11 Οκτωβρίου 2011

Εύφημη μνεία για το ΕΚΑΒ τση Κρήτης!

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 11 Οκτωβρίου 2011.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Εύφημη μνεία για το ΕΚΑΒ τση Κρήτης!
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*

Το ενιαίο συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ στην Κρήτη καλύπτει όλο το νησί, χρησιμοποιεί πρωτοποριακό λογισμικό για τη διαχείριση των κλήσεων και των ασθενοφόρων και χάρη στις προσπάθειες του διευθυντή του έχει γίνει το καλύτερο ΕΚΑΒ της Ελλάδας.

Πριν από λίγες εβδομάδες επισκέφτηκα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο διαχείρισης κλήσεων του ΕΚΑΒ της Κρήτης. Έχοντας επισκεφτεί αρκετά αντίστοιχα κέντρα στο εξωτερικό μπορώ να σας πω ότι εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο της οργάνωσης και του εξοπλισμού αλλά και από την διάθεση εξυπηρέτησης του προσωπικού που θύμιζε αυτό που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει όλες τις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες.

Από τη στιγμή που κάποιος θα τηλεφωνήσει στο 166 στην Κρήτη (ή στο 112 για ιατρική βοήθεια) μπαίνει σε κίνηση ένα ολόκληρο σύστημα. Ο τηλεφωνητής καταγράφει σε μια ηλεκτρονική «Κάρτα Περιστατικού» όλες τις πληροφορίες που αφορούν την κλήση και με βάση ένα προκαθορισμένο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο ερωταποκρίσεων αποφασίζει για το ασθενοφόρο (όχημα ή μοτοσυκλέτα) που θα αποσταλεί στον τόπο του ατυχήματος ή του περιστατικού.

Όλα τα ασθενοφόρα έχουν εξοπλισμό κινητών μονάδων. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, που καθορίζεται με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο, μετακινούνται επίσης στον τόπο του συμβάντος και οι γιατροί υπηρεσίας με δίκυκλη μηχανή ή με όχημα ταχείας επέμβασης (μικρό αυτοκίνητο). Εκεί αξιολογούν, εκτιμούν και αντιμετωπίζουν δίνοντας τις πρώτες βοήθειες και εφόσον το κρίνουν αναγκαίο συνοδεύουν τον ασθενή με το διαθέσιμο ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Τα ασθενοφόρα είναι εφοδιασμένα με συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού θέσης (GPRS). Ορισμένα ασθενοφόρα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το κέντρο για την τηλεματική παρακολούθηση ζωτικών παραμέτρων (βιοσημάτων) του ασθενή κατά την διακομιδή (ηλεκτροκαρδιογράφημα, καρδιακός και αναπνευστικός ρυθμός, πίεση, κλπ.). Τα συστήματα αυτά δεν λειτουργούν προσωρινά λόγω αναβάθμισης.
Ένας από τους σταθμούς εργασίας των χειριστών του Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ Κρήτης. Το σύστημα αναπτύχθηκε από το ΙΤΕ.

Οι ηλεκτρονικές «Κάρτες Περιστατικού» τροφοδοτούν το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επειγόντων περιστατικών που επιτρέπει στη συνέχεια την στατιστική ανάλυση των περιστατικών. Από αυτή τη στατιστική ανάλυση προκύπτει για παράδειγμα ότι στο 42% του συνόλου των ατυχημάτων εμπλέκονται ξένοι παραθεριστές. Παράλληλα, το σύστημα θα περιλαμβάνει στο μέλλον και ηλεκτρονικό φάκελο με το Ιστορικό Χρόνιων Ασθενών που θα τροφοδοτηθεί με εθελοντική συμμετοχή των ασθενών και σε συνεργασία με Κέντρα Υγείας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ και υπηρεσιών Βοήθειας στο σπίτι (ήδη συμπεριλαμβάνει πάνω από 4.000 εγγραφές). Έτσι, όταν κάποιος καρδιοπαθής θα τηλεφωνήσει στο 166 ο τηλεφωνητής θα ενημερώνεται αυτόματα για την ταυτότητα του καλούντος, το ιστορικό του και τι αγωγή παίρνει κι έτσι θα μπορεί να δώσει καλύτερες οδηγίες τόσο στους παριστάμενους όσο και στα πληρώματα των ασθενοφόρων που θα στείλει επιτόπου.
Το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης περιστατικών επιτρέπει τη στατιστική ανάλυση, που αποτελεί τη βάση για καλύτερο σχεδιασμό και βελτίωση των διαδικασιών.

Το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επειγόντων περιστατικών έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο στενής συνεργασίας μεταξύ ΕΚΑΒ και του γειτονικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του τι μπορεί να προκύψει από τη συνεργασία με ένα ερευνητικό ίδρυμα πάνω σε θέματα που αφορούν την προστασία των πολιτών από ατυχήματα και καταστροφές.
Όμως ΕΚΑΒ είναι κυρίως οι άνθρωποι και όχι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα συστήματα. Έτσι το ΕΚΑΒ της Κρήτης έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού. Για τους γιατρούς το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μηνιαία παρουσίαση περιστατικών στα Πληρώματα-Διασώστες καθώς και ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής, για γιατρούς, με συμμετοχή διακεκριμένων ελλήνων επιστημόνων, διάρκειας 400 ωρών.
Το πρωτόκολλο καθορισμού της σοβαρότητας του ατυχήματος στηρίζεται σε προτεραιότητες που επισημαίνονται χρωματικά και το ακολουθούν οι χειριστές του Κέντρου υποβοηθούμενοι από υπολογιστή

Για τα πληρώματα των ασθενοφόρων λειτουργεί ΙΕΚ-ΕΚΑΒ στο Ηράκλειο και στα Χανιά ενώ οργανώνεται και σε ετήσια βάση, συνεχιζόμενη εκπαίδευση των πληρωμάτων με ανανεωνόμενη θεματολογία διάρκειας 10 ωρών. Οι μοτοσικλετιστές εκπαιδεύονται στην Σχολή της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα. Τέλος, οι Συντονιστές παρακολουθούν, σε ετήσια βάση, συνεχιζόμενη εκπαίδευση σε χρήση πρωτοκόλλων και στη λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου διάρκειας 10 ωρών. Παράλληλα, το προσωπικό του ΕΚΑΒ εκπαιδεύει άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ΕΜΑΚ Πυροσβεστική, Αστυνομικές Ακαδημίες Κρήτης, ειδική μονάδα Λιμενικών) στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Επιπρόσθετα, το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οργάνωσε ένα πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης σχολείων που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2010-2011. Πρόκειται για εβδομαδιαίο πρόγραμμα (2 σχολεία ανά εβδομάδα, ένα Δημοτικό και ένα Γυμνάσιο ή Λύκειο-24 μαθητές) στο οποίο συμμετείχαν περίπου 1.100 παιδιά και 100 Δάσκαλοι-Καθηγητές. Το πρόγραμμα κάλυψε τα εξής θέματα (στηριγμένα σε προγράμματα εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο): κυκλοφοριακή αγωγή, πρώτες βοήθειες, βασική υποστήριξη της ζωής (για Δημοτικά και Γυμνάσια), βασική υποστήριξη της ζωής και χρήση αυτόματων απινιδωτών (για Λύκεια). Για το σχολικό έτος 2011-2012 τα σεμινάρια για τα σχολεία θα ξεκινήσουν από τις 16 Οκτωβρίου 2011. Τέλος, το ΕΚΑΒ οργανώνει και εκπαίδευση του κοινού στην βασική υποστήριξη ζωής και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού απινιδωτή (περίπου 100 σεμινάρια το χρόνο).

Οι προσπάθειες του ΕΚΑΒ της Κρήτης και του Διευθυντή Δημήτρη Βουρβαχάκη αξίζουν όχι μόνο επαίνους αλλά και την ολόθερμη υποστήριξη των αρχών, των χορηγών και του κοινού. Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος επιβάλλει την αναβάθμιση συστημάτων και διεργασιών καθώς και την συνεχή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα της κοινωνίας μας απαιτεί επίσης την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την έγκαιρη αντιμετώπιση καρδιακών, εγκεφαλικών και τραυματισμών. Το ΕΚΑΒ της Κρήτης βρίσκεται στην πρωτοπορία της επείγουσας ιατρικής βοήθειας στην Ελλάδα και με τα μέσα που διαθέτει μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στην αποστολή του.

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

Γνωμικά - Παροιμίες