01 Μαΐου 2009

GR-Οδηγώντας στην Ελλάδα

Ετοιμάζομαι να κατέβω για διακοπές στην Ελλάδα με το αυτοκίνητο. Κάθε φορά με τρόμο σκέφτομαι το οδήγημα στην Ελλάδα, ιδίως στους ελληνικούς (κατ' ευφημισμό) αυτοκινητόδρομους. Πέρσυ, είχα και ένα ατύχημα, όταν ένας ηλικιωμένος κύριος παραβίασε κόκκινο φανάρι και μου κατέστρεψε το Renault Scenic που οδηγούσα (γεμάτο λάδια, κρασιά και παξιμάδια από την Κρήτη !!!). Ευτυχώς, και ο ίδιος παραδέχτηκε το σφάλμα του, αλλά και μάρτυρας κατέθεσε οικειοθελώς ότι περασα με πράσινο (μια ευγενική κυρία γεννημένη στον Καναδά που οδηγούσε ακριβώς από πίσω μου). Και τελικά αποζημιώθηκα σωστά, αν και χρειάστηκε να πάρω αρκετά τηλέφωνα σε Βέλγιο και Ελλάδα για να σπρώξω τον φάκελλο μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών (στις 28 Σεπτεμβρίου έγινε το ατύχημα, στις 10 Φεβρουαρίου πήρα την αποζημίωση). Να σημειώσω την ταχύτατη εμφάνιση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρο, πυροσβεστική και αστυνομία), την επαγγελματική συμπεριφορά των πυροσβεστών (που με απεγκλώβησαν γιατί το αυτοκίνητο είχε ανατραπεί), των αστυνομικών της τροχαίας (που έκαναν την προανάκριση) και φυσικά των τραυματιοφορέων του ΕΚΑΒ (που ενώ δεν είχα ούτε γρατζουνιά, ακολούθησαν σωστά το σχετικό πρωτόκολλο και με πήγαν στο Ασκληπιείο Βούλας για πλήρεις εξετάσεις).

Τώρα με απασχολεί όπως κάθε χρόνο ένα μεγάλο ζήτημα. Γιατί πρέπει να πληρώσω διόδια στον πιό επικίνδυνο δρόμο της Ευρώπης, τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών; Κάθε φορά σκέπτομαι τρόπους να τον αποφύγω. Είτε πηγαίνοντας μέσω Ναυπάκτου από την Στερεά Ελλάδα. Είτε ακολουθώντας τις συμβουλές του bloka.com για την παράκαμψη των διοδίων. Το τμήμα Αθήνα-Κόρινθος έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και ευχαρίστως πληρώνω τα διόδια. Αλλά το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα βρίσκεται σχεδόν στην κατάσταση που το άφησα όταν τελείωσα τις σπουδές μου στην Πάτρα το 1977 !

Όμως, διαβάζω ότι με την εγκατάσταση των νέων αναδόχων που εκσυγχρονίζουν τον οδικό άξονα ΠΑΘΕ (όνομα και πράγμα ...) τα πράγματα έχουν αγριέψει (αυξήσεις στα διόδια, κλείσιμο των παρακμπτήριων). Ευτυχώς, φαίνεται ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν διόδια, ενώ μερικοί έχουν καταθέσει και μηνύσεις. Διαβάζω λοιπόν ότι οι υπάλληλοι των διοδίων απαιτούν από όσους δεν θέλουν να πληρώσουν, να υπογράψουν ένα χαρτί, και σκέπτομαι να τους διευκολύνω ετοιμάζοντας εκ των προτέρων κάτι σχετικό ως εξής:

Ο υπογεγραμμένος ... οδηγός του υπ'αριθ κυκλοφορίας ... ΙΧ αυτοκινήτου, κάτοικος Βελγίου, διεύθυνση ... ΑΡΝΟΥΜΑΙ να καταβάλω διόδια για το τμήμα Κορίνθου-Πατρών του ΠΑΘΕ επειδή:

1.Το τμήμα αυτό του οδικού άξονα ΔΕΝ «εξασφαλίζει στους χρήστες υψηλό και ομοιόμορφο επίπεδο υπηρεσιών, άνεσης και ασφάλειας» σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 της απόφασης αριθ . 1692/96/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1996, όπως έχει τροποποιηθεί.

2. Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, το εν λόγω τμήμα του οδικού άξονα αποτελεί «προγραμματισμένο» και όχι «υφιστάμενο» τμήμα του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου. Συνεπώς τα επιβαλλόμενα διόδια ΔΕΝ «βασίζονται στην αρχή της ανάκτησης του κόστους των υποδομών μόνον» σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 9 της οδηγίας αριθ. 1999/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουνίου 1999, όπως έχει τροποποιηθεί.

Ημερομηνία ... Υπογραφή ...

Γνωμικά - Παροιμίες