03 Σεπτεμβρίου 2013

Εικόνες από έναν περίπατο …

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2013.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ-123
Εικόνες από έναν περίπατο …
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*

Δεν πρόκειται για την ομώνυμη μουσική σύνθεση του Μουσόρσκυ αλλά για εικόνες από τους περιπάτους μου στο Βέλγιο και στην Αγγλία …

Κάθε Σάββατο, με μια παρέα ηλικιωμένων περπατούμε γύρω στα 10 χιλιόμετρα για να διατηρηθούμε σε καλή φυσική κατάσταση. Αλλά και όταν επισκέπτομαι άλλες πόλεις φροντίζω να περπατάω παρατηρώντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Μερικές σκέψεις από πρόσφατους περιπάτους στο Βέλγιο, όπου μένω μόνιμα, και στην Αγγλία, όπου είχα πάει πρόσφατα να επισκεφτώ την κόρη μου.

Τα σκουπίδια μόνιμη πρόκληση. «Μαζί με τα 302 παιδιά του Κράινεμ λέω ΟΧΙ στα σκουπίδια οπουδήποτε. Εσείς; Βοηθήστε με να κρατήσουμε αυτόν τον δρόμο καθαρό. Συμμετέχετε στην εκστρατεία στη διεύθυνση www.contrelesdechetssauvages.be». Ένα αγοράκι (στα γαλλικά) κι ένα κοριτσάκι (στα φλαμανδικά) διαφημίζουν μια δράση εναντίον της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης σκουπιδιών που οργανώνουν ορισμένοι δήμοι σε συνεργασία με την διαδημοτική επιχείρηση αποκομιδής και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Θα έλεγε κανείς ότι στις «πολιτισμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης» όλοι έχουν μάθει να σέβονται το περιβάλλον και να μην πετούν σκουπίδια όπου λάχει. Ε, λοιπόν αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια αν και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα …

Στην Αγγλία τώρα, στο μεγάλο πάρκο μιας μικρής πόλης, του Λέμινγκτον Σπα, συναντά κανείς κάδους ανακύκλωσης ειδικά σχεδιασμένους για παιδιά δίπλα στην παιδική χαρά και μέσα σε μια υπαίθρια ρηχή πισίνα για τα μικρά. «Παρακαλούμε αγαπήστε το πάρκο σας. Μην αφήνετε πίσω σας σκουπίδια. Χρησιμοποιείστε τους κάδους. Ανακυκλώστε εδώ», λένε το λευκό αγοράκι και το σκουρόχρωμο κοριτσάκι. Οι κάδοι στην πισίνα απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά και δεν έχουν σκίτσα. Έτσι τα παιδιά στο Βέλγιο και στην Αγγλία μαθαίνουν από μικρά την ανακύκλωση στην πράξη, με στόχο, μεγαλώνοντας να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες και να διατηρούν το περιβάλλον της πόλης τους καθαρό.

Ανεξιθρησκία στην πράξη. Η επικρατούσα θρησκεία στην Αγγλία είναι βέβαια η αγγλικανική. Αρχηγός της είναι τυπικά η ίδια η βασίλισσα. Στα Βέλγιο, οι βασιλείς είναι πιστοί καθολικοί, μέχρι σημείου μάλιστα να συζητείται αν θα πρέπει να αγιοποιηθεί ο προ-προηγούμενος, και μακαρίτης πλέον, βασιλιάς Μπωντουέν, θείος του σημερινού βασιλιά. Και στις δύο χώρες αυτό δεν εμποδίζει την επίσημη πολιτεία να αποδέχεται και να υποστηρίζει την δημιουργία αξιοπρεπέστατων χώρων λατρείας για όλες τις θρησκείες.

Πάρτε για παράδειγμα το τζαμί των Βρυξελλών που βρίσκεται σε μια γωνιά του μεγάλου πάρκου των εορτών της Πεντηκονταετίας της βέλγικης βασιλείας (Parc du Cinquentenaire). Απέναντι σχεδόν από την Σχολή Ευελπίδων του Βελγίου και δύο βήματα από το Μπερλεμόν (έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και το Γιούστους Λίπσιους (έδρα του Συμβουλίου Υπουργών). Γειτονεύει με τράπεζες, εστιατόρια, κτήρια γραφείων και πολυκατοικίες αλλά και με αρκετές πρεσβείες καθώς και με διάφορα Μουσεία (Πολεμικό, Ιστορικό, Αυτοκινήτου, Τέχνης). Με ελληνικά δεδομένα θα αντιστοιχούσε με το Ρολόι στον Δημοτικό Κήπο των Χανίων!! Έδρα του Ισλαμικού Κέντρου του Βελγίου, το τζαμί στεγάζεται σε ανακαινισμένο περίπτερο το οποίο δώρισε το 1967 ο τότε βασιλιάς Μπωντουέν στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φεϋζάλ. Το περίπτερο ανακαινίστηκε με έξοδα της Σαουδικής Αραβίας και εγκαινιάστηκε το 1978 από τον επόμενο σαουδάραβα βασιλιά Καλίντ και τον Μπωντουέν.

Στο τζαμί στεγάζεται δημοτικό σχολείο για παιδιά μωαμεθανών, κέντρο διδασκαλίας της αραβικής γλώσσας για ενήλικες και παιδιά, καθώς και κέντρο κατήχησης στον ισλαμισμό. Κάθε Παρασκευή μεσημέρι την ώρα της προσευχής η περιοχή γύρω από το τζαμί γεμίζει από τις πολυτελείς λιμουζίνες των πρέσβεων των ισλαμικών χωρών αλλά και από αυτοκίνητα εργαζόμενων μουσουλμάνων και από πλήθος πιστών που έρχονται με τα πόδια ή με τη συγκοινωνία. Παραδίπλα, οι ευέλπιδες κάνουν γυμναστική στο πάρκο ενώ πλήθος βέλγων κάνουν βόλτα κάτω από τα δένδρα μόνοι ή με τα σκυλάκια τους ...

Αντίστοιχες εικόνες βλέπει κανείς και στην Αγγλία. Το μουσουλμανικό κέντρο του Λέμινγκτον Σπα βρίσκεται δίπλα στην Βασιλική Ναυτική Λέσχη μέσα στο πράσινο και με ευρύχωρο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Όμως με εντυπωσίασε κι ένα επιβλητικό τριώροφο κτήριο με μεγάλους τρούλους, δίπλα σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Στην αρχή το πέρασα για τζαμί αλλά όταν πλησίασα διαπίστωσα ότι ήταν ναός των Σιχ. Ο σιχισμός είναι μια μονοθεϊστική θρησκεία που ξεκίνησε τον 15ο αιώνα μ.Χ. στη βόρεια Ινδία, με επιρροές κυρίως από τον Ινδουισμό και το Ισλάμ. Οι οπαδοί της φορούν ένα χαρακτηριστικό τουρμπάνι γιατί απαγορεύεται να κόψουν τα μαλλιά τους. Φυσικά, στο κέντρο του Λέμιγκτον Σπα υπάρχει και ο αγγλικανικός ναός των Αγίων Πάντων, ένας από τους μεγαλύτερους της Αγγλίας.

Ας θυμηθούμε ότι τη λέξη «ανεξιθρησκία» επινόησε τον 18ο αιώνα ένας διακεκριμένος έλληνας κληρικός, παιδαγωγός και στοχαστής του νεοελληνικού διαφωτισμού, ο Ευγένιος Βούλγαρης για να αποδώσει τη γαλλική λέξη «tolérance (religieuse)» δηλ. θρησκευτική ανοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιγραφή έξω από το μουσουλμανικό κέντρο του Λέμιγκτον Σπα λέει «Αγάπη για όλους. Μίσος για κανέναν», ενώ στην επιγραφή του ναού των Σίχ αναφέρεται «Αναγνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο γένος είναι ΕΝΑ». Αιώνια διδάγματα όλων των θρησκειών για όλους τους ανθρώπους, που μετατρέπονται σε επικίνδυνους φανατικούς μόνο από την καταπίεση, την ανέχεια και την προπαγάνδα των επιτήδειων …

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

Γνωμικά - Παροιμίες