17 Αυγούστου 2011

GR-Νυκτερινή διασκέδαση με ασφάλεια

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 17 Αυγούστου 2011.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ


Νυκτερινή διασκέδαση με ασφάλεια
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*

Αποφασίσατε να το ρίξετε έξω απόψε. Σε νυκτερινό κέντρο πρώτα. Στη συνέχεια σε κλαμπ για χορό. Αμέριμνα και χαλαρά. Ίσως να κάνετε και κάποια ενδιαφέρουσα γνωριμία και ν’ αποφασίσετε να συνεχίσετε τη διασκέδαση μαζί. Όταν διασκεδάζετε δεν θέλετε να σκέφτεστε για κινδύνους και απειλές. Και πολύ καλά κάνετε. Αυτά πρέπει να τα έχουν σκεφτεί οι υπεύθυνοι των νυκτερινών κέντρων που θα σας υποδεχτούν.

Κατ’ αρχάς πρέπει να έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την πυρασφάλεια. Να μην έχουν μπλοκάρει τις εξόδους κινδύνου που πρέπει να έχουν επισημανθεί σωστά. Να διαθέτουν πυροσβεστήρες αλλά και σωστά μελετημένη ηλεκτρική εγκατάσταση που δεν θα προκαλέσει πυρκαγιά λόγω βραχυκυκλώματος. Κι αν έχουν κατασκευάσει σκέπαστρα πρέπει να έχουν φροντίσει την αντισεισμική τους θωράκιση υπό την επίβλεψη καταρτισμένου μηχανικού.

Όμως όλα τα παραπάνω φαίνεται πως δεν αρκούν. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα νυκτερινά κέντρα και άλλοι χώροι διασκέδασης με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, μη κυβερνητικών οργανώσεων εθελοντών αλλά και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιζητούν όλο και περισσότερο να λάβουν ένα σήμα ποιότητας ασφάλειας. Με το οποίο να αποδεικνύουν ότι εξασφαλίζουν στους πελάτες τους ακόμη καλύτερες συνθήκες ασφάλειας και προστασίας. Πράγματι, όταν οι νέοι διασκεδάζουν, εκτίθενται ηθελημένα ή και αθέλητα σε πολλούς κινδύνους. Κατανάλωση οινοπνεύματος ή και παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών. Σεξουαλικές επαφές χωρίς προστασία ή ακόμη και χωρίς τη θέλησή τους. Υπερβολικός θόρυβος από ισχυρές μεγαφωνικές εγκαταστάσεις. Βία και προβλήματα οδικής ασφάλειας. Πολλοί από τους κινδύνους αυτούς ενδέχεται να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία ή να συνδέονται με ατυχήματα και δυστυχήματα.

Αφίσα για την χρήση ωτοασπίδων σε νυκτερινά κέντρα με δυνατή μουσική
Ακόμη και σε χώρες όπου η νομοθεσία εφαρμόζεται αυστηρά η καθιέρωση ενός σήματος ποιότητας για νυκτερινά κέντρα, χώρους διασκέδασης και οργανωμένες εκδηλώσεις (π.χ. φεστιβάλ) συμβάλλει στον περιορισμό των παραπάνω κινδύνων, στη βελτίωση του περιβάλλοντος της νυκτερινής ζωής, στην πρόσβαση σε πληροφορίες και σε υπηρεσίες με βιώσιμο τρόπο. Και με την ενεργό συμμετοχή των υπεύθυνων που έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν την κοινωνική τους ευαισθησία αλλά και που αποκτούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.

Εικονίδιο που επισημαίνει
το σημείο διαθεσης
ωτοασπίδων σε κέντρα
νυκτερινής  διασκέδασης
που έχουν λάβει το σήμα
ποιότητας ασφάλειας
Εικονίδιο που επισημαίνει
ότι το μισό τουλάχιστον
προσωπικό έχει εκπαιδευτεί
σε πρώτες βοήθειες, σε
αντιμετώπιση συγκρούσεων
κλπ.
Τι υπηρεσίες πρέπει να προσφέρει υποχρεωτικά ένα νυκτερινό κέντρο που έχει λάβει π.χ. το σήμα ποιότητας «Quality Nights» (Νύχτες Ποιότητας) το οποίο διατίθεται στο Βέλγιο; Δωρεάν νερό για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Σημεία πώλησης προφυλακτικών αλλά και ωτοασπίδων, για την προφύλαξη από τον υπερβολικό θόρυβο. Σημεία πληροφόρησης για θέματα υγείας όπως συναισθηματική και σεξουαλική ζωή, οδική ασφάλεια, ηχορύπανση κλπ.. Δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση που στην χώρα έχουν εντοπιστεί να κυκλοφορούν ιδιαίτερα επικίνδυνες ψυχότροπες ουσίες. Τέλος, το μισό τουλάχιστον προσωπικό που έρχεται σε επαφή με το κοινό έχει εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες, στη διαχείριση συγκρούσεων και στον περιορισμό των κινδύνων από την ηχορύπανση καθώς και από τη χρήση οινοπνεύματος ή άλλων ψυχότροπων ουσιών.

Η νυκτερινή διασκέδαση μπορεί να γίνει ασφαλέστερη χάρις στις κοινές προσπάθειες αρχών, εθελοντών και  καταστηματαρχών στο πλαίσιο αναβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος
Επιπλέον, μερικά κέντρα μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά και ορισμένες πρόσθετες υπηρεσίες, όπως: πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία, αίθουσα χαλάρωσης (με απαλή μουσική χαμηλής έντασης και ήπιο φωτισμό), ειδικές ρυθμίσεις για καπνιστές και μη, δυνατότητες επιστροφής στο σπίτι και τέλος πλήρη υπηρεσία πρώτων βοηθειών με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που διατίθεται επί τόπου ή σε πολύ κοντινή απόσταση.

Ο λογότυπος του ευρωπαϊκού δικτύου σημάτων ασφαλέστερων χώρων διασκέδασης
Εκτός από το Βέλγιο, σήματα ποιότητας ασφάλειας για νυκτερινά κέντρα διασκέδασης και άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις προσφέρονται ήδη στη Γαλλία (περιοχή του Παρισιού - www.fetez-clairs.org), στην Καταλονία (www.qdefesta.cat) και στην Ελβετία (www.safer-clubbing.ch). Το έργο «Ασφαλέστερη Νυκτερινή Ζωή» (www.safernightlife.org) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος δημόσιας υγείας επιχειρεί να κωδικοποιήσει, να συντονίσει και να προβάλλει τις προσπάθειες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την δημιουργία και διάδοση σημάτων ποιότητας ασφάλειας για νυκτερινά κέντρα και μεγάλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Έχουν ήδη οργανωθεί σχετικά σεμινάρια και ένα συνέδριο και προβλέπονται κατά τα επόμενα δύο χρόνια αντίστοιχες ενημερωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις αλλά και η διοργάνωση μιας Πανευρωπαϊκής Νύκτας Ασφαλούς Νυκτερινής Ζωής τον Ιούνιο του 2012. Στις ιστοσελίδες του έργου υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντικές οργανώσεις που επιθυμούν να καθιερώσουν σήμα ποιότητας ασφάλειας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο πρόγραμμα «Ασφαλής Νυχτερινή Ζωή» συμμετέχει από την Ελλάδα μόνον ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις π.χ. για την προστασία από την ηχορρύπανση, για τον ορισμό ενός Νηφάλιου Οδηγού που δεν θα πιεί και θα οδηγήσει την παρέα με ασφάλεια μετά τη γιορτή, για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και του αλκοολισμού, για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε συνδυασμό με αυστηρότερους ελέγχους των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης αλλά και των οδηγών συμβάλλουν αποφασιστικά στην μείωση των δυσάρεστων επακόλουθων μιας γιορτής. Η διασκέδαση υπεύθυνων πολιτών, υπό συνθήκες ασφαλείας, σε κέντρα που διευθύνονται από υπεύθυνους καταστηματάρχες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την υγεία των πελατών τους και εφαρμόζουν εθελοντικά προγράμματα Ασφαλούς Νυκτερινής Ζωής αποτελούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ενός τουρισμού υψηλής ποιότητας. Και μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν με ελάχιστη δαπάνη αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και υποστήριξη από τις τοπικές αρχές.

Καλή και ασφαλή διασκέδαση σε όλους!

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

Γνωμικά - Παροιμίες