(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 29 Μαρτίου 2016 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-240)
Νάρκες κατά προσωπικού. Παρακολουθώ τακτικά τις εργασίες μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με αντικείμενο την εκκαθάριση ναρκοπεδίων με τη χρήση εκπαιδευμένων αρουραίων. Η οργάνωση APOPO* (διαβάζεται Αποπό), για την οποία είχαμε γράψει και παλαιότερα (Χ.Ν. 26/10/2011), δραστηριοποιείται στην Τανζανία, την Αγκόλα, την Καμπότζη και την Ταϋλάνδη. Οι εκπαιδευμένοι αρουραίοι εντοπίζουν τις νάρκες κατά προσωπικού τις οποίες στη συνέχεια απενεργοποιούν εκπαιδευμένοι πυροτεχνουργοί.
Ας θυμηθούμε ότι στις 4 Απριλίου εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών για την ευαισθητοποίηση του κόσμου στους θανάτους και τις αναπηρίες που προκαλούν οι νάρκες κατά προσωπικού. Με βάση τα στοιχεία του 2014, δέκα άτομα κατά μέσον όρο χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από την έκρηξη ναρκών κατά προσωπικού ή από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Από αυτά, τα 4 είναι παιδιά … Οι χώρες στις οποίες χρησιμοποιούνται οι φονικές αυτές διατάξεις είναι το Αφγανιστάν, η Κολομβία, η Λιβύη, η Βιρμανία, το Πακιστάν, η Συρία, η Υεμένη, το Ιράκ, η Τυνησία και η Ουκρανία.
Ωστόσο, οι προσπάθειες για την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων εντείνονται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα να παραδίδονται προς χρήση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και πολίτες. Παράλληλα, με βάση τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη σχετική διεθνή Σύμβαση της Οττάβα (Σύμβαση για την απαγόρευση της χρήσης, της αποθήκευσης, της παραγωγής και της διακίνησης ναρκών κατά προσωπικού και για την καταστροφή τους) πολλές χώρες καταστρέφουν και τα αποθέματα ναρκών.
Αυτό θα έπρεπε να έχει κάνει και η Ελλάδα ήδη από την 1η Μαρτίου του 2008 … Με βάση όμως την έκθεση για το 2015 του Παρατηρητηρίου της Σύμβασης της Οττάβα και της Σύμβασης για τα πυρομαχικά διασποράς, η χώρα μας δεν έχει αναφέρει επίσημα την ολοκλήρωση της επιχείρησης. Επιπλέον, σε πολλές παραμεθόριες περιοχές ιδίως της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε νησιά του Αιγαίου υπάρχουν ακόμη ξεχασμένα ή αχαρτογράφητα ενεργά ναρκοπέδια και άλλο επικίνδυνο πολεμικό υλικό. Που αποτελούν αντικείμενο των καθημερινών εργασιών των μελών του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Ελληνικού Στρατού.
Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, αν, σε χωράφια, στο βουνό ή κατά την διάρκεια εκσκαφών, βρείτε κάποιο μεταλλικό αντικείμενο του οποίου την προέλευση δεν μπορείτε να προσδιορίσετε, ειδοποιείστε καλού-κακού την αστυνομία για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Ίσως να πρόκειται για παλιά χειροβομβίδα, για βόμβα που δεν έχει εκραγεί ή ακόμα για νάρκη. Ειδικοί πυροτεχνουργοί θα την απενεργοποιήσουν με ασφάλεια.
Διαδικτυακή δυσφήμιση. Διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο για τις περιπέτειες μιας αμερικανίδας δημοσιογράφου που είχε πέσει θύμα συστηματικής διαδικτυακής δυσφήμισης από κάποιον απατεώνα χρηματιστή. Η δημοσιογράφος Ντιούν Λώρενς, που ειδικεύεται σε θέματα οικονομικού ρεπορτάζ, διαπίστωσε ξαφνικά πριν από δύο χρόνια ότι αποτελούσε αντικείμενο συστηματικής δυσφήμισης από συγκεκριμένο ιστολόγιο.
Διερευνώντας το θέμα ανακάλυψε ότι το εν λόγω ιστολόγιο ανήκε σε έναν κινέζικής καταγωγής χρηματιστή, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε από τα αμερικανικά δικαστήρια για σεξουαλική παρενόχληση και δυσφήμιση ενώ αποτελεί αντικείμενο έρευνας των αρχών για χρηματιστηριακές απάτες. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως διευκόλυνε κινεζικές επιχειρήσεις με παραποιημένα οικονομικά στοιχεία να εισέρχονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέσω ύποπτων εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Μόλις η δημοσιογράφος άρχισε να αναλύει τις ύποπτες πρακτικές του συγκεκριμένου επιχειρηματία, το ιστολόγιο άρχισε τις προσωπικές επιθέσεις. Την χαρακτήρισε ρατσίστρια, απατεώνισσα, χαζή και ανίκανη. Παρόμοιες δυσφημιστικές επιθέσεις υπέστησαν και όσοι ασχολήθηκαν με κάποιον τρόπο με τον ίδιο επιχειρηματία - είτε ως μέλη ανεξάρτητων επιτροπών, είτε ως χρηματιστηριακοί αναλυτές, είτε ως ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ. Οι επιθέσεις μάλιστα πολλαπλασιάστηκαν όχι μόνο μέσω του ιστολογίου αλλά και μέσω αντίστοιχων λογαριασμών στο Twitter και το Facebook.
Δυστυχώς, η αμερικανική νομοθεσία θέλει να προάγει πάνω από όλα την ελευθερία του λόγου, και γι' αυτό δεν προστατεύει αποτελεσματικά τα θύματα δυσφημιστικών εκστρατειών. Όλες οι προσπάθειες της δημοσιογράφου και των νομικών συμβούλων του δημοσιογραφικού οργανισμού στον οποίο εργάζεται για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις έπεσαν στο κενό. Ευτυχώς, η δημοσιογράφος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς με άρθρο της στην υπόθεση στο Bloomberg-Business, το περιοδικό στο οποίο εργάζεται.
Πόσα όμως θύματα παρόμοιων επιθέσεων δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα; Πόσες σταδιοδρομίες, επιχειρήσεις, ζωές, υπολήψεις ακόμη και οικογένειες δεν καταστρέφονται επειδή κάποιοι ασυνείδητοι δημοσιεύουν συκοφαντίες και ψεύδη στο διαδίκτυο; Πόσα ηλεκτρονικά δημοσιεύματα είναι απλώς εκστρατείες παραπληροφόρησης και απάτες, που οι εύπιστοι τα αναπαράγουν αβασάνιστα διαδίδοντας και επαναλαμβάνοντας τη συκοφαντία;
Για τις απάτες και τα ανακριβή δημοσιεύματα υπάρχουν ευτυχώς ιστοσελίδες που αποκαλύπτουν τις ανακρίβειες με τεκμηριωμένο τρόπο. Στα ελληνικά υπάρχει για παράδειγμα το www.ellinikahoaxes.gr ενώ στα αγγλικά τα www.snopes.com και www.hoax-slayer.com. Πριν αναδημοσιεύσετε κάτι σχετικά με την τελευταία θεωρία συνομωσίας κατά του ελληνισμού, την τελευταία κακόβουλη επίθεση μεταναστών και προσφύγων ή το νέο μεγάλο σκάνδαλο ελέγξτε αν πρόκειται για απάτη που κάνει ξανά και ξανά τον κύκλο του διαδικτύου χάρις σε αφελείς ή κακόπιστους …
Αν τέλος αποτελέσετε αντικείμενο δυσφημιστικής εκστρατείας στο διαδίκτυο, καταγγείλετε το γεγονός στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας (τηλ. 11188) από την οποία μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές και υποστήριξη. Όμως η δικαίωση μπορεί να καθυστερήσει ή και να μην έλθει ποτέ … ιδίως αν τα δημοσιεύματα γίνονται μέσω ιστοσελίδων εκτός Ελλάδος.