24 Οκτωβρίου 2017

Γράμμα από τις Βρυξέλλες

Από τη συνάντηση εκπροσώπων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης με στόχο να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλής (#makeEUsafe)
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 24 Οκτωβρίου 2017 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-306)

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα στις Βρυξέλλες προσκεκλημένος της Ένωσης για τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Επειγόντων – 112 (ΕΕΝΑ). Μαζί με δεκάδες μέλη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης από όλη την Ευρώπη συζητήσαμε επί δύο μέρες τις ανάγκες τους και τις μελλοντικές προοπτικές στoν κρίσιμο τομέα της επικοινωνίας των αρχών διαχείρισης επειγόντων με τους πολίτες, όταν βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα ατυχήματα, καταστροφές και κρίσεις.

Συμμετείχαν πυροσβέστες, γιατροί επειγόντων και αστυνομικοί, καθώς και ειδικοί σε θέματα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαχείρισης κρίσεων, γεωεντοπισμού, κυβερνοασφάλειας και χαρτογράφησης αυτόματων απινιδωτών. Η χώρα μας, η οποία υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, δεν είχε στείλει δυστυχώς εκπροσώπους από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Αν είχαν έλθει θα είχαν επωφεληθεί ιδιαίτερα από τις εμπειρίες των συναδέλφων τους από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεματολογία της συνάντησης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν αρχικά τα ανοικτά θέματα σχετικά με την εφαρμογή της υπηρεσίας eCall. Πρόκειται για το σύστημα το οποίο, από τον Απρίλιο του 2018, θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να καλούν αυτόματα τον ευρωπαϊκό αριθμό επειγόντων 112 σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμη κι αν οι επιβαίνοντες δεν είναι σε θέση να το κάνουν οι ίδιοι. Όλα τα καινούργια αυτοκίνητα θα είναι εξοπλισμένα υποχρεωτικά με το νέο σύστημα, ενώ τα παλαιά θα εξοπλιστούν σταδιακά.

Συζητήθηκαν επίσης τα διδάγματα από την εγκατάσταση του προηγμένου γεωεντοπισμού έξυπνων κινητών τηλεφώνων (Advanced Mobile Location ή AML). Αναφέρθηκαν οι εμπειρίες των χωρών που έχουν ήδη εγκαταστήσει το σύστημα αυτό ή που το δοκιμάζουν (Βρετανία, Εσθονία, και Λιθουανία Ισλανδία, Ιρλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία). Αναφέρθηκε το κόστος εγκατάστασης (περίπου 50.000 €) και τα τεράστια οφέλη του γεωεντοπισμού σε ακτίνα λίγων μέτρων αντί για πολλά χιλιόμετρα με τα υπάρχοντα συστήματα (βλ και Χ.Ν. 4/5/2016)

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τη χρήση δρόνων (drones) και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Τα προβλήματα της χαρτογράφησης των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών. Και τις προκλήσεις των υπεύθυνων διαχείρισης κρίσεων που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες ή πολύπλοκες καταστάσεις για τις οποίες δεν έχουν καταρτίσει σχέδια εκ των προτέρων. Πολλές από τις σύγχρονες κρίσεις απαιτούν σπάνιες ηγετικές ικανότητες και δεξιότητες διαχείρισης του απρόβλεπτου.

Συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές. Την τρίτη μέρα της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης επισκέφτηκαν, φορώντας τις στολές τους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το έκαναν για να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές των χωρών τους για τις κοινές τους θέσεις σχετικά με την υπό συζήτηση νέα νομοθεσία για τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Στόχος ήταν να γίνει η ΕΕ ασφαλής (#makeEUsafe).

Η νομοθεσία αυτή αντικαθιστά και ενισχύει την υφιστάμενη νομοθεσία για το 112 και άλλα θέματα τηλεπικοινωνιών που αφορούν άμεσα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ιδιαίτερη ενημέρωση έγινε επίσης για την ανάγκη θέσπισης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πυρασφάλεια καθώς και για τις ανάγκες των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων. Να σημειωθεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι καθώς και πλήθους ευρωβουλευτών που επισκέφτηκαν τα σημεία ενημέρωσης κάθε χώρας για ενημέρωση.

Πολλές από τις θέσεις των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έχουν ήδη υιοθετηθεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικής αγοράς και προστασίας των καταναλωτών αλλά απομένει η έγκρισή τους και από το Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών και από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αφορούν τον προηγμένο γεωεντοπισμό αλλά και την πρόβλεψη για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών σε περιπτώσεις επικείμενων ή εξελισσόμενων καταστροφών και κρίσεων. Επίσης την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στον ευρωπαϊκό αριθμό επειγόντων 112.

Πορεία για τα θύματα της τρομοκρατίας. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πορεία από το χώρο μπροστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών μέχρι το μνημείο των θυμάτων της τρομοκρατίας στις Βρυξέλλες. Εκτός από τους εκπροσώπους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης από όλη την Ευρώπη, συμμετείχαν ο υπουργός εσωτερικών του Βελγίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ένωση Ασφάλειας, ο δήμαρχος των Βρυξελλών, οι αρχηγοί αστυνομίας και πυροσβεστικής του Βελγίου και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΕΝΑ Δρ Δημήτρης Πύρρος, επιστημονικός διευθυντής του ΕΚΑΒ.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που όλοι οι παρευρισκόμενοι άφησαν από ένα λευκό τριαντάφυλλο στο μνημείο, το οποίο έχει φτιαχτεί ακριβώς για να θυμίζει τα θύματα της τρομοκρατίας και την υποχρέωσή όλων μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην υπάρξουν άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο μέλλον.

Η ενίσχυση της ετοιμότητας των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης με κάθε μέσον πρέπει να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της πολιτείας. Μαζί με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων πρόληψης και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων ατυχημάτων και καταστροφών αποτελεί δείγμα πολιτισμένης χώρας που νοιάζεται για την ζωή, την υγεία και την προστασία των ελλήνων πολιτών αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών της όμορφης χώρας μας.

Γνωμικά - Παροιμίες