12 Δεκεμβρίου 2012

Καλές γιορτές χωρίς ατυχήματα

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 12 Δεκεμβρίου 2012.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Καλές γιορτές χωρίς ατυχήματα
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*

Μερικά απλά και χιλιοειπωμένα πράγματα για να περάσουμε αξέχαστα Χριστούγεννα, λαμπρή Πρωτοχρονιά και όμορφα Φώτα προστατεύοντας τους γύρω μας και ιδίως τα παιδιά

Σε λίγες μέρες φτάνουν τα Χριστούγεννα! Ακολουθεί η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα! Θα στολίσουμε το δέντρο αλλά και το σπίτι γενικότερα. Θα αγοράσουμε δώρα για μικρούς και μεγάλους. Θα οργανώσουμε συγκεντρώσεις και εορτασμούς με την οικογένεια και με φίλους. Όλοι θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις από τις γιορτές χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Κάτι που θα πετύχουμε αν πάρουμε μερικές απλές προφυλάξεις ώστε να διασκεδάσουμε χωρίς να υποθηκεύσουμε την ασφάλεια αλλά και χωρίς να αγχωθούμε φοβούμενοι πιθανούς και απίθανους κινδύνους.


Ας πιάσουμε πρώτα τα δώρα και τα παιχνίδια. Ας έχουμε πρόχειρο ένα ψαλίδι για να ανοίξουμε τα δώρα κι ένα κατσαβίδι για να συναρμολογήσουμε τα νέα παιχνίδια. Είναι λιγότερο επικίνδυνο παρά να χρησιμοποιήσουμε στα γρήγορα ένα μαχαίρι. Ας αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να διαβάσουμε τις οδηγίες χρήσης των νέων συσκευών και παιχνιδιών ιδίως τις οδηγίες που αφορούν την ασφάλεια λειτουργίας.

Τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να παίξουν, αλλά και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται χώρο για να αποφύγουν πτώσεις από σκουντούφλημα ή γλίστρημα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα πολύ μικρά παιδιά γι' αυτό καλόν είναι να φροντίσουμε να μην φτάνουν μικροαντικείμενα ή ακόμη και τρόφιμα (π.χ. ξηρούς καρπούς). Ας θυμηθούμε επίσης ότι πολλά στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν είναι παιχνίδια, αν και μοιάζουν με τέτοια, γι’ αυτό και δεν υπόκεινται στους κανονισμούς που διέπουν την ασφάλεια των παιχνιδιών. Συνεπώς, φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σε ικανό ύψος για να μην τα φτάνουν τα νήπια που έχουν την τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.

Μια από τις σοβαρότερες απειλές κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι η πυρκαγιά – οι πιθανότητες θανάτου από πυρκαγιά τα Χριστούγεννα είναι 50% μεγαλύτερες σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Ο κίνδυνος αυξάνει όχι μόνο λόγω του συνδυασμού καπνίσματος και κατανάλωσης οινοπνευματωδών αλλά επειδή συχνά χρησιμοποιούμε και κεριά χωρίς να έχουμε λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Είναι απλό να φυλάξουμε σπίρτα, αναπτήρες και κεριά μακριά από τα παιδιά, να μην αφήσουμε την κουζίνα αναμμένη χωρίς επιτήρηση, να μην υπερφορτώσουμε τις πρίζες, να σβήσουμε τα τσιγάρα με λίγο νερό στο τασάκι και να μην αφήσουμε αναμμένα κεριά μετά το τέλος της γιορτής. Προσέχουμε να μην βάζουμε αναμμένα κεριά κοντά στο χριστουγεννιάτικο δένδρο, κάτω από ράφια, κοντά σε άλλα εύφλεκτα υλικά (κουρτίνες, διακοσμήσεις, ευχετήριες κάρτες κλπ.). Φροντίζουμε να τοποθετούμε πάντα τα κεριά σε κηροπήγια με σταθερή βάση ενώ τα κεράκια με μεταλλική βάση τα τοποθετούμε σε ειδική υποδοχή ή σε επιφάνεια που να αντέχει τη θερμότητα (όχι πάνω σε τηλεοράσεις ή πλαστικές επιφάνειες).

Παράλληλα με τα προληπτικά μέτρα που μόλις αναφέραμε, η προστασία μας από την πυρκαγιά ενισχύεται με την εγκατάσταση ανιχνευτών καπνού. Οι ανιχνευτές καπνού έχουν σώσει πολλές ζωές χτυπώντας συναγερμό – αν έχουμε ήδη εγκαταστήσει τέτοιους ανιχνευτές ας τους δοκιμάσουμε πριν τις γιορτές. Αν δεν έχουμε, φροντίζουμε να εγκαταστήσουμε έναν στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού, εκεί όπου θα μαζευτεί ο καπνός από ενδεχόμενη πυρκαγιά. Αν ζούμε σπίτι με πολλά εύφλεκτα υλικά (ξύλινες επενδύσεις, ψευδοροφές, χωρίσματα) ας καταστρώσουμε και ένα σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στα παιχνίδια που αγοράζουμε για παιδιά, εγγόνια και ανίψια. Αποτελούν συχνά πηγή ατυχημάτων γι' αυτό φροντίζουμε να αντιστοιχούν στην ηλικία του παιδιού και να τηρούν τα πρότυπα ασφαλείας. Η αγορά των παιχνιδιών δεν είναι απλή υπόθεση. Ας επενδύσουμε λίγο χρόνο να μιλήσουμε με έναν πεπειραμένο πωλητή που μπορεί να μας λύσει πολλές απορίες αντί να αγοράσουμε βιαστικά ένα ακατάλληλο παιχνίδι από κάποιον πλανόδιο ή από το σούπερ-μάρκετ. Προσέχουμε τα μικροαντικείμενα που ενδέχεται να προκαλέσουν πνιγμό σε νήπια συμπεριλαμβανομένων και εξαρτημάτων που μπορεί να πέσουν από άλλα παιχνίδια, μικρές μπαταρίες που μοιάζουν με κουμπιά ή ακόμη και ξεφούσκωτα ή σκασμένα μπαλόνια.

Πολλά ατυχήματα έχουν επίσης προέλθει από τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Τα καινούργια λαμπάκια τηρούν κανονικά αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας – κυρίως λειτουργούν με χαμηλότερες τάσεις κι έτσι είναι λιγότερο επικίνδυνα. Φυσικά δεν αλλάζουμε λαμπάκια όταν το σύστημα είναι στην πρίζα και φροντίζουμε τα παιδάκια να μην έχουν πρόσβαση στα λαμπάκια τα οποία μπορούν και να τα καταπιούν. Φροντίζουμε τα καλώδια να είναι καλά μονωμένα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας αλλά και καλά τοποθετημένα για να μην σκοντάψουμε εμείς ή οι πιο ηλικιωμένοι. Αποφεύγουμε να κρύβουμε τα καλώδια κάτω από τα χαλιά όπου οι ενδεχόμενες ζημιές θα μείνουν απαρατήρητες και μπορεί να προκαλέσουν βραχυκυκλώματα και ίσως πυρκαγιά. Προσέχουμε επίσης να μην αφήνουμε τα φωτάκια του δένδρου αναμμένα το βράδυ ή όταν απουσιάζουμε. Τέλος, δεν βάζουμε στον κήπο λαμπάκια που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση στο ύπαιθρο.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα δωμάτια του σπιτιού, η κουζίνα, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Το μαγείρεμα θέλει ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση γι’ αυτό δεν το αφήνουμε για την τελευταία στιγμή. Αν βιαζόμαστε δεν θα αποφύγουμε τα ατυχήματα με καυτά λάδια, βραστά νερά και κοφτερά μαχαίρια. Δεν αφήνουμε να μπουν στην κουζίνα όσοι δεν έχουν πράγματι δουλειά και φροντίζουμε να καθαρίσουμε αμέσως ό,τι πέφτει στο πάτωμα για να αποφύγουμε τις πτώσεις από γλίστρημα.

Το βράδυ της πρωτοχρονιάς πολλοί θα γιορτάσουν υποδεχόμενοι το νέο χρόνο με πυροτεχνήματα. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθούν την εκτόξευση από απόσταση ασφαλείας αλλά τα πυροτεχνήματα πρέπει να τα χειρίζονται ενήλικες που θα έχουν σχεδιάσει το θέαμα έτσι ώστε να συνδυάζει ασφάλεια και ευχαρίστηση. Πριν από τη χρήση φροντίζουμε να έχουμε φυλάξει τα πυροτεχνήματα με ασφάλεια και να έχουμε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες. Όταν τα ανάβουμε φροντίζουμε να μην πλησιάζουμε το πρόσωπό μας και μετά το άναμμα απομακρυνόμαστε σε απόσταση ασφαλείας. Τέλος, φροντίζουμε τα πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται σε κατεύθυνση αντίθετη από τους θεατές.

Εύχομαι σε όλες και όλους Καλές Γιορτές, με υγεία, ασφάλεια και όμορφα αισθήματα!

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

Γνωμικά - Παροιμίες