31 Μαρτίου 2015

Επικίνδυνα επαγγέλματα

Ντελιβεράδες, ταξιτζήδες, αστυνομικοί των ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), πυροσβέστες αλλά και αγρότες: μερικά από τα σύγχρονα επικίνδυνα επαγγέλματα …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 31 Μαρτίου 2015 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-194)

Παρατηρούσα τις προάλλες έναν ντελιβερά. Ξέρετε, αυτά τα παλικάρια που σχίζονται να σας φέρουν σουβλάκια, πίτσες ακόμη και φραπέδες στην πόρτα σας. Που καβαλούν το μηχανάκι της εταιρείας ή πολλές φορές και το δικό τους για να παραδώσουν την παραγγελία σας. Φαγητά, σαλάτες, μακαρονάδες, γλυκά. Κάθε μέρα το γραμματοκιβώτιο είναι γεμάτο με προσφορές. Κινέζικη, μεξικάνικη, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα! Όρεξη να υπάρχει …

Όμως ποιος σκέφτεται τον ντελιβερά; Που πρέπει να ξεπεράσει την πυκνή κυκλοφορία. Να αποφύγει τις λακκούβες. Να προσέξει τους ασυνείδητους οδηγούς που συχνά αγνοούν τα μηχανάκια. Να αντιμετωπίσει ένα σωρό κινδύνους στη βροχή, στο κρύο, στην σκοτεινιά των κακοφωτισμένων δρόμων. Και να φτάσει στη σωστή διεύθυνση. Να κτυπήσει το σωστό κουδούνι. Να κρατά και ρέστα. Αν δεν πέσει σε κανένα επιθετικό πελάτη που έχει αλλάξει γνώμη. Ή έχει τσακωθεί με τη γυναίκα του …

Κι όλα αυτά για ένα πενιχρό μεροκάματο, συχνά χωρίς ένσημα αλλά και χωρίς ασφάλιση για ατυχήματα … Μερικές φορές και χωρίς κράνος. Ευτυχώς οι περισσότερες επώνυμες αλυσίδες γρήγορου φαγητού φροντίζουν να προμηθεύουν κράνη στα ηρωικά νέα παιδιά που αποφασίζουν να γίνουν ντελιβεράδες!

Άλλο επικίνδυνο επάγγελμα της καθημερινότητας οι ταξιτζήδες. Κι όχι μόνο επειδή κυκλοφορούν στους επικίνδυνους και απρόβλεπτους ελληνικούς δρόμους. Που όπως είπαμε είναι γεμάτοι παγίδες από λακκούβες και ολισθηρά οδοστρώματα κι είναι συχνά κακοσχεδιασμένοι με κακή ή ανύπαρκτη σήμανση. Με οδηγούς που ανά πάσα στιγμή μπορεί να παραβιάσουν το κόκκινο, το STOP, την προτεραιότητα. Αλλά και με πεζούς που δεν ελέγχουν το δρόμο πριν τον διασχίσουν. Μαγαζάτορες που θα βγάλουν κάθε λογίς εμπόδια στο δρόμο - καρέκλες, κιβώτια, κουβάδες …

Ταξιτζήδες που πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν αγενείς και καμιά φορά επικίνδυνους πελάτες. Παράξενους, επιθετικούς, μεθυσμένους ή μαστουρωμένους. Πελάτες που δεν έχουν πάντα καλούς σκοπούς, ιδίως τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Πελάτες που θα σκεφτούν χίλια δυο κόλπα για να μην πληρώσουν …

Όμως, οι πραγματικοί κίνδυνοι του επαγγέλματος είναι άλλοι. Η συνεχής καθιστική ζωή είναι από μόνη της εξαιρετικά επιβλαβής. Ιδίως σε συνδυασμό με κάπνισμα και κακή διατροφή. Πόνοι στη μέση, ζάχαρο, καρδιαγγειακά είναι στην ημερησία διάταξη. Υψηλή πίεση και άγχος από τις συνθήκες δουλειάς, ιδίως σε μεγάλες πόλεις με έντονη κυκλοφορία. Και πολυάριθμα αναπνευστικά προβλήματα λόγω ρύπανσης του αέρα από τα καυσαέρια.

Μια άλλη επαγγελματική ομάδα που αντιμετωπίζει καθημερινά τον κίνδυνο είναι οι αστυνομικοί των ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κυκλοφορούν στους δρόμους με μοτοσικλέτες, έτοιμοι να επέμβουν σε όποιο σημείο εμφανιστεί πρόβλημα. Έχουν να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα σχεδόν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ντελιβεράδες: κακοσχεδιασμένους δρόμους με κακή ή ανύπαρκτη σήμανση, με λακκούβες και ολισθηρά οδοστρώματα. Ευτυχώς, ως αστυνομικοί εμπνέουν κάποιο σεβασμό ή μάλλον φόβο σε όσους δεν σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ιδίως όταν έχουν αναμμένους τους μπλε περιστροφικούς φανούς.

Όμως οι εποχούμενοι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν και άλλους μεγαλύτερους κινδύνους. Τους διάφορους θερμόαιμους κουμπουροφόρους που ενδέχεται να συναντήσουν στο δρόμο τους. Αδίστακτοι ληστές, επαγγελματίες τρομοκράτες αλλά και ερασιτέχνες «επαναστάτες» που χρησιμοποιούν όπλα για να πυροβολήσουν τους εκπροσώπους του νόμου ακόμη και όταν δεν έχουν προκληθεί. Θυμηθείτε τον πρόσφατο τραυματισμό από πυροβολισμούς δύο αστυνομικών στις Βρύσες Αποκορώνου …

Επικίνδυνο επάγγελμα ασκούν και οι πυροσβέστες. Έγραφα το Σεπτέμβρη (Χ.Ν. 23/9/2014) για το τραγικό δυστύχημα που είχε σημειωθεί εκείνες τις μέρες όταν ένας νεαρός πυροσβέστης προσπάθησε να σώσει μια γυναίκα από ένα φλεγόμενο διαμέρισμα. Αν και χρησιμοποιούσε φιάλες οξυγόνου, κάποια στιγμή ο αέρας του έλειψε, έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε επί τόπου, χωρίς να μπορέσει να σώσει ούτε τη γυναίκα.

Από την σχετική έρευνα που έκανε ο απόστρατος αντιστράτηγος - υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και νομικός Ανδριανός Γκουρμπάτσης προέκυψαν εξαιρετικά σοβαρές παραλείψεις, πλημμέλειες και παθογένειες του συστήματος ελέγχου, επιθεώρησης και συντήρησης του εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Μερικές διαπιστώσεις μάλιστα αγγίζουν ακόμη και τα όρια αξιόποινων πράξεων, αφού η μη τήρηση των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων, αλλά και των οδηγιών χρήσης και συντήρησης των κατασκευαστών και προμηθευτών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των πυροσβεστών όταν χρησιμοποιούν τον εν λόγω εξοπλισμό (αυτόνομες αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού κυκλώματος και αεροσυμπιεστές πλήρωσης των φιαλών τους).

Τέλος, επικίνδυνο είναι και το επάγγελμα του αγρότη! Ιδίως του ανεκπαίδευτου και του ανεπίδεκτου μαθήσεως … Που δεν χρησιμοποιεί σωστά τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα λαμβάνοντας τις προβλεπόμενες προφυλάξεις. Γιατί όμως πρέπει να το κάνει; Την περασμένη εβδομάδα ξέσπασε μια επιστημονική διαμάχη γύρω από το γνωστό ζιζανιοκτόνο Roundup. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας χαρακτήρισε ως «πιθανώς καρκινογόνο» το κύριο συστατικό του εν λόγω ζιζανιοκτόνου κάτι που αμφισβητήθηκε από την εταιρεία που παράγει το προϊόν, δεδομένου ότι ο χαρακτηρισμός της ΠΟΥ δεν στηρίχτηκε σε νέες έρευνες αλλά σε ανάλυση προηγούμενων ερευνών.

Επειδή λοιπόν δεν ξέρουμε ποιες ουσίες θα αποδειχτούν καρκινογόνες στο μέλλον, καλόν θα είναι, η χρήση όλων των φυτοφαρμάκων να γίνεται πάντα με πιστή τήρηση των οδηγιών χρήσης. Χρησιμοποιώντας προστατευτικές ενδυμασίες, γυαλιά, μάσκες και γάντια όταν ψεκάζουν. Πλένοντας μετά το ψέκασμα τα ρούχα χωριστά από τα ρούχα της υπόλοιπης οικογένειας, ιδίως όταν υπάρχουν και μικρά παιδιά στην οικογένεια. Κάνοντας δολωματικούς μόνο ψεκασμούς με τα αντίστοιχα φάρμακα και όχι ολική κάλυψη. και λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις όταν κλαδεύουμε ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές ή καστανιές!

Πρόληψη φίλοι μου! Το μυστικό για την αποφυγή ατυχημάτων είναι η πρόληψη, ιδίως στα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα. Για να μην θρηνούμε θύματα από την αντικοινωνική συμπεριφορά των συμπολιτών μας αλλά και από τις τραγικές δικές μας απροσεξίες …

30 Μαρτίου 2015

Ευρωπαϊκή Ένωση και ανεργία των νέων

Τι κάνει η Ένωση για να βοηθήσει τους νέους να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα του καιρού μας - την ανεργία …
(Δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο του FortuneGreece.com στις 30 Μαρτίου 2015 - Ευρωπαϊκή Ένωση και Καθημερινότητα-04)

Ίσως θα ήταν πλεονασμός να πούμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους σημερινούς νέους είναι η ανεργία. Αυτό θεωρούν ως την κύρια πρόκληση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 54% των ερωτηθέντων Ελλήνων ηλικίας 16 έως 30 ετών σε μια έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που έγινε πριν από έναν χρόνο. Παρόμοιο είναι και το ποσοστό της ανεργίας των νέων (49,8%) που κατέγραψε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat) το Γενάρη του 2015. Όμως, τι κάνει η Ευρώπη για να βοηθήσει τους νέους να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας; Κάνει πολλά, χρήσιμα και καινοτόμα!

Ένα πετυχημένο πρόγραμμα - το Erasmus
Ποιος νέος δεν έχει ακούσει για το πρόγραμμα Erasmus; Από το 1987 που θεσπίστηκε το περίφημο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, σπουδαστών και διδασκόντων πάνω από 3 εκατ. άτομα επωφελήθηκαν από σπουδές και επιμόρφωση σε μιαν άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλα 4 εκατ. θα επωφεληθούν από το ανανεωμένο πρόγραμμα Erasmus+ κατά την περίοδο 2014-2020. Το νέο πρόγραμμα ενισχύει επίσης τη διάσταση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των ανταλλαγών για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό.

Και πως βοήθησε στην αντιμετώπιση της ανεργίας το Erasmus; Από την αξιολόγηση του προγράμματος που έγινε το 2014 προέκυψε ότι όσοι σπούδασαν στο εξωτερικό είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ανεργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν σπουδάσει ή δεν έχουν παρακολουθήσει κατάρτιση στο εξωτερικό και, πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, το ποσοστό ανεργίας τους είναι κατά 23% χαμηλότερο. Παράλληλα όσοι συμμετείχαν σε ανταλλαγές του προγράμματος μπορούσαν ευκολότερα να μετακομίσουν στο εξωτερικό προς εξεύρεση εργασίας.

Μια άλλη διάσταση της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία αφορά τις ανταλλαγές νέων εθελοντών. Η Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας περιλαμβάνει πλήθος ευκαιριών για τους νέους και τις νέες που θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε δραστηριότητες στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, της κοινωνικής ένταξης και της υποστήριξης τοπικών κοινοτήτων κατά τη διάρκεια των διακοπών. Και η συμμετοχή σε τέτοιες δράσεις εμπλουτίζει το βιογραφικό και συμβάλλει στην εξεύρεση εργασίας αφού οι σοβαροί εργοδότες προτιμούν σύμφωνα με την αξιολόγηση του προγράμματος Erasmus, υποψήφιους με εγκάρσιες δεξιότητες (φιλομάθεια, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ανεκτικότητα και αυτοπεποίθηση), αλλά και με διεθνή εμπειρία.

Άλλα εργαλεία καταπολέμησης της ανεργίας
Τι άλλο προφέρει η Ένωση στους νέους που ψάχνουν για δουλειά; Την υπηρεσία Europass για την σύνταξη τυποποιημένου βιογραφικού σημειώματος μαζί με το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Δεξιοτήτων. Την υπηρεσία EURES για την εύρεση εργασίας ανά την Ευρώπη. Και τέλος δρομολόγησε την πρωτοβουλία «Εγγύηση για τη Νεολαία» στο πλαίσιο της οποίας οι άνεργοι νέοι ηλικίας κάτω των 25 θα λαμβάνουν μια συγκεκριμένη, ποιοτική προσφορά εργασίας, μαθητείας, πρακτικής άσκησης ή συνέχισης της εκπαίδευσής τους μέσα σε 4 μήνες αφότου ολοκληρώσουν την επίσημη εκπαίδευσή τους ή καταστούν άνεργοι.

Η Ένωση διαθέτει επίσης ένα σημαντικότατο εργαλείο για την ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης και της εξάλειψης των αιτίων που δημιουργούν κοινωνικές ανισότητες: το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το ΕΚΤ λειτουργεί επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ευρώπης – τους εργαζόμενους, τους νέους και όλους όσους αναζητούν εργασία. Στόχος των δράσεων που συγχρηματοδοτεί είναι η βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης, ιδιαίτερα αυτών που δυσκολεύονται στην εξεύρεση εργασίας. Έτσι συγχρηματοδοτούνται από έργα φιλανθρωπικών οργανώσεων μικρής κλίμακας που βοηθούν τα άτομα με αναπηρίες να βρουν κατάλληλες θέσεις εργασίας, έως εθνικά έργα που προωθούν την επαγγελματική κατάρτιση για ολόκληρο τον πληθυσμό. Υπάρχουν επίσης έργα που απευθύνονται στα εκπαιδευτικά συστήματα, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, έργα για νέους και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αναζητούν εργασία, και έργα για δυνητικούς επιχειρηματίες από κάθε κοινωνικό υπόβαθρο.

Όμως, όπως είπαμε, η Ένωση κατοχυρώνει την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζόμενων και των υπηρεσιών. Και σε αυτό το πλαίσιο έχουν γίνει πολλά π.χ. στον τομέα της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σχετική οδηγία καλύπτει τα ιατρικά επαγγέλματα (ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, νοσοκόμοι, οδοντίατροι, κτηνίατροι, μαίες και μαιευτές, φαρμακοποιοί) και τους αρχιτέκτονες καθώς και πολλά άλλα επαγγέλματα με βάση κοινές αρχές και δοκιμασίες εκπαίδευσης (π.χ. λογιστές, οικονομολόγοι, μηχανικοί και τεχνίτες κάθε ειδικότητας και πολλοί άλλοι). Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να εκδώσουν απόφαση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων εντός το πολύ τεσσάρων μηνών από την κατάθεση του σχετικού φακέλου, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο υποψήφιος έχει και τις απαραίτητες γλωσσικές γνώσεις.

Θα μπορούσε η Ένωση να κάνει περισσότερα για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας; Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο τομέας της απασχόλησης δεν αποτελεί αντικείμενο αποκλειστικής ή συντρέχουσας αρμοδιότητας της Ένωσης αλλά υπόκειται απλώς σε συντονισμό σε διακυβερνητικό επίπεδο. Επίσης, στους τομείς της παιδείας και της επαγγελματικής κατάρτισης η Ένωση δεν έχει αποκλειστική αρμοδιότητα (όπως π.χ. στον ανταγωνισμό) ούτε και συντρέχουσα αρμοδιότητα (όπως π.χ. στο περιβάλλον) αλλά μπορεί μόνον να αναλαμβάνει δράσεις για να υποστηρίζει, να συντονίζει ή να συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών.

Όμως ήδη όσα αναφέρθηκαν είναι πάρα πολλά. Αν μάλιστα συνδυαστούν και με τις δράσεις τη Ένωσης στους τομείς της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Κοινωνίας των Πληροφοριών μπορούν να αποφέρουν θεαματικά αποτελέσματα. Αλλά γι' αυτά θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο …

Γνωμικά - Παροιμίες