28 Μαρτίου 2014

Δράσε. Αντίδρασε. Επηρέασε.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 28 Μαρτίου 2014)

Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί 30 χρόνια ο Παναγιώτης Αλεβαντής, συνεργάτης των “Χανιώτικων νέων”, είναι ένας από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους για να μας μιλήσει για το θέμα. Του ζητήσαμε το δικό του σχόλιο για το πώς επηρεάζει η Ε.Ε. τη ζωή μας και για τη σπουδαιότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών. Μας απαντά:

«Δράσε, αντίδρασε, επηρέασε είναι το σύνθημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και έχει στόχο να πείσει τους πολίτες να συμμετάσχουν στην άμεση καθολική ψηφοφορία για την εκλογή των ευρωβουλευτών που εκπροσωπούν τον απλό πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τον αφορούν. Συναποφασίζει με το Συμβούλιο Υπουργών για τους περισσότερους τομείς πολιτικής για τους οποίους έχει αρμοδιότητα η Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως για παράδειγμα τα τρόφιμα, η ένδυση, τα καλλυντικά, η τηλεφωνία, οι μεταφορές και τα διευρωπαϊκά δίκτυα, η προστασία του περιβάλλοντος, οι ανταλλαγές φοιτητών και τα έργα υποδομής στην περιφέρεια.

Ενώ έχει άμεση αρμοδιότητα όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ενωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολύ περιορισμένο λόγο σε θέματα οικονομικής πολιτικής, αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Η μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στις επόμενες ευρωεκλογές θα εξασφαλίσει καλύτερη εκπροσώπηση των πολιτών και μεγαλύτερη νομιμοποίηση του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα μπορεί έτσι να παρεμβαίνει με ουσιαστικότερο τρόπο στη διαδικασία περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης, ανταποκρινόμενο στο αίτημα των πολιτών για περισσότερη Ευρώπη. Μόνον έτσι θα γίνει δυνατός ο περιορισμός του υφιστάμενου δημοκρατικού ελλείμματος που σήμερα υποθηκεύει το μέλλον της Ευρώπης και συμβάλλει στην αύξηση του ευρωσκεπτικισμού».

25 Μαρτίου 2014

Επιστολή προς αστυνόμους

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ-146

Επιστολή προς αστυνόμους

Στους ώμους της Αστυνομίας πέφτει μεγάλο μέρος της καθημερινής προστασίας των πολιτών αλλά και η βελτίωση της αυτοπροστασίας με την προώθηση καλών καθημερινών συνηθειών
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 25 Μαρτίου 2014)

Αγαπητέ κύριε αστυνόμε,

σου γράφω αυτό το γράμμα κατ' αρχάς για να σε επαινέσω γιατί εκτελείς μια από τις δυσκολότερες αποστολές στην σημερινή Ελλάδα. Προασπίζεις και επιβάλεις το νόμο σε μια κοινωνία που για διάφορους λόγους αδιαφορεί για τη νομιμότητα ή επιχειρεί συνειδητά να την καταστρατηγήσει. Γιατί στέκεσαι όλη μέρα στο δρόμο για να ρυθμίσεις την κυκλοφορία. Γιατί αντιμετωπίζεις κάθε λίγο και λιγάκι εξαγριωμένους διαδηλωτές. Γιατί έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με την μεγάλη αλλά και με τη μικρή εγκληματικότητα, βάζοντας συχνά σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια σου τη ζωή. Πραγματικά σε θαυμάζω γιατί ξέρω ότι όλα αυτά τα κάνεις χωρίς να αμείβεσαι όπως θα σου άξιζε αλλά και αντιμετωπίζοντας συχνά την χλεύη και την επιθετικότητα των από μια μερίδα πολιτών.

Πολιτών των οποίων τις ζωές θέλει να προστατεύσει ο νόμος τον οποίο καλείσαι εσύ μόνος να επιβάλεις. Έχεις άραγε αναλογιστεί πόσοι οδηγοί ή επιβάτες μοτοσυκλέτας, στους οποίους δεν επέβαλες πρόστιμο επειδή δεν φορούσαν κράνος, σκοτώθηκαν ή έμειναν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή; Ίσως να μην το γνωρίζεις, αλλά πολυάριθμες έρευνες από πανεπιστήμια και εκθέσεις διεθνών οργανισμών για την οδική ασφάλεια έχουν δείξει ότι οι μισοί θάνατοι από τροχαία στα οποία εμπλέκονται μοτοσικλέτες οφείλονται στη μη χρήση κράνους, ενώ το κράνος μειώνει κατά 20% έως 45% την σοβαρότητα των τραυματισμών. Από τις ίδιες έρευνες προκύπτει ότι με σωστή αστυνόμευση και επιβολή του νόμου, η χρήση κράνους αυξάνεται μέχρι και 90%. Και το νόμο βέβαια τον επιβάλει ο αστυνόμος!

Αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, μπορούν να περιοριστούν αν κινητοποιηθείς και επιβάλλεις το νόμο αγαπητέ μου κύριε αστυνόμε. Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη. Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση. Και φυσικά η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή άλλων ουσιών. Επειδή κυκλοφορείς στο δρόμο ξέρεις ότι οι συμπεριφορές αυτές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στις ελληνικές πόλεις. Ότι σε πολλές από αυτές οφείλονται τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Από τις συμπεριφορές αυτές η χώρα μας χάνει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους πολλοί από τους οποίους είναι νέοι. Έχεις συνειδητοποιήσει ότι οι συμπεριφορές αυτές μπορούν να αλλάξουν με την αυστηρή επιβολή του νόμου; Επιβολή που βρίσκεται στο χέρι σου. Το οποίο, όπως λέει και ο απόστολος Παύλος στην επιστολή προς Ρωμαίους, έχει οπλιστεί για να τιμωρεί όποιον παρανομεί.

Για όλες αυτές τις παρανομίες υπάρχουν, εξ όσων γνωρίζω αυστηρές ποινές. Υψηλά ή λιγότερο υψηλά πρόστιμα, που συχνά συνοδεύονται από αφαίρεση διπλώματος ή και από ακινητοποίηση του οχήματος. Οι ποινές αυτές μάλιστα έχουν προβλεφθεί ακριβώς για να ενεργούν αποτρεπτικά. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει κάποιος συμπεριφορά είναι αυτή να του στοιχίζει ακριβά. Γιατί δεν φοροδιαφεύγουν τόσο πολύ στην Αμερική; Γιατί οι φορολογικές αρχές επιβάλλουν δυσβάστακτα πρόστιμα στους παραβάτες. Γιατί στις χώρες της δυτικής Ευρώπης όλοι οι μοτοσικλετιστές φορούν κράνος; Γιατί το πρόστιμο είναι σημαντικό και συνοδεύεται από ακινητοποίηση του οχήματος. Γιατί τα οχήματα σταματούν στο φανάρι ΠΡΙΝ αυτό γίνει κόκκινο; Γιατί ακόμη και η παραβίαση του κίτρινου αποτελεί σοβαρή παράβαση και τιμωρείται. Το αποτέλεσμα είναι να μη ρισκάρει την παραβατική συμπεριφορά σχεδόν κανείς αφού το μεταφορικό του μέσον εξασφαλίζει την κινητικότητά του και συχνά την επαγγελματική του επιβίωση.

Αλλά ας πάμε και στο κάπνισμα. Ξέρεις κύριε αστυνόμε γιατί απαγορεύτηκε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος; Μήπως για να καταπιεστούν οι καπνιστές και να ανακουφιστούν οι μη καπνιστές; Όχι βέβαια! Ακριβώς για κάποιους οικονομικούς λόγους. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι οι ασθένειες που οφείλονται στο κάπνισμα επιβαρύνουν υπερβολικά, δυσβάστακτα θα έλεγα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Τα οποία όπως ξέρεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Συντριπτικό ποσοστό των σημερινών καπνιστών, ιδίως των νέων, θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες όταν σε μεγαλύτερη ηλικία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα υγείας για έναν καρκίνο, μια καρδιοπάθεια ή για μια σοβαρή πνευμονοπάθεια.

Η Παγκόσμια Οργάνωση δηλώνει με σιγουριά ότι όλες αυτές οι ασθένειες οφείλονται κατά κύριο λόγο στο κάπνισμα. Η επιβολή συνεπώς του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κλπ.) θα σώσει ζωές, εφόσον οι καπνιστές αποφασίσουν να κόψουν το κάπνισμα αλλά και την εθνική οικονομία θα ελαφρύνει μακροπρόθεσμα λόγω μείωσης της υγειονομικής δαπάνης.

Και μην ακούς, φίλε αστυνόμε τους μαγαζάτορες που διαμαρτύρονται. Τα μαγαζιά που έχουν επιβάλει την απαγόρευση συνήθως προβλέπουν (συχνά υπαίθριους) χώρους όπου οι αρειμάνιοι καπνιστές μπορούν να παραδοθούν στο πάθος τους. Και πολλοί μαγαζάτορες στους οποίους έχει επιβληθεί το σχετικό πρόστιμο παρακαλούν ευγενικά τους πελάτες τους να μην καπνίζουν … γιατί το πρόστιμο και εδώ δρα αποτρεπτικά. Αν θέλεις και μια προσωπική πρόβλεψη θα σου πω ότι όπως οι ασφαλιστές αρνούνται να αποζημιώσουν τα θύματα τροχαίων όταν ο υπαίτιος αποδειχτεί ότι ήταν μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ουσιών, έτσι σε λίγα χρόνια και τα ασφαλιστικά ταμεία θα αρνούνται να καλύψουν τα έξοδα περίθαλψης των καπνιστών που θα πάσχουν από αρρώστιες οι οποίες αποδεδειγμένα οφείλονται στο κάπνισμα

Αγαπητέ μου κύριε αστυνόμε.
Η μόνη ελπίδα για να σωθούν όλοι οι παραπάνω είναι να τους βοηθήσεις να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες. Οι παραβάτες οδηγοί. Οι νεαροί με τα μηχανάκια. Οι μαγαζάτορες που ανέχονται το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους. Επιβάλλοντας το νόμο, όπως είναι το καθήκον σου. Χωρίς να διστάζεις ή να αμφιβάλεις. Όλοι όσοι βλέπουμε μακρύτερα και νοιαζόμαστε για το μέλλον αυτού του τόπου και των ανθρώπων του σε θερμοπαρακαλούμε …

Γνωμικά - Παροιμίες