11 Απριλίου 2009

GR-Ευρωεκλογές 4 - Ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες

Είδαμε στα προηγούμενα ότι πολύ λίγα κόμματα έχουν εκδώσει κείμενα με τις θέσεις τους για τις Ευρωπαϊκές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές στην Ελλάδα γίνονται με λίστα, στην οποία η σειρά των επιτυχόντων έχει καθοριστεί από το κόμμα, δηλαδή συνήθως από τον αρχηγό ή από κάποιο διευθυντήριο με αδιαφανείς διαδικασίες. Μόνον οι Οικολόγοι-Πράσινοι και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ (στο πλαίσιο του Συνασπισμού) διοργάνωσαν μέχρι σήμερα εσωτερικές ψηφοφορίες προκειμένου να καθορίσουν τη σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο.

Οι Ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν εντάσσονται σε κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που με τη σειρά τους εκπροσωπούν ευρωπαϊκές ομαδοποιήσεις κομμάτων, που όμως δεν μπορούν να θεωρηθούν πανευρωπαϊκά κόμματα. Πολλές από αυτές τις κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τα προγράμματά τους για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο και στην ουσία όταν θα ψηφίσουμε στις 7 Ιουνίου δίνουμε ψήφο και σε αυτά τα προγράμματα που κατά κάποιον τρόπο υπερτερούν από τις όποιες θέσεις διατυπώσουν τα ελληνικά κόμματα. Ας δούμε λοιπόν με τη σειρά τις κάπως «άγνωστες» αυτές προεκλογικές εξαγγελίες τις οποίες θα επικυρώσουμε με την ψήφο μας.

Η Νέα Δημοκρατία εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών (ΕΛΚ-ΕΔ) που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το μανιφέστο του ΕΛΚ για τις Ευρωεκλογές θα εγκριθεί στις 29-30 Απριλίου στο συνέδριο του κόμματος στη Βαρσοβία. Ωστόσο, οι προτεραιότητες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την περίοδο 2009-2014 έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από τον Μάρτιο (όχι ακόμη στα ελληνικά).

Το ΠΑΣΟΚ εντάσσεται αντίστοιχα στην Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (δεν διαθέτει ιστοσελίδες στα ελληνικά) που ανήκει στο Κόμμα των Ευρωπαϊων Σοσιαλιστών, το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιήσει το σχετικό Μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές από τον Δεκέμβριο του 2008.

Οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ εντάσσονται στην Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία όμως δεν αντιστοιχεί σε κάποιο ευρωπαϊκό κόμμα. Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα εντασσόταν και ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού!

Ο Ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ εντασσόταν στην Ομάδα Ανεξαρτησία/Δημοκρατία, που και αυτή δεν αντιστοιχεί σε κάποιο ευρωπαϊκό κόμμα.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι, συνεργάζονται στενά με τους Ευρωπαίους Πράσινους που διαθέτουν ήδη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχουν δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους για τις Ευρωεκλογές σε ένα Μανιφέστο για ένα Πράσινο New Deal για την Ευρώπη.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία έχει ήδη αναπτύξει σχέσεις με την Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη που εντάσσεται στους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους οι οποίοι έχουν ήδη διαμορφώσει σχετικό Μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές.

Οι «Δημοκρατικοί» και η «Δράση» δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει τις προθέσεις τους όσον αφορά την ένταξή τους σε κάποια ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αλλά θα επανέλθουμε ...

Γνωμικά - Παροιμίες