11 Σεπτεμβρίου 2018

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες

Για τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τις αφισοκολλήσεις και την πλήρη απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 11 Σεπτεμβρίου 2018 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-344)

Φθινοπωρινές οι Βρυξέλλες. Με λίγη βροχή αλλά και κουφόβραση. Και με πολλά δημόσια έργα. Δηλαδή με προβλήματα κυκλοφορίας. Ευτυχώς, κάθε πρωί οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν περιοδικά πληροφορίες για τα μποτιλιαρίσματα και τους μέσους χρόνους κάθε σημαντικής διαδρομής. Στο δακτύλιο αλλά και μέσα στην πόλη.

Έχουμε αναφερθεί παλιότερα στο γαλλόφωνο κέντρο παρακολούθησης της οδικής κυκλοφορίας στο Βέλγιο. Το κέντρο PEREX (προφέρεται Περέξ) (βλ. Χ.Ν. 21/12/2011). Όμως, σήμερα θα αναφερθούμε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου. Καθώς και στο θέμα της καθαριότητας και των σκουπιδιών.

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Στο Βέλγιο οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διοργανώνονται ανά εξαετία. Την ψήφο διεκδικούν υποψήφιοι από διάφορους σχηματισμούς. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι (conseillers communaux) από κάθε λίστα αποτελούν πολιτική ομάδα. Σύμφωνα με τον Κώδικα Τοπικής Δημοκρατίας και Αποκέντρωσης, οι ομάδες οφείλουν να καταλήξουν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας σε συμφωνία για τη διοίκηση του δήμου (κάτι σαν προγραμματική συμφωνία τοπικής κυβέρνησης συνεργασίας).

Δήμαρχος εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τους περισσότερους ψήφους από την παράταξη η οποία πλειοψήφησε και η οποία έχει ψηφίσει την προγραμματική συμφωνία. Δήμαρχος μπορεί να διοριστεί και άτομο που δεν έχει εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά που δηλώνει ότι ανήκει σε μια παράταξη.

Εάν εντός τριών μηνών από την έκδοση των αποτελεσμάτων δεν έχει κατατεθεί και ψηφιστεί κατά πλειοψηφία προγραμματική συμφωνία, η Περιφερειακή Κυβέρνηση διορίζει επίτροπο που εκτελεί χρέη υπηρεσιακού δημάρχου. Ο δήμος διοικείται από το δήμαρχο (bourgmestre) και το διοικητικό συμβούλιο (collège) που το αποτελούν οι αντιδήμαρχοι (échevins), δηλαδή δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο. Ένας από τους αντιδημάρχους πρέπει να είναι γυναίκα.

Αν παραιτηθούν όλοι οι αντιδήμαρχοι, τότε πρέπει εντός 30 ημερών να ψηφιστεί νέα προγραμματική συμφωνία αλλιώς ξαναγίνονται εκλογές. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι ευνοούνται οι «δημοτικές κυβερνήσεις» συνεργασίας. Επίσης, δεν υπάρχει δεύτερος γύρος στις δημοτικές εκλογές.

Οι δήμοι μπορούν να αναθέσουν τη διαχείριση δημοτικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών σε δημοτικές επιχειρήσεις και να συνεργαστούν με άλλους δήμους στο πλαίσιο διαδημοτικών επιχειρήσεων. Το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει τους αντιπροσώπους του δήμου σε αυτές τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, ο σπουδαιότερος από τους οποίους είναι το τοπικό δημόσιο κέντρο κοινωνικής δράσης (C.P.A.S) που εξασφαλίζει ότι όλοι οι κάτοικοι του δήμου έχουν τα μέσα να ζήσουν με ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Καθαριότητα. Πριν από τις εκλογές, κάθε δήμος εγκαθιστά πλαίσια σε συγκεκριμένα σημεία υψηλής ορατότητας όπου κάθε παράταξη έχει συγκεκριμένο χώρο για αφισοκόλληση. Οι φίλοι ή οι συγγενείς των πολιτικών που θέλουν να τους βοηθήσουν μπορούν να βάλουν αφίσες στις αυλές τους ή στα παράθυρα των διαμερισμάτων τους ή ακόμη στις προθήκες των καταστημάτων τους.

Μερικοί υποψήφιοι νοικιάζουν επίσης περιφερόμενες διαφημιστικές πινακίδες, αλλά δεν υπάρχουν φεϊγβολάν, ή πανό και καθόλου ηχορύπανση. Η αντιπαράθεση των υποψηφίων γίνεται μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών. μέσω των εφημερίδων και (λιγότερο) μέσω της τηλεόρασης. Με δύσκολες ερωτήσεις από δημοσιογράφους που δεν φοβούνται να προκαλέσουν τους υποψηφίους, οι οποίοι συχνά καταπίνουν τη γλώσσα τους …

Άλλη καινοτομία στις Βρυξέλλες είναι η πλήρης απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης από το φθινόπωρο του 2017. Επιτρέπονται μόνο οι επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες. Και η περιφέρεια έχει γεμίσει την πόλη με αφίσες που υπενθυμίζουν στους κατοίκους να μην ξεχάσουν να πάρουν την τσάντα τους. Φυσικά, οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί και αν δεν έχεις τη δική σου τσάντα θα πρέπει ή να αγοράσεις μια επαναχρησιμοποιήσιμη ή να κουβαλήσεις τα ψώνια σου στο χέρι …

Συνάντησα επίσης και ένα σύστημα που μοίραζε δωρεάν σακούλες για τις ακαθαρσίες των σκύλων. Με μια τεράστια αφίσα που υπενθύμιζε στους ιδιοκτήτες σκύλων τις υποχρεώσεις τους και έδινε χρήσιμες πληροφορίες για τις διαθέσιμες σκυλο-τουαλέτες, καθώς και δωρεάν τηλέφωνα και ιστοσελίδες για περισσότερες πληροφορίες.

Δυστυχώς, σε ορισμένες γειτονιές εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα καθαριότητας κυρίως από μικροαντικείμενα που έχουν πεταχτεί στους δρόμους. Αλλά και από τα πολυάριθμα αποτσίγαρα. Να υπενθυμίσουμε ότι τα πρόστιμα για ρύπανση κυμαίνονται από 50 έως 62.000 ευρώ και υπάρχουν επιθεωρητές καθαριότητας που κυκλοφορούν και τα επιβάλουν. Σε σοβαρές περιπτώσεις προβλέπεται και ποινική διαδικασία …

Δημόσιοι λαχανόκηποι. Κι έξω από ένα εμπορικό κέντρο να και κάτι κουτιά γεμάτα χώμα στα οποία μια οικολογική οργάνωση της γειτονιάς είχε φυτέψει λαχανόκηπο! Είχαν απομείνει μερικές ντομάτες και μερικά λαχανάκια Βρυξελλών. Δίπλα στα κουτιά υπήρχε δεξαμενή με νερό και ένα ποτιστήρι για το πότισμα … Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των κατοίκων στα πλεονεκτήματα της οικολογικής γεωργίας καθώς και στις εύκολες μεθόδους καλλιέργειας …

Με λύπη αναλογίστηκα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Χανιά με τις ανεξέλεγκτες χωματερές, την έλλειψη συστήματος συλλογής ορισμένων επικίνδυνων αποβλήτων και τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Όπου, θα ακουστούν πάλι υποσχέσεις οι οποίες δυστυχώς θα δεσμεύουν μόνον όσους αφελείς τις ακούσουν και τις πιστέψουν …

Γνωμικά - Παροιμίες