25 Απριλίου 2019

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου 2019. 28ο ένθετο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καθημερινότητα των πολιτών στην εκπομπή «Και μία, και δύο» με δύο πρόσχαρες, ευγενικές, γλωσσομαθείς και επαγγελματίες δημοσιογράφους, τη Δομίνα Διαμαντοπούλου και τη Μυρσίνη Λιοναράκη. Η εκπομπή μεταδίδεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 1 μέχρι τις 2 (το μεσημέρι ...) στον Αθήνα984.

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στην οποία αναφερθήκαμε στην συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




Το άρθρο του Αντώνη Παπακώστα στο Protagon σχετικά με «Πόσοι Ευρωπαίοι δηλώνουν Χριστιανοί» (ζητώ συγγνώμη γιατί στην εκπομπή τον ανέφερα ως Αντώνη Παπαγιαννίδη!).

  • Η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης που προέβλεπε πέντε σενάρια:
    • Συνεχίζουμε κανονικά
    • Τίποτα περισσότερο από την ενιαία αγορά
    • Αυτοί που θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα
    • Κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο
    • Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα

23 Απριλίου 2019

Ασφάλεια πριν και μετά το Πάσχα

Μπορούμε να απολαύσουμε το Πάσχα αποφεύγοντας μερικούς γνωστούς κινδύνους …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 23 Απριλίου 2019 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-372)

Έχουμε μπει στη Μεγάλη Εβδομάδα και ο Παντελής Θαλασσινός τραγουδά πως «ήταν άνοιξη και Πάσχα,/τα κρινάκια ανθίζανε,/κι όσοι δε γιορτάζαν μόνοι/ζούσανε κι ελπίζανε». Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα λουλούδια για τον Επιτάφιο, τα τσουρέκια και τα κόκκινα αβγά ενώ οι άνδρες ασχολούνται με τις σούβλες, το αρνί και το κοκορέτσι.

Όμως το Πάσχα, πέρα από μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και μια Ανάσταση της ελληνικής φύσης, συνδέεται δυστυχώς και με πολυάριθμα ατυχήματα. Τα οποία οδηγούν πολλούς στα νοσοκομεία ή ακόμη και στο θάνατο. Ωστόσο, με λίγη προσοχή μπορούμε να περάσουμε ένα όμορφο Πάσχα γιορτάζοντας την Ανάσταση χωρίς προβλήματα.

Οι απειλές από τις οποίες θα πρέπει να προφυλαχτούμε αυτές τις μέρες μπορούν να διαχωριστούν σε τρεις ομάδες. Σε όσες σχετίζονται με το πασχαλινό τραπέζι. Σε όσες αφορούν τις μετακινήσεις μας. Και σε αυτές που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς, με πρώτα θύματα τα παιδιά.

Φαΐ και πιοτό. Ο πρώτος κίνδυνος ελλοχεύει στο πασχαλινό τραπέζι, ιδίως για όσους έχουν τηρήσει με ευλάβεια την σαρακοστιανή νηστεία. Η απότομη πρόσληψη μεγάλης ποσότητας δύσπεπτων τροφών μετά από μεγάλη περίοδο λιτής διατροφής θέτει σε μεγάλη δοκιμασία το πεπτικό σύστημα κυρίως όσων πέσουν με τα μούτρα στο φαΐ κι αρχίσουν να τρώνε λαίμαργα χωρίς να μασάνε σωστά.

Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα αλλά και το επόμενο πρωινό της Δευτέρας τα τμήματα επειγόντων περιστατικών κατακλύζονται συνήθως από άτομα με βαρυστομαχιά ή ακόμη και με σοβαρότερα γαστρεντερικά προβλήματα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τη γαστρορραγία. Ας θυμηθούμε επίσης ότι το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι χαρακτηρίζεται ως «πυρηνική βόμβα» από πλευράς θερμίδων και βλαβερών συστατικών ιδίως κορεσμένα λίπη και αλάτι.

Σύμφωνα μάλιστα με τους γιατρούς, παρατηρείται αύξηση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου λίγες μέρες μετά το Πάσχα, ιδίως σε άτομα με βεβαρημένο ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων. Κι αυτό οφείλεται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από αρνί σούβλας, κοκορέτσι, αυγά, τσουρέκια και άλλα πασχαλινά γλυκίσματα μαζί με μπόλικο κρασί και τσικουδιές. Επίσης το πασχαλινό αρνί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με ιστορικό χολολιθίασης και ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας).

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τη νηστεία και την Κυριακή του Πάσχα! Η κατανάλωση με μέτρο και χωρίς υπερβολές, ιδίως από άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, θα εξασφαλίσει ευχαρίστηση χωρίς δυσάρεστες συνέπειες και ανώφελα δράματα.

Τροχαία. Παρόλο που γενικά τα τροχαία ατυχήματα μοιάζουν να μειώνονται σε ετήσια βάση, οι στατιστικές δείχνουν έξαρσή τους στις μέρες της πασχαλινής εξόδου. Κάθε χρόνο η Τροχαία και οι Σύλλογοι Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων επαναλαμβάνουν τις σχετικές συμβουλές από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

Και κάθε χρόνο θρηνούμε θύματα επειδή κάποιοι οδήγησαν κουρασμένοι ή μεθυσμένοι, επειδή μιλούσαν στο κινητό, επειδή ανέπτυξαν υπερβολική ταχύτητα ή προσπάθησαν να προσπεράσουν σε σημείο χωρίς ορατότητα, επειδή είχαν υπερφορτώσει ή δεν είχαν συντηρήσει το όχημά τους, επειδή δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας ή κράνος, επειδή δεν είχαν δέσει καλά τα παιδιά στα ειδικά καθίσματα, επειδή …

Ας θυμηθούμε ότι επιλέγοντας έναν «Οδηγό της Παρέας» θα φτάσουμε σπίτι μας ασφαλείς μετά από γλέντι με οινοποσία.

Τραυματισμοί. Οι ψησταριές μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα σε όσους δεν προσέχουν ή χρησιμοποιούν εύφλεκτα υλικά για να αναζωπυρώσουν τη θράκα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να αποδίδεται στα νήπια που δεν έχουν ακόμη μάθει να προφυλάσσονται και που συχνά μπλέκονται στα πόδια μας στην κουζίνα ή στην ψησταριά.

Οι λαμπάδες, με το καυτό λιωμένο κερί μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα αν δεν έχουν π.χ. ένα στρογγυλό χαρτόνι συλλογής του υγρού κεριού ή ένα προστατευτικό φανάρι. Αλλά η σημαντικότερη απειλή των ημερών, ιδίως για τα παιδιά, είναι τα βεγγαλικά. Τα περισσότερα ατυχήματα από βεγγαλικά έχουν θύματα παιδιά 10-14 ετών που ενεργούσαν χωρίς την επίβλεψη ενήλικα. Τα ατυχήματα αυτά μπορούν να προκαλέσουν από απλά εγκαύματα μέχρι σοβαρούς ακρωτηριασμούς ή και απώλεια της όρασης.

Για την πρόληψη ατυχημάτων από πυροτεχνήματα μεγάλη σημασία έχει η ενημέρωση των παιδιών για τον κίνδυνο τραυματισμού και την αναγκαιότητα αποφυγή χρήσης βεγγαλικών. Προσέχουμε τι είδους πυροτεχνήματα αγοράζουμε και από που, γιατί ορισμένα από αυτά, ιδίως όσα πουλιούνται παράνομα, μπορεί να είναι επικίνδυνα. Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουμε να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα.

Προσέχουμε επίσης να μη μεταφέρουμε δυναμιτάκια στην τσέπη μας. Με την τριβή και μόνο, είναι δυνατόν να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα. Προπαντός δεν πετάμε δυναμιτάκια σε άλλους, ούτε ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπο, στα μαλλιά και σε εύφλεκτα υλικά (π.χ. ξερά χόρτα).

Τέλος, δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα μέσα σε πλήθος, για να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας – καλόν είναι στην Ανάσταση, οι γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά μακριά από τον πυρήνα των βεγγαλικών, να αποφεύγουν τα σημεία με συνωστισμό και να μην σηκώνουν ψηλά τα παιδιά.

Καλό και ασφαλές Πάσχα σε όλους! Κι ας θυμηθούμε ότι η υλοποίηση αυτής της ευχής εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους!

Γνωμικά - Παροιμίες