15 Δεκεμβρίου 2020

Για καλές και ακίνδυνες γιορτές

Στις γιορτές θα πρέπει να προφυλαχτούμε από τον κορωνοϊό αλλά και από διάφορα ατυχήματα
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-447)


Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα. Οι γιορτές του Δωδεκαήμερου, όπως είναι γνωστές, πλησιάζουν. Είναι δώδεκα μέρες χωρίς νηστεία, με παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, με στολισμούς, κάλαντα, δώρα για παιδιά και μεγάλους. Αλλά δυστυχώς είναι και μια περίοδος με αρκετά ατυχήματα από απροσεξία ή απρονοησία. Η οποία φέτος θα περάσει πολύ διαφορετικά εξαιτίας μιας επιπλέον απειλής που ονομάζεται κορωνοϊός …

Χωρίς επισκέπτες. Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, απαγορεύεται η μετακίνηση ατόμων για να επισκεφτούν συγγενείς π.χ. για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις για την «παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη» (κωδικός 4). Κι αυτό μόνο κατά τις ώρες που επιτρέπεται η κυκλοφορία, δηλαδή από τις 5 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Αποφύγετε να βρεθείτε μαζί με κάποιους της στενής σας οικογένειας, αν, είτε αυτοί είτε εσείς, έρχεστε σε συχνή επαφή με άλλους ανθρώπους π.χ. λόγω επαγγέλματος. Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες μεγάλες εστίες διασποράς του κορωνοϊού ήταν οικογενειακές συγκεντρώσεις όπως γάμοι ή βαφτίσια αλλά και γλέντια ή θρησκευτικές τελετές.

Σημείωση: την μέρα δημοσίευσης του άρθρου, ανακοινώθηκε ότι ειδικά για τις ημέρες 24-25/12/2020 και 1/1/2021 επιτρέπονται συναθροίσεις το πολύ 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες. Για τη σχετική μετακίνηση χρησιμοποιείται ο κωδικός 6 σε γραπτά μηνύματα (SMS) στο 13033 ή στο σχετικό έντυπο τύπου Β (βεβαίωση κίνησης για κάθε μεμονωμένη κίνηση)

Μέσα στο σπίτι. Τα κεριά και τα φωτάκια του δένδρου αποτελούν συχνά αιτίες πυρκαγιάς. Πριν πάτε για ύπνο φροντίστε να τα σβήσετε μαζί με το τζάκι. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κουζίνα, η οποία είναι το πιο επικίνδυνο δωμάτιο του σπιτιού. Αν ξεχάσετε ένα μάτι αναμμένο μπορεί πολύ εύκολα να προκληθεί πυρκαγιά. Με απρόβλεπτα αποτελέσματα, ιδίως αν για το μαγείρεμα χρησιμοποιείτε υγραέριο.

Αν συγκατοικείτε με καπνιστές, φροντίστε να τους υποδείξετε να καπνίσουν σε εξωτερικό χώρο, ιδίως αν στο σπίτι υπάρχουν και παιδιά. Το τσιγάρο εκπέμπει χιλιάδες δηλητηριώδεις και καρκινογόνες ουσίες. Είναι επικίνδυνες αν τις εισπνεύσουμε – ιδίως τα παιδιά – αλλά έχουν την ιδιότητα να κολλάνε και στα ρούχα και τα μαλλιά των παρευρισκόμενων καθώς και στους τοίχους, τις κουρτίνες, τα έπιπλα και τα χαλιά.

Τα μικρά παιδιά, που έχουν τη συνήθεια να βάζουν συχνά τα χέρια στο στόμα, κινδυνεύουν ιδιαίτερα όπως κινδυνεύουν και τα κατοικίδια (σκυλάκια, γατάκια, πουλάκια, ακόμη και ψαράκια), τα οποία έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο ή αναπνευστικά προβλήματα. Η ζωή βρεφών και νηπίων κινδυνεύει αν καταπιούν τσιγάρα, αποτσίγαρα ή υγρά πλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να πάνε επειγόντως στις πρώτες βοήθειες για πλύση στομάχου.

Παιχνίδια. Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εξέδωσε πέρσι έξι χρησιμότατες συμβουλές για την αγορά παιχνιδιών (ΧΝ 21/12/2019). Να αντιστοιχούν στην ηλικία του παιδιού. Να τα αγοράζουμε από αξιόπιστες πηγές. Να είναι ασφαλή και να έχουν οδηγίες χρήσης. Να μην αγοράζουμε βιαστικά ακατάλληλα παιχνίδια αλλά να προτιμούμε τοπικές επιχειρήσεις.

Τα παιχνίδια μπορεί επίσης να αποτελέσουν πηγή ατυχημάτων. Τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν να πνιγούν καταπίνοντας μικροαντικείμενα (π.χ. εξαρτήματα παιχνιδιών, μικρές μπαταρίες, ξεφούσκωτα μπαλόνια, πλαστικές σακούλες) ή και τρόφιμα (π.χ. ξηρούς καρπούς,). Να θυμίσουμε ότι τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν είναι παιχνίδια και γι’ αυτό δεν υπόκεινται στους κανονισμούς που διέπουν την ασφάλεια των παιχνιδιών.

Τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να παίξουν. Προσέχουμε τους ηλικιωμένους να μην κυκλοφορούν ανάμεσα στα παιχνίδια γιατί υπάρχει κίνδυνος να σκοντάψουν με καταστροφικά πολλές φορές αποτελέσματα.

Καρδιακά. Το φαγητό και το ποτό που απολαμβάνουμε άφθονα στις γιορτές μπορούν να αποδειχτούν μοιραία. Ιδίως για όσους έχουν ήδη βουλωμένες αρτηρίες επειδή όλο το χρόνο δεν πρόσεξαν τη διατροφή τους, επειδή έχουν κάποια κληρονομική προδιάθεση ή επειδή ποτέ δεν σκέφτηκαν να επισκεφτούν τον γιατρό για να εξετάσουν πού οφείλεται ένα λαχάνιασμα ή ένας έντονος πόνος στο στήθος.

Πόσοι θα πάνε από το γιορτινό τραπέζι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου με οξύ έμφραγμα ή και με εγκεφαλικό; Πόσοι θα εγκαταλείψουν τα εγκόσμια ενώ θα κοιμούνται ευτυχισμένοι μετά το φαγοπότι; Πριν λίγα χρόνια χάσαμε έναν καλό φίλο που ανέβαλε τις καρδιολογικές εξετάσεις τις οποίες του είχε συστήσει ο γιατρός «για να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά με τα παιδιά και τα εγγόνια του». Κοιμήθηκε και δεν ξύπνησε ποτέ …

Μπαλωθιές. Την πρώτη φορά που έκανα Πρωτοχρονιά στην Κρήτη όταν άλλαζε ο χρόνος νόμισα ξαφνικά ότι βρισκόμουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου … Οι πυροβολισμοί έδιναν κι έπαιρναν! Μερικοί νομίζουν ότι ο πυροβολισμός στον αέρα είναι ακίνδυνος. Ας ρωτήσουν έναν μαθητή του Λυκείου που είναι καλός στη Φυσική να τους εξηγήσει ότι μια σφαίρα επιστρέφει στη γη με την ίδια περίπου ταχύτητα με την οποία έφυγε από την κάνη του όπλου αφού έχει διαγράψει μια παραβολική τροχιά στον αέρα …

Πριν από λίγους μήνες αντικαταστήσαμε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα στην ταράτσα που είχε καταστραφεί από μια τέτοια «αδέσποτη» σφαίρα. Από μια ακίνδυνη μπαλωθιά που έριξε κάποιος σε κατοικημένη περιοχή χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες … Θυμηθείτε ότι όσο επικίνδυνος είναι ο μεθυσμένος οδηγός, άλλο τόσο επικίνδυνος είναι και ο μεθυσμένος Κρητικός που τραβάει πιστόλι για να «γιορτάσει» πυροβολώντας στον αέρα …

Δεν είναι μόνο οι ζωές που έχουν χαθεί από τέτοιες «παλικαριές». Είναι και οι κατεστραμμένες ζωές των «παλικαράδων» που τράβηξαν το πιστόλι και που θα πρέπει να περάσουν ένα μέρος της ζωής τους στις φυλακές. Για να μη μιλήσουμε για τους κύκλους αίματος που ανοίγουν με τις συνεπακόλουθες βεντέτες.

Αγαπητέ αναγνώστη, αγαπητή αναγνώστρια. Αν τα παραπάνω σε έκαναν να σκεφτείς λίγο παραπάνω πώς θα αποφύγεις μερικές δυσάρεστες καταστάσεις, το άρθρο αυτό θα έχει πετύχει το σκοπό του. Αν σε βοηθήσει να αλλάξεις κάποιες συμπεριφορές το άρθρο αυτό θα έχει αποδειχτεί χρήσιμο. Αν τέλος, το διαδώσεις και σε φίλους και συγγενείς και πετύχεις να επηρεάσεις και άλλους να σκεφτούν λογικά, θα έχεις αναδείξει το πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς – πνεύμα ελπίδας, αποφάσεων για αλλαγή και για μια νέα αρχή.

Καλές Γιορτές για όλους και όλες!

Γνωμικά - Παροιμίες