03 Ιουλίου 2018

Δηλητηριώδη αποτσίγαρα

Μολύνουν το περιβάλλον και μπορεί να σκοτώσουν ψάρια, πουλιά, ζωάκια αλλά και παιδάκια που θα τα καταπιούν
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 3 Ιουλίου 2018 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-337)

Κατά την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ακούσαμε και διαβάσαμε για τα 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που παράγουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο. Από αυτά ανακυκλώνεται μόνο το 30%. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα παράγουμε 230.000 τόνους και ανακυκλώνουμε γύρω στο 15%.

Ωστόσο, κανείς δεν ανέφερε τα αποτσίγαρα, τις γνωστές γόπες, που αποτελούν την συχνότερη μορφή σκουπιδιών παγκοσμίως. Στην Ευρώπη όπου καταναλώνουμε 500 δισ. τσιγάρα ετησίως παράγουμε ισάριθμες γόπες που ζυγίζουν πάνω από 20.680 τόνους. Και στην Ελλάδα όπου καπνίζουμε 14 δισ. τσιγάρα κάθε χρόνο παράγουμε άλλες τόσες γόπες συνολικού βάρους 635 τόνων.

Τα δύο τρίτα από αυτές πετιούνται στη φύση, στις παραλίες, στους δρόμους, στα πάρκα και στα δάση. Μερικές φορές προκαλούν πυρκαγιές. Και για να διαλυθούν χρειάζονται μέχρι και 15 χρόνια! Έτσι συχνά καταλήγουν στα στομάχια ψαριών, πουλιών, μικρών ζώων αλλά νηπίων ή και παιδιών.

Κι επειδή η καθεμιά περιέχει 4 έως 8 χιλιοστόγραμμα (mg) νικοτίνης αρκούν 2-3 γόπες για να εμφανίσει το σκυλάκι, τα γατάκι ή το παιδάκι σας συμπτώματα δηλητηρίασης από τη νικοτίνη (ναυτία, εμετός, ζάλη, τρέμουλο, εφίδρωση και υψηλή αρτηριακή πίεση). Αν το παιδί καταπιεί περισσότερα αποτσίγαρα ή και ολόκληρα τσιγάρα μπορεί να έχει σπασμούς και να κινδυνεύσει η ζωή του. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να το δει γιατρός ή να πάει αμέσως στα επείγοντα.

Επιπλέον, οι γόπες είναι τοξικές για τους υδρόβιους οργανισμούς. Ένα αποτσίγαρο αρκεί για να δηλητηριάσει ένα λίτρο νερού και να σκοτώσει τους μισούς από τα είδη που κολυμπούν εκεί!

Τώρα το καλοκαίρι, ας φροντίσουν οι καπνιστές να μην πετούν τα αποτσίγαρά τους στην αμμουδιά, στους δρόμους, στα πάρκα και τα δάση, ούτε ακόμη στα χαλίκια στα θερινά σινεμά ή στις ταβέρνες. Εκτός από τους γύρω συνανθρώπους οι οποίοι ενοχλούνται ή και αρρωσταίνουν από τον καπνό, θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον, τα ζώα αλλά και τα παιδάκια που έχουν την τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.

Όλοι απόψε στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου. Στη συναυλία «Η Κρήτη αγαπά τη ζωή» που διοργανώνει ο Σύλλογος «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» - Παράρτημα Χανίων με τον Παραδοσιακό Μουσικό Σύλλογο Αποκορώνου «Ο Χαρίλαος» (ώρα 21:00). Η βραδιά είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών τη Κρήτης: τροχαία, υπερκατανάλωση αλκοόλ από παιδιά και εφήβους, άσκοποι πυροβολισμοί και παθητικό κάπνισμα.

Μερικές μαντινάδες για την αποψινή συναυλία

Αν θες το κοπελάκι σου να το χαρείς μεγάλο,
στο καρεκλάκι το σωστό δέσε το δίχως άλλο!

Σαν θα γεράσει ο άνθρωπος και σαν αδυνατίσει,
ούτε να φάει δε μπορεί ούτε να οδηγήσει.

Φίλοι, φοβάστε το σεισμό, και τρέμετε την κρίση,
κι από το κάπνισμα μαθές πάτε κι απ' το μεθύσι!
Το κάπνισμα γιατί χαλά πνευμόνια και καρδιές,
κι οι τσικουδιές σκοτώνουνε με στραβοτιμονιές.

Προφύλαξ’ απ’ το κάπνισμα τα ζώα τα καημένα,
καρκίνο κι αναπνευστικά παθαίνουν από σένα.
Κουλούκι, κάτη αν αγαπάς, ψαράκι, καναρίνι,
τα δηλητήρια του καπνού μην δίνεις του να πίνει 

Είναι ντροπή ο Κρητικός τα ζα να μισερώνει, 
Με ρόδες και με μπιστολιές άδικα να σκοτώνει. 
Με σφαίρες κι αυτοκίνητα σκοτώνουμε τα ζώα, 
κι η Κρήτη απολίτιστη δείχνει να είναι τώρα.

Γνωμικά - Παροιμίες