21 Ιανουαρίου 2014

Ο καλός δήμαρχος

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ-138

Ο καλός δήμαρχος

Μερικές σκέψεις για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και τον τρόπο βαθμολογίας των δημάρχων με βάση τις παρεμβάσεις τους για την προστασία των πολιτών
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 21 Ιανουαρίου 2014)

Περπατώ από τις αρχές του χρόνου στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής, όπου μένω προσωρινά, και της Αθήνας όπου εργάζομαι. Ο γιατρός μου έχει συστήσει ημίωρο καθημερινό περπάτημα και προσπαθώ να το τηρώ χρησιμοποιώντας τα μαζικά μέσα μεταφοράς όπως κάνει και ο περισσότερος κόσμος.

Λοιπόν, όταν περπατάς, κοιτάζεις γύρω σου - και προπαντός μπροστά σου για να μην σκουντουφλήσεις. Και βλέποντας την κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων σκέφτεσαι. Αλλά και οδηγώντας στους μικρούς και μεγάλους δρόμους παρατηρείς τις λακκούβες, τα μπαλώματα και τη σήμανση και κάνεις κι άλλες σκέψεις. Όμως μια σκέψη με συνοδεύει εδώ και μέρες. Πώς θα βαθμολογούσα τον δήμαρχο με βάση τις παρεμβάσεις του για την προστασία των πολιτών και πώς θα τον εμπιστευόμουν να διοικήσει το δήμο για την επόμενη πενταετία δίνοντας του την ψήφο μου.

Δρόμοι και πεζοδρόμια. Τα αυτοκίνητα που κινούνται στους περισσότερους δευτερεύοντες ελληνικούς δρόμους υποφέρουν. Όπως υποφέρουν και οι πεζοί που περπατούν στα πεζοδρόμια. Λακκούβες, μπαλώματα, σαμαράκια, κακοτεχνίες κάνουν τους δρόμους συχνά επικίνδυνους. Τα πεζοδρόμια στενά, με δένδρα ή κολώνες που σε υποχρεώνουν να κατέβεις στο οδόστρωμα κινδυνεύοντας από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Με κάδους απορριμμάτων να σου κόβουν το δρόμο. Με κακοτεχνίες και κατεστραμμένα κράσπεδα που αποτελούν παγίδες για ηλικιωμένους και άτομα μειωμένης κινητικότητας. Και φυσικά με αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω στα πεζοδρόμια και μπροστά στις διαβάσεις ατόμων με αναπηρία. Ας μη μιλήσουμε και για τα σήματα της τροχαίας που είναι συχνά καλυμμένα με αυτοκόλλητες διαφημίσεις κάθε είδους κλειδαράδων και υδραυλικών αλλά και με αυτοκόλλητα συνθήματα κάθε είδους πολιτικών ομάδων.

Να λοιπόν το πρώτο κριτήριο αξιολόγησης. Τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι. Η συνεχής βελτίωσή τους θα πρέπει να αποτελεί καθημερινή μέριμνα της δημοτικής αρχής και αντικείμενο αυστηρής βαθμολόγησης του εκάστοτε δημάρχου.

Καθαριότητα. Μπορεί η διαχείριση των απορριμμάτων να αποτελεί αντικείμενο υποχρεωτικά εφαρμόσιμης ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά η εφαρμογή της εξαρτάται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η καθαριότητα των δρόμων, η συχνή αποκομιδή των απορριμμάτων, η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος ανακύκλωσης αποτελούν αρμοδιότητα των δημάρχων. Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά και ο καθαρός δήμος έχει μεγάλες πιθανότητες να έχει και άρχοντα δήμαρχο. Ας θυμηθούμε ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων και η καταστροφή τους μακριά από την πόλη υπό την εποπτεία «αστυνόμων» αποτελούσε αντικείμενο ειδικών ρυθμίσεων στην αρχαία Αθήνα. Αλλά και η αρχαία Ιερουσαλήμ είχε ειδική πύλη για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Αυτό λοιπόν είναι για μένα το δεύτερο κριτήριο αξιολόγησης. Η καθαριότητα της πόλης και η αποκομιδή των σκουπιδιών που θα πρέπει να βρίσκονται πολύ ψηλά στις καθημερινές προτεραιότητες του δήμου.

Ύδρευση, αποχέτευση και πλημμύρες. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί σημαντική αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και περιλαμβάνει τη σωστή διαχείριση του δικτύου ύδρευσης για την ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού αλλά και την κατασκευή και λειτουργία βιολογικού καθαρισμού για τα λύματα. Η σημασία των έργων αυτών γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λόγω της κλιματικής αλλαγής που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία λόγω των αναμενόμενων περιόδων ξηρασίας θα επηρεάσει ιδιαίτερα τη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού στο μέλλον.

Παράλληλα, ο δήμος θα πρέπει να φροντίσει για την κατασκευή και συντήρηση δικτύου ομβρίων με στόχο την προστασία των ευάλωτων αστικών περιοχών από πλημμύρες. Αλλά και με τις νέες αρμοδιότητες σε θέματα πολεοδομίας, οι δήμοι μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην πρόληψη των καταστροφών από πλημμύρες απαγορεύοντας τις οικοδομές σε κοίτες ποταμών ενώ παράλληλα θα κατασκευάζουν εγκαίρως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και θα καθαρίζουν κάθε χρόνο τα φρεάτια προκειμένου να διευκολύνεται η απομάκρυνση των νερών της βροχής.

Άλλο ένα κριτήριο αξιολόγησης λοιπόν, το νερό και τα υγρά λύματα. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σε αυτό τον τομέα θα εξασφαλίσει απρόσκοπτη ύδρευση. Διάθεση των λυμάτων χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας. Και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τις πλημμύρες που μαζί με τις περιόδους ξηρασίας προβλέπεται να αυξηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πρόληψη πυρκαγιών. Ο καθαρισμός των περιαστικών δασών, των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων και άλλων περιοχών όπου συγκεντρώνονται σκουπίδια και ξερόχορτα, συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη των πυρκαγιών. Οι δήμοι μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες μαζί με εθελοντικές ομάδες για τέτοιους καθαρισμούς αλλά μπορούν να οργανώσουν και την επιτήρηση σε περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα να δράσουν εμπρηστές. Πολλοί δήμοι υποστηρίζουν εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην επιτήρηση για την έγκαιρη προειδοποίηση των πυροσβεστών.

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και πολλοί υποψήφιοι θα ζητήσουν και πάλι την ψήφο μας υποσχόμενοι να βελτιώσουν τα κακώς κείμενα και να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο. Σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα σημεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αξιολόγηση των υποψήφιων. Η ικανότητα διοίκησης, οι συνεργάτες, οι δράσεις για την ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων από τις επιπτώσεις της κρίσης, οι δράσεις για την απασχόληση των νέων και την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου των πολιτών και πολλά άλλα. Κατά την γνώμη μου όμως τα σημεία που ανέφερα παραπάνω είναι σημαντικά για την καθημερινότητα των πολιτών και την προστασία τους από ατυχήματα και πιθανές καταστροφές. Όταν, μετά από μια καταστροφή, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται αμείλικτα πάνω στους ιθύνοντες σε τοπικό, σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο, είναι πια αργά ...

Γνωμικά - Παροιμίες