07 Φεβρουαρίου 2019

Τα οφέλη για την Ελληνική Γλώσσα από την συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019. 17ο ένθετο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καθημερινότητα των πολιτών στην εκπομπή «Και μία, και δύο» με δύο πρόσχαρες, ευγενικές, γλωσσομαθείς και επαγγελματίες δημοσιογράφους, τη Δομίνα Διαμαντοπούλου και τη Μυρσίνη Λιοναράκη. Η εκπομπή μεταδίδεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 1 μέχρι τις 2 (το μεσημέρι ...) στον Αθήνα984.

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στην οποία αναφερθήκαμε στα οφέλη που απεκόμισε η Ελληνική Γλώσσα από την συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Η 9η Φεβρουαρίου, (θάνατος του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού) έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων - ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017). Και η 21η Φεβρουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας.
  • Το 1981 με την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα ελληνικά έγιναν ισότιμη επίσημη γλώσσα της Ένωσης. Η Ένωση παράγει νομικές πράξεις που συχνά εφαρμόζονται απ' ευθείας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν στη γλώσσα τους το νόμο που καλούνται να εφαρμόσουν. Γι’ αυτό η Ένωση λειτουργεί με 24 ισότιμες επίσημες γλώσσες. Με βάση αυτή την θεσμικά κατοχυρωμένη πολυγλωσσία (πρώτος κανονισμός του Συμβουλίου του 1958):
    • υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης των επίσημων εγγράφων και στα ελληνικά (επίσημη εφημερίδα), 
    • τα ελληνικά κείμενα έχουν και την ίδια νομική ισχύ με τα κείμενα στις άλλες γλώσσες, και 
    • οι έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη γλώσσα τους (καταγγελίες, αίτημα για πληροφορίες κλπ.).
  • Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης ελληνόφωνων μεταφραστών παγκοσμίως - απασχολούν καμιά 200 μεταφραστές ελληνικής σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνόφωνων μεταφραστών από την εποχή που οι Ο' (εβδομήκοντα) μετέφρασαν την Πεντάτευχο από τα εβραϊκά στα ελληνικά στην Αλεξάνδρεια.
  • Τα ελληνικά σε ΟΛΟΥΣ τους υπολογιστές 
    • Λόγω της εισαγωγής της πληροφορικής σε όλες τις υπηρεσίες της Ένωσης δημιουργήθηκε η ανάγκη υποστήριξης και των ελληνικών στους επεξεργαστές κειμένου, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και φυσικά στις βάσεις δεδομένων (βάση νομικών δεδομένων Celex - σημερινή Eur-Lex - με όλη τη νομοθεσία και τη νομολογία της Ένωσης και τις σχετικές προπαρασκευαστικές πράξεις, βάση δεδομένων ορολογίας Eurodicautom - η σημερινή IATE - με τους όρους που χρησιμοποιούνται στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πύλη πληροφόρησης www.europa.eu). Τέλος το 2015 δημιουργήθηκε το Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας για την βελτίωση της ποιότητας των μεταφράσεων.
    • Το 1992 εκδόθηκαν οι λειτουργικές προδιαγραφές υποστήριξης της εκτεταμένης πολυγλωσσίας, (όλες οι τότε επίσημες γλώσσες + γλώσσες των υποψηφίων για προσχώρηση χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) που κάλυπταν γλώσσες, χαρακτήρες, πληκτρολόγια, κωδικοποιήσεις, αλφαβητικές κατατάξεις. Υιοθετήθηκαν από το 1995 από όλες τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής που τις εφάρμοσαν σε όλα τα συστήματά τους παγκοσμίως (με βάση τα ελληνικά και διεθνή πρότυπα - ΕΛΟΤ και ISO). Κάτι που μάλλον δεν θα είχε επιτευχθεί, τουλάχιστον με την ίδια ευκολία, αν δεν είχαν παρέμβει ενεργά οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβάλλοντας τη νομική υποχρέωση υποστήριξης των ελληνικών σε όλα τα συστήματα πληροφορικής που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.
  • Υποστήριξη της πολιτιστικής παράδοσης – με τον θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, από το 1985 (πρώτη την Αθήνα), την υποστήριξη λογοτεχνικών μεταφράσεων, τη δικτύωση νέων καλλιτεχνών, την παραγωγή και διανομή ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (πρόγραμμα Media), τις ημέρες και τα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς, τα βραβεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής, τη στήριξη της μεγάλης ψηφιακής βιβλιοθήκης Europeana (διασύνδεση όλων των βιβλιοθηκών της Ευρώπης και ψηφιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών πολιτιστικών θησαυρών για πρόσβαση μέσω του διαδικτύου), και τέλος την ελληνική έκδοση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ειδήσεων Euronews (για εμπορικούς λόγους δεν μεταδίδεται ελεύθερα στη χώρα μας παρά μόνο μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών ή του διαδικτύου …)
Άραγε πόσοι χρήστες του διαδικτύου συνειδητοποιούν, όταν καταφέρονται εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνικά, ότι η Ένωση την οποία κατηγορούν έχει φροντίσει να μπορούν να εκφράζονται στη γλώσσα τους χωρίς πρόβλημα; Και πόσοι από αυτούς που καταφέρονται εναντίον των greeklish γνωρίζουν ότι η χρήση τους σταδιακά περιορίζεται, όπως διαπιστώθηκε και σε σχετική ημερίδα του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας;
Είναι καλό να αγωνιούμε για τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Αλλά δεν θα πρέπει να κατηγορούμε τους φορείς εκείνους χάρις στους οποίους έχει επιτευχθεί η διεθνής νομική κατοχύρωσή τους και θωράκιση στο σύγχρονο οπτικοακουστικό διαδικτυακό οικοσύστημα του 21ου αιώνα.

05 Φεβρουαρίου 2019

Είναι στο χέρι μας …

Δύο κακές συνήθειες που προκαλούν βάσανα και πόνο και που είναι στο χέρι μας να προλάβουμε …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 5 Φεβρουαρίου 2019 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-363)

Υπάρχουν βάσανα και πόνος στον κόσμο. Αρρώστιες, ατυχήματα, προσβολές, εκμετάλλευση. Όλοι απαιτούμε μια καλύτερη ζωή με λιγότερη δυστυχία. Όμως τι κάνουμε για να το πετύχουμε; Συχνά, οι επιλογές που κάνουμε εμείς οι ίδιοι, μας φέρνουν δάκρυα, πόνο, δυστυχία. Μερικοί μετανιώνουμε, άλλοι ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους. Άλλοι φιλοσοφούν μαζί με τον ποιητή:
- Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
- Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
- Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
- Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Κανένα στόμα δεν το ’βρε και δεν το ’πε ακόμα.

Ωστόσο, είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας να προλάβουμε το θάνατο και την αναπηρία σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Κάπνισμα. Μπήκα προχτές σε ένα ταξί. Ο περίπου 35ντάρης οδηγός κάπνιζε. Ευτυχώς, το έσβησε αμέσως μόλις του το ζήτησα. Πιάσαμε συζήτηση. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η υγεία του δεν είναι καλή και ότι δεν έχει δυνάμεις. Είπε ότι θέλει να κόψει το κάπνισμα και ότι στο παρελθόν προσπάθησε κατ’ επανάληψη αλλά χωρίς επιτυχία. Ανέφερα την προσπάθεια του συλλόγου Ακαπνίστας και μερικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

Τον τρόπο που συμβάλλει στις καρδιοπάθειες (το μονοξείδιο του άνθρακα εξαναγκάζει την καρδιά να ζορίζεται περισσότερο). Και ότι οι όγκοι στον πνεύμονα ανιχνεύονται όταν έχουν πλέον φτάσει σε μέγεθος ενός εκατοστόμετρου (κάτι που ίσως να έχει απαιτήσει ακόμη και 10 χρόνια από τη στιγμή της καρκινογένεσης).

Κι επειδή ήταν και γονιός μίλησα και για το παθητικό κάπνισμα και τις βλάβες που προκαλεί στους μη καπνιστές. Αλλά και για το τριτογενές κάπνισμα από τον καπνό που κολλάει στα μαλλιά, στα ρούχα, στο δέρμα των καπνιστών. Αλλά και στα έπιπλα στους τοίχους και το πάτωμα από το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους – κάτι που επηρεάζει άμεσα τα μικρά παιδιά τα οποία βάζουν τα πάντα στο στόμα.

Όπως και τα κατοικίδια (σκυλάκια, γατάκια, πουλάκια, ψαράκια) που ζουν σε σπίτια καπνιστών και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνους και αναπνευστικά προβλήματα. Του σύστησα να απευθυνθεί σε έναν πνευμονολόγο ή σε ένα από τα δημόσια ιατρεία διακοπής καπνίσματος, τον επικαιροποιημένο κατάλογο των οποίων ανάρτησε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας στην ιστοσελίδα του.

Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου και αναπηρίας από καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά, καρκίνους και παθήσεις του αναπνευστικού. Και είναι στο χέρι του καπνιστή να αποφασίσει να το κόψει. Δεν είναι εύκολο αφού η νικοτίνη που περιέχει, είναι η τρίτη εξαρτησιογόνος ουσία μετά την ηρωίνη και τα ην κοκαΐνη. Γι’ αυτό ο καπνιστής χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια όπως όλοι οι ναρκομανείς …

Οινοπνευματώδη. Ο αλκοολισμός είναι επίσης μια εξάρτηση που καταστρέφει ζωές, οικογένειες, σχέσεις. Αλλά ο συνδυασμός οινοπνευματωδών και οδήγησης μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρος. Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης του οδηγού και αυξάνει την αίσθηση υπνηλίας. Επηρεάζει τα αντανακλαστικά του οδηγού και αυξάνει τον χρόνο αντίδρασής του.

Επιπλέον, μειώνει την ικανότητα εκτίμησης των κινδύνων και την κρίση του οδηγού. Ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται ότι οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα και δεν μπορεί να εκτιμήσει την απόστασή του από άλλα οχήματα, ανθρώπους ή αντικείμενα. Ο μεθυσμένος νοιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτό τον ωθεί να πάρει περισσότερα ρίσκα. Και φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι το αλκοόλ επηρεάζει την ισορροπία του μεθυσμένου.

Σε αντίθεση με το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους για το οποίο η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται όπως προβλέπεται, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τιμωρείται με βαριές ποινές. Επιπλέον ο οδηγός που προκαλεί ατύχημα ενώ είναι μεθυσμένος δεν καλύπτεται από την ασφάλεια και πρέπει να πληρώσει όλα τα έξοδα μόνος του, αν φυσικά έχει επιζήσει …

Όμως, ενώ το κάπνισμα σκοτώνει με αργό και ύπουλο τρόπο, όπως εξάλλου και ο χρόνιος αλκοολισμός, ο συνδυασμός αλκοόλ και οδήγησης είναι σίγουρο ότι σκοτώνει και δημιουργεί χρόνιες αναπηρίες. Μια καλή συνήθεια που σώζει ζωές και προλαμβάνει αναπηρίες είναι να μην οδηγούμε όταν έχουμε πιεί πάνω από δύο ποτηράκια. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε ταξί ή να ορίσουμε εκ των προτέρων έναν οδηγό της παρέας που δεν θα πιεί για να μας οδηγήσει σώους και ασφαλείς στα σπίτια μας.

Ας αναλογιστούμε όλα τα παραπάνω όταν ευχόμαστε «Πρώτα απ’ όλα με υγεία» ή όταν τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας με την ευχή «Στην υγειά μας». Την ευθύνη για την υγεία και τη ζωή μας την έχουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος εμείς οι ίδιοι. Και η προστασία τους εξαρτάται από τις καλές μας συνήθειες …

Γνωμικά - Παροιμίες