25 Μαΐου 2011

GR-Πάμε για μηδενισμό !

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 25 Μαΐου 2011.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Πάμε για μηδενισμό !
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*

Δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Δεν αφορά το δημόσιο χρέος. Είναι ο τίτλος της νέας εκστρατείας για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στο Βέλγιο.

Go for Zero! Σε ελεύθερη μετάφραση, «Πάμε για μηδενισμό!». Είναι η νέα μεγάλη εκστρατεία του Βελγικού Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας για τη μείωση, μέχρι και το μηδενισμό, των τροχαίων ατυχημάτων στο Βέλγιο. Τα τελευταία δύο χρόνια στο Βέλγιο, ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να μειώνεται (6% το 2010 σε σχέση με το 2009) όπως μειώνεται και αριθμός των ατυχημάτων. Γενικά, ο αριθμός των νεκρών είναι διπλάσιος στους αυτοκινητόδρομους σε σχέση με τους δευτερεύοντες δρόμους, κάτι που συνδέεται με τα υψηλά όρια ταχύτητας (120 χιλιόμετρα την ώρα) στους αυτοκινητόδρομους.

Στόχος όλων μας, κανένας νεκρός - Πάμε για μηδενισμό (η αφίσα της εκστρατείας)
Η εκστρατεία αναπτύσσεται σε δύο άξονες. Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά διαφημιστικά σποτάκια, καθώς και μία «Χάρτα», την οποία καλούνται να υπογράψουν μεμονωμένοι οδηγοί, οργανώσεις και επιχειρήσεις και τέλος τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα πρώτα θέματα που κυριαρχούν μέχρι τώρα στην εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε το Μάρτιο, είναι η αποφυγή της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι μοτοσικλετιστές.

Οι μεμονωμένοι οδηγοί, υπογράφοντας την Χάρτα δεσμεύονται να αποφεύγουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου ενώ οδηγούν. Να μειώνουν την ταχύτητά τους έστω κι αν φτάσουν λίγα λεπτά αργότερα στον προορισμό τους. Να μην οδηγούν μετά την κατανάλωση οινοπνευματωδών αλλά να χρησιμοποιούν ένα «νηφάλιο» οδηγό της παρέας όταν έχουν πιεί. Να κοιμούνται στο κρεβάτι τους και όχι στο τιμόνι. Να τοποθετούν σωστά τη ζώνη ασφαλείας στα παιδιά για να τα κρατήσουν μέσα στο αυτοκίνητο. Να μην κάνουν χρήση ναρκωτικών ή φαρμάκων πριν οδηγήσουν. Και τέλος να χαμογελούν ευγενικά στους συναδέλφους οδηγούς στα μποτιλιαρίσματα αντί να τους φιλοφρονούν με άσεμνες χειρονομίες.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις που υπογράφουν την Χάρτα αναλαμβάνουν τη δέσμευση να αναπτύξουν εθελοντικά πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο και του γενικού σχεδίου πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων στην επιχείρηση με στόχο τη μείωση της υπερβολικής ταχύτητας, τη χρήση της ζώνης ασφαλείας, την αποφυγή της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών, τη μη χρήση των κινητών κατά την οδήγηση και τέλος τον σεβασμό των ορίων ταχύτητας.

Το πρώτο θέμα της εκστρατείας, είναι η αποφυγή της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση με σύνθημα «Οδήγηση + Κινητό = Θάνατος». Σύμφωνα με το Βελγικό Ίδρυμα Οδικής Ασφάλειας από πολυάριθμες μελέτες προκύπτει ότι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν κινητό ενώ οδηγούν κινδυνεύουν 2 έως 9 φορές περισσότερο να έχουν ατύχημα σε σχέση με αυτούς που δεν τηλεφωνούν ενώ οδηγούν. Η χρήση κινητού στο τιμόνι ισοδυναμεί με ποσοστό οινοπνεύματος στο αίμα 0,8 %! Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κίνδυνος ατυχήματος είναι σχεδόν ο ίδιος ακόμη και αν ο οδηγός χρησιμοποιεί συσκευή ανοικτής ακρόασης. Μία έξυπνη διαφήμιση της εκστρατείας είναι ένα διαδραστικό βιντεάκι που το στέλνετε σε ένα φίλο μαζί με τον αριθμό του κινητού του. Όταν ο φίλος σας βλέπει στο βίντεο ότι οδηγεί, το κινητό του χτυπά – τη στιγμή που θα το σηκώσει, έχει ένα ατύχημα και το βίντεο διακόπτεται απότομα. Αν δεν το σηκώσει, στο τέλος του βίντεο παίρνει συγχαρητήρια που δεν μιλά στο κινητό όταν οδηγεί!

Οδήγηση + Κινητό = Θάνατος
Το δεύτερο θέμα της εκστρατείας έχει ως σύνθημα «Μοτοσικλετιστές, προβλέψτε τον κίνδυνο». Στόχος του είναι να καταστήσει τους μηχανόβιους πιο προσεκτικούς κατά την οδήγηση. Πράγματι οι οδηγοί αυτοκινήτων δεν μπορούν πάντα να εκτιμήσουν σωστά εκ των προτέρων την συμπεριφορά του οδηγού μοτοσικλέτας και αυτό μπορεί να έχει θανάσιμα αποτελέσματα. Αντίθετα οι μοτοσικλετιστές μπορούν να προβλέψουν τη συμπεριφορά των οδηγών αυτοκινήτων και να υιοθετήσουν έναν πιο αμυντικό τρόπο οδήγησης.

Μοτοσικλετιστές, προβλέψτε τον κίνδυνο
Τι χρήσιμο που θα ήταν να οργανωθεί μια αντίστοιχη εκστρατεία σε ολόκληρη την Κρήτη, όχι μόνο για τα τροχαία αλλά και για τα υπόλοιπα ατυχήματα, στο σπίτι, στην πόλη, στο χωράφι, στο βουνό και στη θάλασσα. Οι προσπάθειες που ήδη καταβάλλουν πολλές οργανώσεις και επίσημοι φορείς για την ενημέρωση, μαθητών, εθελοντών και ενδιαφερόμενων πολιτών είναι αξιέπαινες και αξίζει να συνεχιστούν, να ενισχυθούν και να συντονιστούν σε βάθος χρόνου. Με στόχο πάντα το μηδενισμό!

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με στοιχεία από το www.goforzero.be.

Γνωμικά - Παροιμίες