Τελείωσα την ανάγνωση ενός πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου που μου έστειλε ένας παλιός γνωστός από την Αμερική. Το βιβλίο έχει τίτλο «The lost science of money» (Η χαμένη επιστήμη του χρήματος). Ο συγγραφέας Stephen Zarlenga είναι διευθυντής του American Monetary Institute, από τις ιστοσελίδες του οποίου μπορεί κάποιος να παραγγείλει και το βιβλίο.
Ξεκινώντας από τον ορισμό του νομίσματος από τον Αριστοτέλη (Ηθικά Νικομάχεια, 1133), το βιβλίο περιέχει μια ιστορία του νομίσματος ανά τους αιώνες και εξηγεί σειρά ιστορικών γεγονότων από χρηματοπιστωτική πλευρά. Γιατί π.χ. οι εμπορικές ανταλλαγές με τις Ινδίες βρισκόταν στο επίκεντρο της παγκόσμιας ιστορίας για τόσους αιώνες (γιατί στην Ευρώπη η αντιστοιχία χρυσού/αργύρου ήταν 1 προς 9 έως 16 ενώ στις Ινδίες η αντιστοιχία ήταν 6 ή 7 προς 1 !!!). Πού εφευρέθηκαν τα κόλπα των χρηματιστών που οδήγησαν στην σημερινή κρίση; (στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ τον 15ο αιώνα). Ποιό είναι το καθεστώς της Federal Reserve, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (είναι ιδιωτική όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας μέχρι το 1948 που κρατικοποιήθηκε).
Το συμπέρασμα του συναρπαστικού αυτού βιβλίου με δυό λογια είναι ότι όσο οι (ιδιωτικές) τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να δημιουργούν χρήμα δανείζοντας πολύ περισσότερα λεφτά από αυτά που έχουν στη διάθεσή τους θα χρειαζόμαστε μηχανισμούς, μνημόνια και ΔΝΤ. Αν θέλουμε να ελευθερωθούμε από την υποδούλωσή μας στο τραπεζικό κατεστημένο, θα πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε επειγόντως και σε βάθος και να το θέσουμε υπό τον έλεγχο του κράτους (ιδίως στις ΗΠΑ), μόνου αρμόδιου να διαχειρίζεται την έκδοση και κυκλοφορία του χρήματος. Ευτυχώς, στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ιδιωτική. Και ευτυχώς τα μέτρα που πήρε πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση (και τα σχετικά μέτρα που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) φαίνεται πως πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση.
Αν παρόλα αυτά βαριέστε να διαβάσετε τις 700 σελίδες του βιβλίου δείτε το έργο The International. Ή τη σειρά των βίντεο «Το χρήμα ως χρέος» (Money as debt) με ελληνικούς υπότιτλους από το youtube.