(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 30 Ιουνίου 2015 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-206)
Τα σχολεία έκλεισαν, οι διακοπές άρχισαν, το καλοκαίρι μας κατακλύζει! Όμως η καλοκαιρινή περίοδος δεν είναι ακίνδυνη και χρειάζεται ειδικές προφυλάξεις. Ας δούμε περιληπτικά τις κυριότερες απειλές ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Στην παραλία. Η θάλασσα μας δροσίζει. Το κολύμπι μας γυμνάζει. Και ο ήλιος μας βοηθά να μαυρίσουμε συμβάλλοντας στην παραγωγή της απαραίτητης για τα κόκκαλα βιταμίνης D. Ευτυχώς οι περισσότερες παραλίες στα Χανιά έχουν καθαρά νερά όπως επιβεβαιώνουν οι γαλάζιες σημαίες που τους έχουν απονεμηθεί και φέτος. Βέβαια, ανάλογα με τον αέρα ίσως σε ορισμένες να εμφανιστούν ακαθαρσίες οπόταν καλό είναι να ελέγχουμε το νερό πριν κάνουμε τις βουτιές μας.
Όσο καλός κι αν είναι ο ήλιος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε αντηλιακό για να προφυλαχτούμε από τα εγκαύματα. Και δεν ξεχνούμε το καπέλο που μας προφυλάσσει από την ηλίαση αλλά και τη συχνή κατανάλωση υγρών για να μην πάθουμε αφυδάτωση. ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα …
Αποφεύγουμε το κολύμπι μετά το φαγητό και δεν κολυμπάμε σε παραλίες που δεν γνωρίζουμε. Οι ηλικιωμένοι, ιδίως όσοι έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να φροντίσουν να συνοδεύονται από κάποιο νεώτερο μέλος της οικογένειας και να μην απομακρύνονται από την ακτή.
Ιδιαίτερη προσοχή στα τσιμπήματα από τσούχτρες, αλλά και από μέλισσες, σφήκες και μπούμπουρες. Προμηθευθείτε από το φαρμακείο κάποιο προϊόν για πρώτες βοήθειες και ζητήσετε χωρίς καθυστέρηση ιατρική βοήθεια αν διαπιστώσετε γρήγορο πρήξιμο και αλλεργική αντίδραση - ιδίως δύσπνοια.
Στο σπίτι. Δύο είναι οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουμε στο σπίτι μας το καλοκαίρι. Τα ανεπιθύμητα έντομα και τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Κουνούπια, σκνίπες, κατσαρίδες είναι στην ημερησία διάταξη. Η χρήση εντομοκτόνων δεν είναι πάντα η αποτελεσματικότερη και υγιεινότερη λύση. Οι σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες μας εξασφαλίζουν ικανοποιητική προστασία, αν βέβαια φροντίζουμε να τις κρατάμε κλειστές.
Σε ανοικτούς χώρους, τα κεριά κιτρονέλλας κρατούν μακριά τα κουνούπια ενώ ο βασιλικός λέγεται πως απωθεί τις μύγες. Στα φαρμακεία υπάρχουν σπρέι κιτρονέλλας για να προστατέψουμε χέρια και πόδια καθώς και στικάκια μελισσόχορτου που καταπραΰνει αμέσως τη φαγούρα από τα τσιμπήματα. Για τις κατσαρίδες, ψάξτε να βρείτε την περίφημη «αλοιφή» μακράς διαρκείας - την τοποθετείτε σε πιθανά μέρη διέλευσης και το μόνο αρνητικό στοιχείο είναι ότι θα βρείτε μερικές κατσαρίδες νεκρές τις επόμενες μέρες.
Αν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε με ανοικτά παράθυρα ίσως να σας προτιμήσουν και κάποιοι κλέφτες. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να τους αποφύγετε είναι η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού. Άλλη καλή μέθοδος είναι ένας καλός τετράποδος φύλακας που θα έχει γυμναστεί κατάλληλα για να ειδοποιεί έγκαιρα γαυγίζοντας, αλλά μόνο για τις πραγματικές απειλές και όχι για τη γάτα του γείτονα …
Προσοχή στις ψησταριές και σε κάθε εργασία που παράγει σπίθες - ηλεκτροσυγκολλήσεις, τροχοί κοπής κλπ. Αν δεν έχετε καθαρίσει τον κήπο από τα ξερόχορτα κινδυνεύετε να προκαλέσετε πυρκαγιά, ιδίως αν το σπίτι σας είναι σε δασώδη περιοχή. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση πρέπει να έχετε πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις με βάση τις οδηγίες πυροπροστασίας που έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του Δήμου Χανίων.
Στην κουζίνα. Οι απροσεξίες στην κουζίνα προκαλούν πολλά ατυχήματα όπως κοψίματα από μαχαίρια και άλλα κοπτερά ή μυτερά αντικείμενα ή εγκαύματα από καυτό νερό ή λάδι. Επίσης, αν ξεχάσουμε το τηγάνι πάνω στη φωτιά είναι πολύ πιθανόν να έχουμε εκδήλωση πυρκαγιάς με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Δεν ρίχνουμε ποτέ νερό πάνω στο αναμμένο λάδι αλλά φροντίζουμε να σκεπάσουμε το τηγάνι για να διακόψουμε την καύση.
Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα είναι η σωστή συντήρηση των τροφών. Πάντα φυλάμε τα ευπαθή προϊόντα στο ψυγείο γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν την αλλοίωση. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά πριν την κατανάλωση για να απομακρυνθούν οι σκόνες ή και τα έντομα που έχουν ίσως παρεισφρήσει εν αγνοία μας.
Στο αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο που θα μείνει στον ήλιο μετατρέπεται σε ένα μικρό θερμοκήπιο με αποτέλεσμα στο εσωτερικό του να αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Δεν αφήνουμε λοιπόν ΠΟΤΕ παιδιά ή κατοικίδια μέσα σε οχήματα, ιδίως όταν αυτά εκτίθενται στον ήλιο. Όταν γυρίσουμε θα τα βρούμε λιπόθυμα ή και νεκρά!
Επίσης δεν αφήνουμε στο αυτοκίνητο ευπαθή προϊόντα και φάρμακα, επειδή η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις που να έχουν πολύ άσχημες επιπτώσεις στην υγεία μας. Και φυσικά, χειμώνα-καλοκαίρι αποφεύγουμε να αφήνουμε σε εμφανή σημεία στο αυτοκίνητο πορτοφόλια, υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα και άλλα είδη αξίας - ο περαστικός κακοποιός δεν θα διστάσει να σπάσει το τζάμι και να τα αρπάξει …
Στο δρόμο. Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται ο μοτοσικλετιστής το καλοκαίρι είναι πώς να αποφύγει να φορέσει το κράνος του λόγω της ζέστης! Τα αποτελέσματα από αυτή την παράλειψη μπορεί να είναι τραγικά για τον ίδιο και τους αγαπημένους του. Μην χρησιμοποιείτε μαύρο ή σκούρο κράνος γιατί συγκεντρώνει περισσότερη θερμότητα - προτιμήστε ένα γυαλιστερό με λευκό ή ασημί χρώμα. Αν διαθέσετε λίγα χρήματα παραπάνω υπάρχουν κράνη με αερισμό καθώς και στολές προστασίας και γάντια.
Μην οδηγάτε μετά από οινοποσία ή τσικουδοποσία. Επίσης μη μιλάτε στο κινητό όταν οδηγάτε - η έλλειψη συγκέντρωσης ισοδυναμεί με μεγάλη μέθη! Μην ξεχνάτε να βάλετε ζώνη και να ασφαλίσετε τα παιδιά στα ειδικά παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Τηρείτε τα όρια ταχύτητας, προσπερνάτε μόνο αν έχετε καλή ορατότητα και προσέχετε διπλά - το οδόστρωμα μπορεί να είναι κατεστραμμένο, ο οδηγός που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα ίσως να μην σας είδε, η γιαγιά ή ο παππούς ίσως αποφασίσει να διασχίσει το οδόστρωμα παρόλο που δεν σας έχει δει.
Καλές και ασφαλείς διακοπές για εσάς και τους αγαπημένους σας!