(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 15 Δεκεμβρίου 2015 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-227)
Γράφαμε τις προάλλες για μερικούς τρόπους πρόληψης των συνηθέστερων ατυχημάτων κατά τη διάρκεια των εορτών (βλ. ΧΝ 1.12.2015). Όμως στις γιορτές έχουμε και πολλά δυστυχήματα. Ανθρώπινες ζωές χάνονται και αγαπημένα μας πρόσωπα γίνονται «στατιστικές». Ας δούμε πως μπορούμε να περιορίσουμε τα ανθρώπινα δράματα που τις περισσότερες φορές οφείλονται στην απροσεξία και στην αδιαφορία μας.
Τροχαία. Πάντα στις περιόδους των εορτών οι θάνατοι από τροχαία αυξάνονται. Οι γιορτινές έξοδοι συνδυάζονται πάντα με άφθονη οινοποσία και κατανάλωση δυνατών οινοπνευματωδών ποτών – συχνά και ναρκωτικών ουσιών. Το αποτέλεσμα είναι να κυκλοφορούν στους δρόμους μεθυσμένοι και συχνά μαστουρωμένοι οδηγοί. Πρόκειται για δημόσιους κινδύνους πάνω σε τέσσερις ή δύο τροχούς!
Κι όμως! Υπάρχει μια απλή μέθοδος για να πιει κάποιος όσο θέλει και να φτάσει και στο σπίτι του σώος και αβλαβής. Να μην πιάσει το τιμόνι μετά την γιορτή ή το ρεβεγιόν! Ορίστε στην παρέα έναν «Νηφάλιο Οδηγό» που θα αναλάβει την υποχρέωση να μην πιει για να μπορέσει να οδηγήσει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους επιβάτες αλλά και τους άλλους οδηγούς. Ή χρησιμοποιείστε τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία ταξιτζή για να γυρίζετε σώοι και αβλαβείς στην οικογένειά σας – στους γονείς σας, στους αγαπημένους σας, στα παιδιά σας.
Να υπενθυμίσουμε επίσης για άλλη μια φορά ότι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η χρήση κινητού κατά την οδήγηση ισοδυναμεί με βαριά μέθη. Όταν διαβάζουμε ή ακούμε για δυστυχήματα κατά τα οποία «ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος» ας έχουμε υπόψη μας ότι τις περισσότερες φορές ο έλεγχος χάθηκε επειδή ο οδηγός μιλούσε στο κινητό … Άλλες αιτίες δυστυχημάτων είναι η υπερβολική ταχύτητα, τα προσπεράσματα σε σημεία χωρίς ορατότητα και η απερίσκεπτη οδήγηση ιδίως σε σημεία ή περιόδους που το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.
Ας αποφύγουμε λοιπόν αυτές τις συμπεριφορές. Κι ας μην ξεχνάμε τη σωτήρια συνήθεια χρήσης της ζώνης ασφαλείας από τους οδηγούς και τους επιβάτες των αυτοκινήτων, τη χρήση των ειδικών καθισμάτων για τα μωρά και τα νήπια, αλλά και του κράνους από τους μοτοσικλετιστές. Σώζουν ζωές και προφυλάσσουν από δράματα που δηλητηριάζουν την γιορτινή ατμόσφαιρα και υποθηκεύουν το μέλλον ολόκληρων οικογενειών.
Μπαλωθιές. Την πρώτη φορά που έκανα Πρωτοχρονιά στην Κρήτη όταν άλλαζε ο χρόνος νόμισα ξαφνικά ότι βρισκόμουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου σε κάποια μεγάλη μάχη του Παγκόσμιου Πολέμου … Οι πυροβολισμοί έδιναν κι έπαιρναν! Μερικοί νομίζουν ότι ο πυροβολισμός στον αέρα είναι ακίνδυνος. Ας ρωτήσουν έναν μαθητή του Λυκείου που είναι καλός στη Φυσική για να τους εξηγήσει ότι μια σφαίρα επιστρέφει στη γη με την ίδια περίπου ταχύτητα με την οποία έφυγε από την κάνη του όπλου αφού έχει διαγράψει μια παραβολική τροχιά στον αέρα … Πριν από λίγους μήνες αντικαταστήσαμε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα στην ταράτσα που είχε καταστραφεί από μια τέτοια «αδέσποτη» σφαίρα. Από μια ακίνδυνη μπαλωθιά που έριξε κάποιος σε κατοικημένη περιοχή χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες …
Όσο επικίνδυνος είναι ο μεθυσμένος οδηγός, άλλο τόσο επικίνδυνος είναι και ο μεθυσμένος Κρητικός που τραβάει πιστόλι για να «γιορτάσει» πυροβολώντας στον αέρα … Δεν είναι μόνο οι ζωές που έχουν χαθεί από τέτοιες «παλικαριές». Είναι και οι κατεστραμμένες ζωές των «παλικαράδων» που τράβηξαν το πιστόλι και που θα πρέπει να περάσουν ένα μέρος της ζωής τους στις φυλακές. Για να μη μιλήσουμε για τους κύκλους αίματος που ανοίγουν με τις συνεπακόλουθες βεντέτες.
Καρδιακά. Το φαγητό, το ποτό, το κάπνισμα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη στις γιορτές. Για όσους έχουν ανθεκτικούς οργανισμούς η επιπλέον καταπόνηση αντιμετωπίζεται με έναν καλό ύπνο, έναν περίπατο ή με μερικές επιπλέον ασκήσεις στο γυμναστήριο. Τι γίνεται όμως με όσους έχουν ήδη βουλωμένες αρτηρίες επειδή όλο το χρόνο δεν πρόσεξαν τη διατροφή τους, επειδή έχουν κάποια κληρονομική προδιάθεση ή επειδή ποτέ δεν σκέφτηκαν να επισκεφτούν τον γιατρό για να εξετάσουν πού οφείλεται αυτό το λαχάνιασμα ή εκείνος ο έντονος πόνος στο στήθος.
Πόσοι συμπολίτες μας θα πάνε από το γιορτινό τραπέζι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του εφημερεύοντος νοσοκομείου με οξύ έμφραγμα ή και με εγκεφαλικό; Πόσοι θα εγκαταλείψουν τα εγκόσμια ενώ θα κοιμούνται ευτυχισμένοι μετά το φαγοπότι; Πέρσι τέτοιες μέρες χάσαμε έναν καλό φίλο που ανέβαλε τις καρδιολογικές εξετάσεις τις οποίες του είχε συστήσει ο γιατρός «για να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά με τα παιδιά και τα εγγόνια του». Κοιμήθηκε και δεν ξύπνησε ποτέ …
Αγαπητέ αναγνώστη, αγαπητή αναγνώστρια. Αν τα παραπάνω σε έκαναν να σκεφτείς λίγο παραπάνω πώς θα αποφύγεις μερικές δυσάρεστες καταστάσεις, το άρθρο αυτό θα έχει πετύχει το σκοπό του.
Αν σε βοηθήσει να αλλάξεις κάποιες συμπεριφορές το άρθρο αυτό θα έχει αποδειχτεί χρήσιμο.
Αν τέλος, το διαδώσεις και στους φίλους και στους συγγενείς και πετύχεις να επηρεάσεις και άλλους να σκεφτούν λογικά, θα έχεις αναδείξει το πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς – πνεύμα ελπίδας, αποφάσεων για αλλαγή και για μια νέα αρχή.
Καλές Γιορτές για όλους και όλες!