14 Ιουνίου 2016

Αποφεύγοντας τους καλοκαιρινούς κινδύνους

Το καλοκαίρι έφτασε! Ας το χαρούμε αποφεύγοντας τις κακοτοπιές στις παραλίες, στο σπίτι, στην κουζίνα, στο δρόμο ...
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 14 Ιουνίου 2016 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-248)

Στις παραλίες. Η θάλασσα και οι πισίνες προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι αλλά εγκυμονούν και κινδύνους. Ακόμη και οι παραλίες με Μπλε Σημαίες ή οι πισίνες με χλωριωμένο νερό μπορεί να περιέχουν μικρόβια, ιδίως ορισμένες στιγμές της ημέρας. Δεν καταπίνουμε το νερό, προσπαθούμε να μην τρίβουμε τα μάτια μας και ξεπλενόμαστε με καθαρό, γλυκό νερό μετά το μπάνιο.

Φροντίζουμε τα παιδιά μας να μάθουν κολύμπι σε μικρή ηλικία και τα διδάσκουμε πώς να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. Ωστόσο, δεν τα αφήνουμε χωρίς επιτήρηση στην πισίνα και φροντίζουμε να μην απομακρύνονται από την παραλία όταν κολυμπούν στη θάλασσα. Δεν κολυμπούμε μετά από πλούσιο γεύμα, δεν κάνουμε βουτιές σε σημεία που δεν γνωρίζουμε, περιφράζουμε την πισίνα για να μην πέσουν μέσα μικρά παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι. Ανάλογες προφυλάξεις παίρνουμε και για τους ηλικιωμένους με επιβαρυμένη υγεία.

Ο ήλιος μας βοηθά να μαυρίσουμε, αφού συμβάλλει στην παραγωγή της απαραίτητης για τα κόκκαλα βιταμίνης D. Όμως δεν ξεχνάμε τη χρήση αντηλιακού για προστασία από τα εγκαύματα. Το καπέλο μας προφυλάσσει από την ηλίαση. Και με τη συχνή κατανάλωση υγρών αποφεύγουμε την αφυδάτωση. Προσέχουμε ιδιαίτερα τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα …

Αν περάσουμε όλη τη μέρα στον ήλιο κινδυνεύουμε από ηλίαση ή και θερμοπληξία. Αν μετά την έκθεση στον ήλιο κάποιος νοιώθει αδυναμία, ζαλάδα, πονοκέφαλο, κράμπες, σύγχυση, τάση για εμετό, παραμιλητό, υψηλό πυρετό, ξηροδερμία ή εμφανίσει λιποθυμικές τάσεις, συμβουλευόμαστε γιατρό ή καλούμε τα επείγοντα (112 ή 166) ιδίως αν υπάρχει επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Ακόμη, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο σε νεαρή ηλικία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος αργότερα. Και η ηλιοθεραπεία σε συνδυασμό με την κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησίες ή να καταστήσει τα φάρμακα τοξικά.

Ιδιαίτερη προσοχή στα τσιμπήματα από τσούχτρες, αλλά και από μέλισσες, σφήκες και μπούμπουρες. Τα φαρμακεία διαθέτουν προϊόντα για πρώτες βοήθειες. Όμως, απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που υπάρξει γρήγορο πρήξιμο και αλλεργική αντίδραση - σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, βράχνιασμα, πρήξιμο της γλώσσας. Ή ακόμη χειρότερα, αναφυλαξία εντός λεπτών μετά το τσίμπημα, ζαλάδα ή απότομη πτώση τη πίεσης του αίματος, λιποθυμία ή καρδιακή ανακοπή.

Στο σπίτι. Δύο είναι οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουμε στο σπίτι μας το καλοκαίρι. Τα ανεπιθύμητα έντομα και τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Κουνούπια, σκνίπες, κατσαρίδες είναι στην ημερησία διάταξη. Η χρήση εντομοκτόνων δεν είναι πάντα η αποτελεσματικότερη και υγιεινότερη λύση – πολλά από αυτά είναι επικίνδυνα δηλητήρια … Οι σήτες στα παράθυρα και τις πόρτες εξασφαλίζουν ικανοποιητική προστασία, αν βέβαια φροντίζουμε να τις κρατάμε κλειστές. Επίσης οι κουνουπιέρες για τα παιδιά …

Σε ανοικτούς χώρους, τα κεριά κιτρονέλλας απωθούν τα κουνούπια ενώ ο βασιλικός λέγεται πως διώχνει τις μύγες. Με σπρέι κιτρονέλλας προστατεύουμε χέρια και πόδια ενώ με στικάκια μελισσόχορτου αντιμετωπίζουμε τη φαγούρα από τα τσιμπήματα. Για τις κατσαρίδες, υπάρχει η περίφημη «αλοιφή» μακράς διαρκείας - τοποθετείται σε πιθανά μέρη διέλευσης και δεν σκοτώνει μόνο τις κατσαρίδες αλλά εξολοθρεύει και την φωλιά τους.

Τα ανοιχτά παράθυρα τη νύχτα φέρνουν δροσιά αλλά αποτελούν και πρόκληση για τους κλέφτες. Ο μόνος ασφαλής τρόπος προστασίας είναι η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού. Άλλη καλή μέθοδος είναι ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος τετράποδος φύλακας που ειδοποιεί έγκαιρα γαυγίζοντας, αλλά μόνο για τις πραγματικές απειλές και όχι για τη γάτα του γείτονα …

Προσοχή στις ψησταριές και σε κάθε εργασία που παράγει σπίθες - ηλεκτροσυγκολλήσεις, τροχοί κοπής κλπ. Στους γεμάτους ξερόχορτα κήπους μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά, ιδίως για κατοικίες που βρίσκονται σε δασώδεις περιοχές. Λαμβάνουμε τις προφυλάξεις που περιγράφονται στις οδηγίες πυροπροστασίας τις οποίες έχει αναρτήσει στις ιστοσελίδες του ο Δήμος Χανίων.

Στην κουζίνα. Οι απροσεξίες στην κουζίνα προκαλούν πολλά ατυχήματα όπως κοψίματα από μαχαίρια και άλλα κοπτερά ή μυτερά αντικείμενα ή εγκαύματα από καυτό νερό ή λάδι. Αν ξεχάσουμε το τηγάνι στη φωτιά και εκδηλωθεί πυρκαγιά, δεν ρίχνουμε ΠΟΤΕ νερό αλλά φροντίζουμε να σκεπάσουμε το τηγάνι με ένα βρεγμένο πανί για να διακόψουμε την καύση.

Το καλοκαίρι φροντίζουμε επίσης για τη σωστή συντήρηση των τροφών. Τα ευπαθή προϊόντα φυλάσσονται πάντα στο ψυγείο γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν την αλλοίωση. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά πριν την κατανάλωση για να απομακρυνθούν οι σκόνες ή και τα έντομα που έχουν ίσως παρεισφρήσει εν αγνοία μας.

Στο δρόμο. Το αυτοκίνητο που θα μείνει στον ήλιο μετατρέπεται σε ένα μικρό θερμοκήπιο με αποτέλεσμα στο εσωτερικό του να αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Δεν αφήνουμε λοιπόν ΠΟΤΕ παιδιά ή κατοικίδια μέσα σε οχήματα, ιδίως όταν αυτά εκτίθενται στον ήλιο. Όταν γυρίσουμε θα τα βρούμε λιπόθυμα ή και νεκρά!

Δεν αφήνουμε στο αυτοκίνητο ευπαθή προϊόντα και φάρμακα, επειδή η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις που να έχουν πολύ άσχημες επιπτώσεις στην υγεία μας. Και φυσικά, χειμώνα-καλοκαίρι δεν αφήνουμε σε εμφανή σημεία πορτοφόλια, υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα και άλλα είδη αξίας - ο περαστικός κακοποιός δεν θα διστάσει να σπάσει το τζάμι και να τα αρπάξει …

Όχι τιμόνι μετά από οινοποσία ή τσικουδοποσία. Δεν μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε - η έλλειψη συγκέντρωσης ισοδυναμεί με μεγάλη μέθη! Δεν ξεχνούμε να βάλουμε ζώνη και να ασφαλίσουμε τα παιδιά στα ειδικά παιδικά καθίσματα. Τηρούμε τα όρια ταχύτητας, προσπερνούμε μόνο αν έχουμε καλή ορατότητα και προσέχουμε διπλά - το οδόστρωμα μπορεί να είναι κατεστραμμένο, ο οδηγός που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα ίσως να μην μας έχει δει, η γιαγιά ή ο παππούς ίσως αποφασίσουν να διασχίσουν το οδόστρωμα χωρίς να προσέξουν.

Τέλος, με τη ζέστη πολλοί μοτοσικλετιστές αποφεύγουν να φορέσουν κράνος! Τα αποτελέσματα από αυτή την παράλειψη μπορεί να είναι τραγικά για τους ίδιους και τους αγαπημένους τους. Ας προτιμήσουν γυαλιστερά, λευκά ή ασημί κράνη που συγκεντρώνουν λιγότερη θερμότητα από τα μαύρα ή σκούρα – ή ακόμη κράνη με αερισμό, που όμως είναι ακριβότερα ...

Με ευχές για καλές και ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές για όλους και όλες!

Γνωμικά - Παροιμίες