15 Φεβρουαρίου 2012

Παραδείγματα γιατρών προς μίμηση

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 15 Φεβρουαρίου 2012.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Παραδείγματα γιατρών προς μίμηση
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*

Γυρίζοντας από την πολύ πετυχημένη εκδήλωση για την Ημέρα του 112 στο Ηράκλειο διάβασα την ιστορία ενός παλιού γνωστού που οργάνωσε την επείγουσα ιατρική στη Ρουμανία

Ο 47χρονος Δρ Ράεντ Αραφάτ γεννήθηκε στη Δαμασκό και μεγάλωσε στην Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη. Από μικρός αγάπησε την επείγουσα ιατρική μέχρις σημείου να μάθει απ’ έξω όλες τις τεχνικές που περιείχε ένα εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών με τίτλο «Πρώτες βοήθειες χωρίς πανικό». Σε ηλικία 14 χρονών δίδασκε στους πυροσβέστες τις τεχνικές που είχε μάθει διαβάζοντας … Στα 15 του άρχισε να δουλεύει εθελοντικά στο νοσοκομείο της Ναμπλούς όπου περνούσε τις διακοπές του κάνοντας ενέσεις και βοηθώντας στα χειρουργεία.

Για τις πανεπιστημιακές του σπουδές έκανε αίτηση σε αμερικανικό πανεπιστήμιο αλλά οι γονείς του έκρυψαν το γράμμα αποδοχής γιατί θεώρησαν ότι η Αμερική θα τον «κατάπινε» και δεν θα τον ξανάβλεπαν. Έτσι το 1981 σε ηλικία 17 ετών έφυγε για σπουδές στη Ρουμανία σκοπεύοντας να γυρίσει αφού έβρισκε ότι το τότε κομουνιστικό καθεστώς τον απωθούσε. Όμως το καθεστώς Τσαουσέσκου κατέρρευσε το 1989 και ο Δρ Αραφάτ που είχε ειδικευτεί στην αναισθησιολογία και στην εντατικολογία αποφάσισε να μείνει στη νέα του χώρα. Μάλιστα το 1990 πήγε στη Γερμανία και αγόρασε με τη βοήθεια φίλων από τον γερμανικό Ερυθρό Σταυρό ένα μεταχειρισμένο ασθενοφόρο με απινιδωτή και εξοπλισμό αναζωογόνησης. Το οδήγησε μόνος του πίσω στη Ρουμανία όπου και άρχισε να παρέχει εθελοντικά υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής.

Το 1991 η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης Τάργκου Μούρες ενσωμάτωσε τη μικρή ομάδα των εθελοντών και των φοιτητών της ιατρικής στο σύστημα της παροχής βοήθειας από τις αρχές. Σήμερα, χάρις στις προσπάθειες του Δρ Αραφάτ, το ρουμανικό ΕΚΑΒ που είναι γνωστό ως SMURD απαρτίζεται από 170 ομάδες διασωστών, 12 εκπαιδευτικά κέντρα και τέσσερα ελικόπτερα επείγουσα βοήθειας. Αλλά ο Δρ Αραφάτ (καμία σχέση με τον πρώην ηγέτη των Παλαιστινίων, το μακαρίτη Γιασέρ Αραφάτ) δεν αρκέστηκε στην οργάνωση των κινητών μονάδων επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Συνέβαλε στην οργάνωση των τμημάτων επείγουσας ιατρικής στα νοσοκομεία της Ρουμανίας με βοήθεια από την Βρετανία, την Γαλλία και τη Γερμανία. Στόχος του ήταν πάντα η δημιουργία του καλύτερου συστήματος επείγουσας ιατρικής στον κόσμο. «Δεν αρκεί να είμαστε τόσο καλοί όσο οι Γερμανοί ή οι Γάλλοι. Ας γίνουμε καλύτεροι κι από αυτούς …» λέει στους συνεργάτες του. Κι οι προσπάθειες του εντάθηκαν όταν πριν από πέντε χρόνια η ρουμανική κυβέρνηση τον διόρισε υφυπουργό υγείας με αρμοδιότητα την επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Η όμορφη αυτή ιστορία κινδύνεψε πρόσφατα να τελειώσει άδοξα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος επείγουσας ιατρικής φροντίδας. Όταν ο Δρ Αραφάτ εμφανίστηκε σε μια συζήτηση στην τηλεόραση για να εξηγήσει πως το σύστημα που έφτιαξε θα καταστρεφόταν, ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαμπέσκου τηλεφώνησε στην εκπομπή και τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα. Ο Δρ Αραφάτ παραιτήθηκε. Και ο κόσμος, που είχε διαπιστώσει ότι το σύστημα επείγουσας ιατρικής λειτουργούσε υποδειγματικά μέσα στο γενικό ξεχαρβάλωμα της χώρας, ξεχύθηκε στους δρόμους, συγκρούστηκε με την αστυνομία και απαίτησε την επιστροφή του Αραφάτ στη θέση του στο Υπουργείο Υγείας! Και πριν μερικές μέρες αφού συζήτησε με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, ο Δρ Αραφάτ δέχτηκε να αναλάβει ξανά τα καθήκοντά του στο Υπουργείο Υγείας.

Αυτά διάβαζα το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στην International Herald Tribune που αφιέρωσε σχεδόν μια ολόκληρη σελίδα στον γιατρό, στον άνθρωπο, στον εθελοντή Δρ. Αραφάτ. Επέστρεφα από το Ηράκλειο όπου η Περιφέρεια Κρήτης, το ΕΚΑΒ, η υπηρεσία Europe Direct, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Ίδρυμα για το 112 και τα γραφεία σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οργάνωσαν μια ημερίδα στην οποία 300 πολίτες ενημερώθηκαν για το 112 και εκπαιδεύτηκαν στην βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και στις βασικές πρώτες βοήθειες. Επέστρεφα έχοντας συναντήσει δεκάδες εθελοντές φτιαγμένους από το ίδιο υλικό με τον Αραφάτ. Γιατρούς, διασώστες, μέλη εθελοντικών ομάδων από όλη την Κρήτη αλλά και απλούς πολίτες που θέλησαν να μάθουν πώς να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής, απώλειας αισθήσεων, απόφραξης της αναπνοής λόγω ξένου σώματος. Με επικεφαλής τον διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης, τον Ρεθυμνιώτη Δημήτρη Βουρβαχάκη που αγωνίζεται να εκπαιδεύσει όσο το δυνατό περισσότερους Κρητικούς στις πρώτες βοήθειες αλλά και ενδιαφερόμενους γιατρούς στην αντιμετώπιση του τραύματος.

Και τα διάβαζα έχοντας ακούσει και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να χαιρετίζει την εκδήλωση, την οποία όχι μόνο ενίσχυσε ως συνδιοργανωτής αλλά και παρακολούθησε μέχρι τέλους, αναγγέλλοντας νέες πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην οδική ασφάλεια και για την μετατροπή της Κρήτης έναν ασφαλή τόπο για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες που την κατακλύζουν κάθε χρόνο για να την απολαύσουν. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία όλων των φορέων αλλά και των κατοίκων που ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου …

Αλλά για τις προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση θα επανέλθουμε εν καιρώ.

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: