23 Ιανουαρίου 2020

Galileo, το Ευρωπαϊκό σύστημα ραδιοπλοήγησης

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020. 5ο ένθετο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καθημερινότητα των πολιτών στην εκπομπή «Αποδράστε» με την Ευτυχία Πενταράκη, μια πρόσχαρη, ευγενική και με χαμογελαστή φωνή, επαγγελματία δημοσιογράφο. Η εκπομπή μεταδίδεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 12 μέχρι τις 2 (το μεσημέρι ...) στον χανιώτικο σταθμό Γαύδος 88.8.

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στην οποία αναφερθήκαμε στο Galileo, το Ευρωπαϊκό σύστημα ραδιοπλοήγησης.



Περισσότερες πληροφορίες:
  • Το Galileo είναι το παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GNSS).
  • Διατίθεται ήδη σε πάνω από 1 εκατ. κινητά τηλέφωνα (μπορείτε να ελέγξετε εδώ αν το τηλέφωνό σας το υποστηρίζει)
  • Υπηρεσία έρευνας και διάσωσης: η ευρωπαϊκή συμμετοχή στον διεθνή οργανισμό εντοπισμού σημάτων κινδύνου COSPAS-SARSAT.
  • Η διαχείριση των υπηρεσιών που παρέχει το Galileo εξασφαλίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό GNSS (GSA), που εδρεύει στην Πράγα της Τσεχίας.

21 Ιανουαρίου 2020

Οικιακοί σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα πρέπει να σκεφτείτε πως θα το φορτίζετε …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 21 Ιανουαρίου 2020 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-406)

Για το φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου των Βρυξελλών γράψαμε την περασμένη Παρασκευή (βλ. Χ.Ν. 17/1/2020). Ωστόσο στη σχετική φωτογραφική ανταπόκριση δεν ήταν δυνατόν να συμπεριληφθούν όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που είδαμε. Ένα από αυτά ήταν και το πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από όσους αποφασίσουν να περάσουν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Παρόλο που στο Βέλγιο αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει αρχίσει εδώ και καιρό η εγκατάσταση δικτύου δημόσιων φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η κάλυψη δεν είναι ακόμη πλήρης. Και με τον πολλαπλασιασμό των ηλεκτροκίνητων και των φορτιζόμενων υβριδικών δεν είναι σίγουρο ότι θα βρίσκουν όλοι θέση – όπως είναι δύσκολο να βρουν όλοι και θέση στάθμευσης …

Γι’ αυτό και ορισμένες αντιπροσωπείες έχουν δημιουργήσει ξεχωριστές υπηρεσίες εξυπηρέτησης των αγοραστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με αντικείμενο την παροχή συμβουλών και την εγκατάσταση φορτιστών στο σπίτι. Ας δούμε λοιπόν τι υπηρεσίες προσφέρει μια από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες η βελγική D’Ieteren η οποία αντιπροσωπεύει μεταξύ άλλων τις Audi, VW, Skoda, Seat και Porsche.

Έλεγχος της εγκατάστασης. Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πιο πολύπλοκη από την φόρτιση ενός κινητού ή μιας ξυριστικής μηχανής. Απαιτεί εγκατάσταση κάποιας ισχύος ιδίως αν το αυτοκίνητο έχει μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας και θέλουμε να φορτίσει σχετικά γρήγορα. Έτσι, η πρώτη υπηρεσία που παρέχει η EDí (Electric by D’Ieteren) πριν ακόμη σας πουλήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ο έλεγχος της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης.

Αν απαιτείται φορτιστής μεγαλύτερης ισχύος θα πρέπει να διαθέτετε τριφασικό ρεύμα. Επιπλέον, χρήσιμη είναι και η εγκατάσταση κάποιου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά ή από κάποιο μικρό αιολικό, ώστε να εξασφαλίζεται και κάποια επιπλέον τροφοδοσία.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλετε δυσάρεστες εκπλήξεις σε περίπτωση υπερφόρτωσης της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης (π.χ. υπερθέρμανση καλωδίων ακόμη και πυρκαγιά). Γι’ αυτό θα πρέπει να συστήνεται η εγκατάσταση ενός έξυπνου συστήματος ελέγχου της κατανομής της ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στον φορτιστή του αυτοκινήτου και στις υπόλοιπες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Εγκατάσταση του φορτιστή. Αυτή πρέπει να γίνει από πιστοποιημένο τεχνίτη και θα πρέπει να συνδυάζεται με τον τύπο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου που θα έχει επιλεγεί. Οι φορτιστές μπορούν να εγκατασταθούν στο εσωτερικό του σπιτιού (προφανώς στο γκαράζ) ή και στο εξωτερικό αφού είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να αντέχουν στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η αντιπροσωπεία παρέχει εγγύηση για τον φορτιστή καθώς και 24ωρη υποστήριξη, 7 ημέρες την εβδομάδα. Επιπλέον, η αντιπροσωπεία εγκαθιστά και τα απαραίτητα εργαλεία παρακολούθησης μέσω έξυπνου κινητού της εγκατάστασης και της προόδου της φόρτισης. Παρέχει επίσης κάρτα για την ενεργοποίηση του φορτιστή (ιδίως αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ένα από τα πανευρωπαϊκά δίκτυα φόρτισης που διαθέτει πάνω από 100.000 σταθμούς σε 25 χώρες.

Κόστος. Το κόστος των φορτιστών αρχίζει από τα 700 € (για μικρή ισχύ και μονοφασικό δίκτυο) και φτάνει μέχρι τα 3.000 € (για μεγαλύτερη ισχύ, τριφασικό δίκτυο και δυνατότητα φόρτισης δύο αυτοκινήτων). Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται φυσικά τα κόστη εγκατάστασης τριφασικού ρεύματος, προσαρμογής της εγκατάστασης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών αφού αυτά εξαρτώνται από τις συνθήκες κάθε εγκατάστασης.

Δυστυχώς, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει αντίστοιχη εταιρεία παροχής παρόμοιων ολοκληρωμένων υπηρεσιών στην Ελλάδα, και ακόμη λιγότερο στην Κρήτη. Φυσικά, υπάρχουν εταιρείες που πωλούν και εγκαθιστούν φορτιστές ή που προχωρούν στην εγκατάσταση πανελλήνιου δικτύου δημόσιων φορτιστών ή τέλος που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν τέτοιο δίκτυο.

Ίσως είναι καιρός κάποιοι άνεργοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί να αποφασίσουν να δημιουργήσουν μια τέτοια εταιρεία παροχής συμβουλών, μελετών και υποστήριξης όσων ιδιωτών ενδιαφέρονται να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Τώρα που όλα δείχνουν πως το μέλλον ανήκει σίγουρα στην ηλεκτροκίνηση. Ιδίως στο νησί μας που έχει το προνόμιο της ηλιοφάνειας και της άφθονης αιολικής ενέργειας …

Γνωμικά - Παροιμίες