24 Ιουνίου 2009

GR-Εντυπώσεις από τις διακοπές

Κάποια επικίνδυνα σταυροδρόμια γύρω από τα Χανιά έχουν γίνει κυκλικοί κόμβοι, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό.

Η εμφάνιση παντού των μπλε κάδων δείχνει ότι η ανακύκλωση έχει γενικευθεί, κάτι πρωτόγνωρο πριν από λίγα χρόνια.

Οι τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής στήριξης για άτομα με προβλήματα ή για ηλικιωμένους, οι οποίες διαφημίζονται στις τοπικές εφημερίδες αλλά και οι πολυπληθείς αγγελίες για ψυχολόγους κάθε ειδικότητας δείχνουν ότι οι Έλληνες αρχίζουν να ασχολούνται με το «γνώθι σαυτόν».

Η έντονη δραστηριότητα του τμήματος πολιτικής προστασίας της Νομαρχίας Χανίων αλλά και επιμέρους Δήμων δείχνει ότι το θέμα της προστασίας απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες χωρίς όμως να έχει καλυφθεί το έλλειμμα στην πρόληψη (όλοι φαίνεται πως ασχολούνται με την επέμβαση και τα «μέσα» κατά προτεραιότητα).

Μειώθηκαν μεν οι οδηγοί που οδηγούν με το αριστερό χέρι κρεμασμένο από το παράθυρο αλλά αυξήθηκαν εκείνοι που οδηγούν μιλώντας στο κινητό – αν και παρατήρησα και οδηγούς που σταματούν στην άκρη του δρόμου για να μιλήσουν στο κινητό τους.

Το καλύτερο από τα αφιερώματα των εφημερίδων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης που διάβασα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», είχε τίτλο το «Λεηλατημένο Παρελθόν - Η Ελγίνεια διαρπαγή (1801-1803)» και περιείχε άρθρα και σκίτσα μαθητών του 1ου Λυκείου Χανίων.

Τέλος, παρακολουθώντας συστηματικά την αρθρογραφία στον τοπικό τύπο διαπίστωσα ότι θίγει άφοβα όλα τα θέματα από όλες τις πλευρές αλλά σίγουρα συντηρείται από τις μικρές αγγελίες και τις αναγγελίες των (εντυπωσιακά πολυάριθμων) «μνημόσυνων της Κυριακής».

Γνωμικά - Παροιμίες