25 Σεπτεμβρίου 2009

GR-Που θα βρεθούν χρήματα;

Το κυριότερο ερώτημα των επερχόμενων εκλογών είναι πού θα βρεθούν χρήματα για να καλυφθούν τα ελλείματα, να εφαρμοστεί η όποια οικονομική και κοινωνική πολιτική, να πληρωθούν τα χρέη. Η έκτακτη εισφορά φαίνεται πως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και η φορολόγηση των ημιυπαίθριων φαίνεται πως θα δώσει (αν δώσει και δεν καταργηθεί) πενιχρά αποτελέσματα. Να μερικές ιδέες για πρωτότυπους φόρους που μπορούν να καταβληθούν άμεσα χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

  1. Φόρος σημαίας. Χιλιάδες Έλληνες υψώνουν την (πολλές φορές σχισμένη) ελληνική σημαία σε σπίτια, μαγαζιά και πάσης φύσεως κτήρια, ως ένδειξη πατριωτισμού. Για κάθε σωστή ελληνική σημαία φόρος 50 €, για τις σχισμένες πρόστιμο 500 € και 100 € την ημέρα για όσες μέρες παραμένει η σχισμένη σημαία (εκτός και αν η προσβολή εθνικού συμβόλου επιφέρει μεγαλύτερο πρόστιμο), τέλος για κάθε ξένη σημαία φόρος 300 €. Για σχισμένες σημαίες σε δημόσια κτήρια πρόστιμο 2.000 €. Η φορολογία αυτή θα συμβάλει και στην αύξηση του κύκλου εργασιών των εταιρειών κατασκευής και πώλησης σημαιών (για να αντικατασταθούν οι σχισμένες) και συνεπώς έμμεση αύξηση των φορολογικών εσόδων.
    Κόστος καταλογισμού, 1-2 ανθρωπομήνες αστυνομικού ή φορολογικού υπαλλήλου ανά νομό ετησίως.
    Εκτιμώμενα έσοδα 153 εκατ. € από 1.000.000 σωστές σημαίες (50 εκατ. €), 200.000 σχισμένες (100 εκατ. €) και 10.000 ξένες σημαίες (3 εκατ. €).
  2. Φόρος κατάληψης πεζοδρομίου. Χιλιάδες Έλληνες καβαλάνε τα πεζοδρόμια για να παρκάρουν εμποδίζοντας τους πεζούς να κυκλοφορήσουν κανονικά. Αλλά και χιλιάδες μαγαζιά καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια με διάφορα αντικείμενα εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Για κάθε αυτοκίνητο που καβαλάει πεζοδρόμιο πάνω από 5 λεπτά (ας επιτραπεί η αποβίβαση αναπήρων) πρόστιμο 1000 € τη φορά (200 € για μηχανάκια), για κάθε μαγαζί το οποίο καταλαμβάνει πεζοδρόμιο με αντικείμενα (πάνω από 5 λεπτά (ας επιτραπεί η φορτοεκφόρτωση) πρόστιμο 500 € τη φορά.
    Κόστος καταλογισμού στο πλαίσιο των ελέγχων της τροχαίας.
    Εκτιμώμενα έσοδα 900 εκατ. € από 300.000 αυτοκίνητα που καβαλούν πεζοδρόμια (300 εκατ. €) 500.000 μηχανάκια (100 εκατ. €) 1.000.000 μαγαζιά (500 εκατ. €).
  3. Φόρος ακαθάριστου οικοπέδου. Ο ιδιοκτήτης που δεν καθαρίζει το οικόπεδό του από τα ξερόκλαδα ή που δεν το έχει περιφράξει για να εμποδίζει την εναπόθεση απορριμάτων, ετήσιο φόρο 1.000 €. Όποιος συλληφθεί να αφήνει ανεξέλεγκτα σκουπίδια πρόστιμο 1000 € την πρώτη φορά, 1.500 € τη δεύτερη και 2.000 € την τρίτη.
    Κόστος καταλογισμού 1-2 ανθρωπομήνες ανά νομό ετησίως και στο πλαίσιο της τακτικής αστυνόμευσης.
    Εκτιμώμενα έσοδα 1 δις € από 1 εκατ. ακαθάριστα οικόπεδα.
  4. Φόρος μνημοσύνων. Κάθε Κυριακή, ιδίως στην επαρχία, πραγματοποιούνται χιλιάδες ετήσια και άλλα μνημόσυνα στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα. Σε αντίθεση με τα 40ήμερα μνημόσυνα που προσφέρουν την ευκαιρία σε όσους δεν συμμετείχαν στην κηδεία να συμπαρασταθούν στην οικογένεια, τα ετήσια μνημόσυνα αποτελούν δαπανηρές κοινωνικές εκδηλώσεις επίδειξης. Φόρος ετήσιου μνημοσύνου 500 €, φόρος επόμενων μνημοσύνων 1.000 €.
    Κόστος καταλογισμού στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης του μνημοσύνου από το γραγείο που οργανώνει το μνημόσυνο.
    Εκτιμώμενα έσοδα 1 δις € από 50 μνημόσυνα εβδομαδιαίως ανά νομό.
Σύνολο εκτιμώμενων ετήσιων εσόδων πάνω από 3 δις €.

Γνωμικά - Παροιμίες