30 Ιανουαρίου 2020

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ζώα

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020. 6ο ένθετο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καθημερινότητα των πολιτών στην εκπομπή «Αποδράστε» με την Ευτυχία Πενταράκη, μια πρόσχαρη, ευγενική και με χαμογελαστή φωνή, επαγγελματία δημοσιογράφο. Η εκπομπή μεταδίδεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 12 μέχρι τις 2 (το μεσημέρι ...) στον χανιώτικο σταθμό Γαύδος 88.8.

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στην οποία αναφερθήκαμε στις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ζώα.



Περισσότερες πληροφορίες:
  • Το άρθρο 13 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
  • Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων στις εκτροφές που προβλέπει πέντε ελευθερίες (από πείνα και δίψα, από ταλαιπωρία, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, καθώς και ελευθερία έκφρασης της κανονικής συμπεριφοράς) καθώς και μείωση των αδέσποτων. 
    • Στο αγρόκτημα: Κανονισμός (EE) 2017/625 για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
    • Κατά τη μεταφορά: Κανονισμός (EE) 2017/625, Ενοποιημένο μηχανογραφικό κτηνιατρικό σύστημα TRACES (ιχνηλασιμότητα και ταχεία αντίδραση σε περίπτωση ζωονόσου)
    • Κατά τη θανάτωση: Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους.  Εκλαϊκευμένες οδηγίες για τα διάφορα είδη ζώων.(με
  • Ζώα συντροφιάς: Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 576/2013, σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς – σήμανση (τσιπάκι), διαβατήριο (για σκύλους, γάτες και ικτίδες), αντιλυσσικό εμβολιασμό (και θεραπεία εχινοκόκκου για σκύλους που θα επισκεφτούν Βρετανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Φιλανδία και Νορβηγία).
  • Κατοικίδια ζώα και κάπνισμα

28 Ιανουαρίου 2020

Το έλλειμμα σε δεξιότητες

Τελευταίοι στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων και απόντες από τους διεθνείς διαγωνισμούς δεξιοτήτων …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 28 Ιανουαρίου 2020 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-407)

Στις αρχές Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, δημοσίευσε τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων. Πρόκειται για ένα σύνθετο δείκτη που απεικονίζει πόσο καλά τα πάει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρεις τομείς.

Ανάπτυξη των δεξιοτήτων, δηλαδή σε δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ενεργοποίηση των δεξιοτήτων, δηλαδή τη μετάβαση από τον χώρο της εκπαίδευσης στον χώρο της εργασίας. Και τέλος, Αντιστοίχιση των δεξιοτήτων, δηλαδή πόσο καλά αξιοποιούνται οι δεξιότητες στο εργασιακό περιβάλλον και κατά πόσο τα άτομα χρησιμοποιούν ή όχι τις δεξιότητες τους.

Λοιπόν, στον σύνθετο Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων, η Ελλάδα βρίσκεται στη τελευταία θέση μαζί με την Ισπανία (23%) με πρώτες χώρες την Τσεχία (74%), την Φινλανδία με τη Σουηδία (72%) και το Λουξεμβούργο (71%). Με βάση σχετική μελέτη που είχε δημοσιεύσει το περασμένο καλοκαίρι, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) διατύπωσε εκ νέου τρεις προτάσεις για την αντιστροφή αυτής της ελληνικής αρνητικής επίδοσης.

Εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για την καλύτερη ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας και επέκταση των δομών και υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών για την ενεργοποίηση δεξιοτήτων. Και τέλος, για την καλύτερη αντιστοίχιση των δεξιοτήτων, άρση των εμποδίων δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας, βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης αλλά και επενδυτικά κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων, που θα ευνοούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας.

Όλα αυτά ακούγονται ωραία, αλλά στην πρόσφατη επίσκεψη μου στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στις Βρυξέλλες (βλ. ΧΝ 17/1/2020 και 21/1/2020) είχα μιάν άλλη εμπειρία. Εκεί είχε ένα περίπτερο η Worldskills Βελγίου με νεαρούς οι οποίοι επεδείκνυαν τις ικανότητες τους στην επισκευή διαφόρων συστημάτων αυτοκινήτων.

Ζητώντας περισσότερες πληροφορίες έμαθα για την Παγκόσμια Οργάνωση Δεξιοτήτων, την Worldskills. Στόχος της «η ενίσχυση της εικόνας και της αναγνώρισης όσων κατέχουν δεξιότητες και η προβολή της σημασίας των δεξιοτήτων για την επίτευξη οικονομικής μεγέθυνσης». Στην διεθνή οργάνωση συμμετέχουν 82 εθνικές οργανώσεις που καλύπτουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού με απώτατο σκοπό να υποστηρίξουν 100 εκατομμύρια νέους να αναπτύξουν δεξιότητες μέχρι το 2030.

Φυσικά, δεν υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση … Αν και, ένα έλληνας από το Βέλγιο διακρίθηκε στον 45ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Δεξιοτήτων του 2019 που έγινε στο Καζάν της Ρωσίας. Παγκόσμιος διαγωνισμός; Μάλιστα! Δεν είναι Ολυμπιάδα, δεν είναι ένας από τους Διεθνείς διαγωνισμούς για προικισμένους μαθητές ή φοιτητές στα μαθηματικά, την βιολογία, την ρομποτική ή τα νομικά.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 1.354 νέοι και νέες ηλικίας μέχρι 22 ετών από 63 χώρες. Έγινε σε έναν εκθεσιακό χώρο 580 στρεμμάτων και αφορούσε 56 κοινές δεξιότητες που κάλυπταν 6 μεγάλες κατηγορίες καθώς και 25 μελλοντικές δεξιότητες.

Δεξιότητες σε τομείς της οικοδομής, της μόδας και της ανθοδετικής αλλά και της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών. Δεξιότητες σε τομείς της βιομηχανικής παραγωγής των ηλεκτρονικών, των χημικών και των αυτοματισμών. Δεξιότητες σε υπηρεσίες (αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, αισθητική, κομμωτική), καθώς και σε μεταφορές και εφοδιαστική (τεχνολογία αυτοκινήτων, φανοποιία, συντήρηση αεροσκαφών).

Τέλος, ενδιαφέρουσες ήταν και οι δεξιότητες του μέλλοντος που αφορούσαν από ψηφιακή γεωργία και ανάστροφη μηχανολογική σχεδίαση μέχρι ρομποτικά συστήματα, νευρωνικές διεπαφές και διαδίκτυο των πραγμάτων.

Με δεδομένες τις δραματικές επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων, δεν αποτελεί έκπληξη η πλήρης απουσία της χώρας μας από όλη αυτή την προσπάθεια. Ο επόμενος διεθνής διαγωνισμός θα γίνει το 2021 στην Κίνα (Σαγκάη). Άραγε θα προκάμει η Ελλάδα να οργανώσει τη συμμετοχή της;


Τομείς διαγωνισμών δεξιοτήτων

Τεχνολογίες Οικοδομικών εργασιών, όπως λιθοδομές, εργασίες τοιχοποιίας, σοβάντισμα και γύψινα, πλακάκια, εργασίες σκυροδέματος, ξυλουργική, επιπλοποιία, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, υδραυλικά και θέρμανση, ψύξη και κλιματισμός, εσωτερική διακόσμηση και βαφές, αρχιτεκτονική κήπων.

Καλές τέχνες και Μόδα, όπως τρισδιάστατη ψηφιακή τέχνη παιχνιδιών, τεχνολογία μόδας, ανθοδετική, τεχνολογία γραφικών τεχνών, κοσμηματοποιία, οπτική προβολή προϊόντων.

Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών, όπως υπολογιστική νέφους, λογισμικό για επιχειρήσεις, διαχείριση συστημάτων δικτύων πληροφορικής, κυβερνοασφάλεια, τεχνολογία εντύπων μέσων, τεχνολογίες ιστού, καλωδίωση δικτύου πληροφοριών.

Τεχνολογία παραγωγής και μελέτης, όπως ηλεκτρονικά, τεχνολογία ύδατος, μεταλλοκατασκευές, προπλασματική πρωτοτύπων, μηχατρονική, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, φρεζάρισμα ελεγχόμενο από υπολογιστή, τορνάρισμα ελεγχόμενο από υπολογιστή, κινητά ρομπότ, ομαδικός αγώνας κατασκευών, συγκολλήσεις, πολυμηχανολογία και αυτοματισμοί, μηχανολογικός σχεδιασμός με τη βοήθεια υπολογιστή, βιομηχανικός έλεγχος, τεχνολογία πλαστικών χρωστικών, τεχνολογία χημικών εργαστηρίων.

Κοινωνικές και Προσωπικές υπηρεσίες, όπως αρτοποιία, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, υπηρεσίες εστίασης, υποδοχή πελατών ξενοδοχείου, αισθητική, κομμωτική, ιατροφαρμακευτική και κοινωνική φροντίδα.

Μεταφορές και εφοδιαστική, όπως τεχνολογία αυτοκινήτων, φανοποιία, βαφές αυτοκινήτων, συντήρηση αεροσκαφών, τεχνολογία βαρέων οχημάτων, εμπορευματικές μεταφορές.

Δεξιότητες του μέλλοντος, όπως γεωργική βιοτεχνολογία, ψηφιακή γεωργία, τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών (blockchain), μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (BIM), βιομηχανία 4.0, τεχνολογία βιομηχανικού σχεδιασμού, ανάστροφη μηχανολογική σχεδίαση, ασφάλεια συστημάτων πληροφοριών επιχειρήσεων, τεχνολογία διαστημικών συστημάτων, χειρισμός δρόνων, τεχνολογίες σύνθετων υλικών, εφαρμογές για κινητά, τεχνολογία laser, σύνθεση και κατεργασία ορυκτών, ενοποίηση ρομποτικών συστημάτων, κβαντική τεχνολογία, ψηφιακό εργοστάσιο, διαδίκτυο των πραγμάτων, ρομποτικές συγκολλήσεις, σχεδιασμός νευρωνικών διεπαφών, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, ταχεία προτυποποίηση, ψηφιακή σχεδίαση μόδας, διαχείριση κύκλου ζωής, μηχανική μάθηση και μεγάλες συλλογές δεδομένων.

Γνωμικά - Παροιμίες