Και να φτάσει στη σωστή διεύθυνση. Να κτυπήσει το σωστό κουδούνι. Να κρατά και ρέστα. Αν δεν πέσει σε κανένα επιθετικό πελάτη που έχει αλλάξει γνώμη. Ή έχει τσακωθεί με τη γυναίκα του …
Κι όλα αυτά για ένα πενιχρό μεροκάματο, συχνά χωρίς ένσημα αλλά και χωρίς ασφάλιση για ατυχήματα … Μερικές φορές και χωρίς κράνος. Ευτυχώς οι περισσότερες επώνυμες αλυσίδες γρήγορου φαγητού φροντίζουν να προμηθεύουν κράνη στα ηρωικά νέα παιδιά που αποφασίζουν να γίνουν ντελιβεράδες!
Άλλο επικίνδυνο επάγγελμα της καθημερινότητας οι ταξιτζήδες. Κι όχι μόνο επειδή κυκλοφορούν στους επικίνδυνους και απρόβλεπτους ελληνικούς δρόμους. Που όπως είπαμε είναι γεμάτοι παγίδες από λακκούβες και ολισθηρά οδοστρώματα κι είναι συχνά κακοσχεδιασμένοι με κακή ή ανύπαρκτη σήμανση. Με οδηγούς που ανά πάσα στιγμή μπορεί να παραβιάσουν το κόκκινο, το STOP, την προτεραιότητα. Αλλά και με πεζούς που δεν ελέγχουν το δρόμο πριν τον διασχίσουν. Μαγαζάτορες που θα βγάλουν κάθε λογίς εμπόδια στο δρόμο - καρέκλες, κιβώτια, κουβάδες …
Ταξιτζήδες που πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν αγενείς και καμιά φορά επικίνδυνους πελάτες. Παράξενους, επιθετικούς, μεθυσμένους ή μαστουρωμένους. Πελάτες που δεν έχουν πάντα καλούς σκοπούς, ιδίως τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Πελάτες που θα σκεφτούν χίλια δυο κόλπα για να μην πληρώσουν …
Όμως, οι πραγματικοί κίνδυνοι του επαγγέλματος είναι άλλοι. Η συνεχής καθιστική ζωή είναι από μόνη της εξαιρετικά επιβλαβής. Ιδίως σε συνδυασμό με κάπνισμα και κακή διατροφή. Πόνοι στη μέση, ζάχαρο, καρδιαγγειακά είναι στην ημερησία διάταξη. Υψηλή πίεση και άγχος από τις συνθήκες δουλειάς, ιδίως σε μεγάλες πόλεις με έντονη κυκλοφορία. Και πολυάριθμα αναπνευστικά προβλήματα λόγω ρύπανσης του αέρα από τα καυσαέρια.
Μια άλλη επαγγελματική ομάδα που αντιμετωπίζει καθημερινά τον κίνδυνο είναι οι αστυνομικοί των ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κυκλοφορούν στους δρόμους με μοτοσικλέτες, έτοιμοι να επέμβουν σε όποιο σημείο εμφανιστεί πρόβλημα. Έχουν να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα σχεδόν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ντελιβεράδες: κακοσχεδιασμένους δρόμους με κακή ή ανύπαρκτη σήμανση, με λακκούβες και ολισθηρά οδοστρώματα. Ευτυχώς, ως αστυνομικοί εμπνέουν κάποιο σεβασμό ή μάλλον φόβο σε όσους δεν σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ιδίως όταν έχουν αναμμένους τους μπλε περιστροφικούς φανούς.
Όμως οι εποχούμενοι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν και άλλους μεγαλύτερους κινδύνους. Τους διάφορους θερμόαιμους κουμπουροφόρους που ενδέχεται να συναντήσουν στο δρόμο τους. Αδίστακτοι ληστές, επαγγελματίες τρομοκράτες αλλά και ερασιτέχνες «επαναστάτες» που χρησιμοποιούν όπλα για να πυροβολήσουν τους εκπροσώπους του νόμου ακόμη και όταν δεν έχουν προκληθεί. Θυμηθείτε τον πρόσφατο τραυματισμό από πυροβολισμούς δύο αστυνομικών στις Βρύσες Αποκορώνου …
Επικίνδυνο επάγγελμα ασκούν και οι πυροσβέστες. Έγραφα το Σεπτέμβρη (Χ.Ν. 23/9/2014) για το τραγικό δυστύχημα που είχε σημειωθεί εκείνες τις μέρες όταν ένας νεαρός πυροσβέστης προσπάθησε να σώσει μια γυναίκα από ένα φλεγόμενο διαμέρισμα. Αν και χρησιμοποιούσε φιάλες οξυγόνου, κάποια στιγμή ο αέρας του έλειψε, έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε επί τόπου, χωρίς να μπορέσει να σώσει ούτε τη γυναίκα.
Από την σχετική έρευνα που έκανε ο απόστρατος αντιστράτηγος - υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και νομικός Ανδριανός Γκουρμπάτσης προέκυψαν εξαιρετικά σοβαρές παραλείψεις, πλημμέλειες και παθογένειες του συστήματος ελέγχου, επιθεώρησης και συντήρησης του εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Μερικές διαπιστώσεις μάλιστα αγγίζουν ακόμη και τα όρια αξιόποινων πράξεων, αφού η μη τήρηση των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων, αλλά και των οδηγιών χρήσης και συντήρησης των κατασκευαστών και προμηθευτών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των πυροσβεστών όταν χρησιμοποιούν τον εν λόγω εξοπλισμό (αυτόνομες αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού κυκλώματος και αεροσυμπιεστές πλήρωσης των φιαλών τους).
Τέλος, επικίνδυνο είναι και το επάγγελμα του αγρότη! Ιδίως του ανεκπαίδευτου και του ανεπίδεκτου μαθήσεως … Που δεν χρησιμοποιεί σωστά τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα λαμβάνοντας τις προβλεπόμενες προφυλάξεις. Γιατί όμως πρέπει να το κάνει; Την περασμένη εβδομάδα ξέσπασε μια επιστημονική διαμάχη γύρω από το γνωστό ζιζανιοκτόνο Roundup. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας χαρακτήρισε ως «πιθανώς καρκινογόνο» το κύριο συστατικό του εν λόγω ζιζανιοκτόνου κάτι που αμφισβητήθηκε από την εταιρεία που παράγει το προϊόν, δεδομένου ότι ο χαρακτηρισμός της ΠΟΥ δεν στηρίχτηκε σε νέες έρευνες αλλά σε ανάλυση προηγούμενων ερευνών.
Επειδή λοιπόν δεν ξέρουμε ποιες ουσίες θα αποδειχτούν καρκινογόνες στο μέλλον, καλόν θα είναι, η χρήση όλων των φυτοφαρμάκων να γίνεται πάντα με πιστή τήρηση των οδηγιών χρήσης. Χρησιμοποιώντας προστατευτικές ενδυμασίες, γυαλιά, μάσκες και γάντια όταν ψεκάζουν. Πλένοντας μετά το ψέκασμα τα ρούχα χωριστά από τα ρούχα της υπόλοιπης οικογένειας, ιδίως όταν υπάρχουν και μικρά παιδιά στην οικογένεια. Κάνοντας δολωματικούς μόνο ψεκασμούς με τα αντίστοιχα φάρμακα και όχι ολική κάλυψη. και λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις όταν κλαδεύουμε ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές ή καστανιές!
Πρόληψη φίλοι μου! Το μυστικό για την αποφυγή ατυχημάτων είναι η πρόληψη, ιδίως στα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα. Για να μην θρηνούμε θύματα από την αντικοινωνική συμπεριφορά των συμπολιτών μας αλλά και από τις τραγικές δικές μας απροσεξίες …