06 Δεκεμβρίου 2018

Τι κάνει (και τι δεν κάνει) η Ευρωπαϊκή Ένωση για το κάπνισμα

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018. Όγδοο ένθετο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καθημερινότητα των πολιτών στην εκπομπή «Και μία, και δύο» με δύο πρόσχαρες, ευγενικές, γλωσσομαθείς και επαγγελματίες δημοσιογράφους, τη Δομίνα Διαμαντοπούλου και τη Μυρσίνη Λιοναράκη. Η εκπομπή μεταδίδεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 1 μέχρι τις 2 (το μεσημέρι ...) στον Αθήνα984.

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στην οποία αναφερθήκαμε στο τι κάνει (και τι δεν κάνει) η Ευρωπαϊκή Ένωση για το κάπνισμα.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τους παρακάτω υπερσυνδέσμους:

04 Δεκεμβρίου 2018

Για ασφαλείς γιορτές

Λαμβάνοντας μερικά μέτρα προστασίας πριν τις γιορτές θα αποφύγουμε μικρά ή μεγάλα δράματα …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 4 Δεκεμβρίου 2018 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-355)

Όλοι και όλες θέλουμε να περάσουμε ευτυχισμένες γιορτές, όμορφα Χριστούγεννα, χαρούμενη Πρωτοχρονιά και λαμπερά Φώτα. Ωστόσο, συχνά αμελούμε να πάρουμε κάποια μέτρα προστασίας από ατυχήματα ή ο ενθουσιασμός των εορτών μας κάνει απρόσεκτους και επιπόλαιους. Ας προσέξουμε μερικά πράγματα για να μην κάνουμε γιορτές στα επείγοντα. Ούτε να πληγώσουμε τους αγαπημένους και τις αγαπημένες μας αναχωρώντας σε τόπους χλοερούς.

Πυρκαγιά. Πρόκειται για την σοβαρότερη απειλή των εορτών. Οι πιθανότητες θανάτου από πυρκαγιά τα Χριστούγεννα είναι 50% μεγαλύτερες σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αφενός λόγω του συνδυασμού καπνίσματος και κατανάλωσης οινοπνευματωδών και αφετέρου επειδή συχνά χρησιμοποιούμε κεριά χωρίς να έχουμε λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Θα αποφύγουμε το ενδεχόμενο πυρκαγιάς φυλάγοντας τα σπίρτα, τους αναπτήρες και τα κεριά μακριά από τα παιδιά. Δεν αφήνουμε την κουζίνα αναμμένη χωρίς επιτήρηση και δεν υπερφορτώνουμε τις πρίζες.

Προσέχουμε που βάζουμε αναμμένα κεριά (ποτέ κοντά στο χριστουγεννιάτικο δένδρο, κάτω από ράφια, και πάντα μακριά από άλλα εύφλεκτα υλικά όπως κουρτίνες, διακοσμήσεις, ευχετήριες κάρτες κλπ.). Τα βάζουμε πάντα σε κηροπήγια με σταθερή βάση ενώ τα κεράκια με μεταλλική βάση τα τοποθετούμε σε επιφάνεια που να αντέχει τη θερμότητα (ποτέ πάνω σε τηλεοράσεις ή πλαστικές επιφάνειες). Τέλος δεν αφήνουμε αναμμένα κεριά αλλά τα σβήνουμε πλήρως. Και δεν αφήνουμε ούτε τα φωτάκια του δένδρου αναμμένα το βράδυ ή όταν απουσιάζουμε.

Ο ανιχνευτής καπνού έχει σώσει πολλές ζωές χτυπώντας συναγερμό. Τον δοκιμάζουμε ή εγκαθιστούμε έναν στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού, εκεί που θα μαζευτεί ο καπνός από ενδεχόμενη πυρκαγιά. Αν ζούμε σε σπίτι με πολλά εύφλεκτα υλικά (ξύλινες επενδύσεις, ψευδοροφές, χωρίσματα) είναι απαραίτητο να έχουμε και ένα σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Κάπνισμα. Ακόμη κι ένας καπνιστής να υπάρχει στο δωμάτιο τα ρούχα και τα μαλλιά όλων των παρευρισκόμενων θα μυρίζουν τσιγαρίλα. Αυτή η μυρωδιά προέρχεται από τις δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει ο καπνός του τσιγάρου πολλές από τις οποίες είναι καρκινογόνες και διαποτίζουν τοίχους, έπιπλα, χαλιά και φυσικά τα ρούχα.

Αυτή η τσιγαρίλα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά, τα οποία αφού ακουμπήσουν αυτές τις επιφάνειες βάζουν τα χέρια στο στόμα τους. Αλλά και για τα κατοικίδια (σκυλάκια, γατάκια, πουλάκια, ακόμη και ψαράκια), τα οποία έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο ή αναπνευστικά προβλήματα. Προσέχουμε επίσης τα παιδιά να μην βάλουν αποτσίγαρα στο στόμα – είναι πολύ δηλητηριώδη και θα πρέπει το παιδί να πάει αμέσως στα επείγοντα γιατί κινδυνεύει ακόμη και με θάνατο.

Η καλύτερη στάση λοιπόν είναι να παρακαλέσουμε τους καπνιστές να καπνίσουν έξω. Σεβόμενοι την υγεία των μη καπνιστών, οι οποίοι αναπνέοντας τον καπνό του τσιγάρου κινδυνεύουν όσο και οι ίδιοι οι καπνιστές. Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι και ο καπνός από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχει αρκετές καρκινογόνες ουσίες και βαρέα μέταλλα που κανένας δεν θα ήθελε να γεμίζουν τα πνευμόνια του …

Τροχαία. Οι στατιστικές δείχνουν ότι στις γιορτές οι θάνατοι από τροχαία αυξάνονται. Κι αυτό γιατί στις γιορτές πίνουμε παραπάνω ακόμη και δυνατά οινοπνευματώδη, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στους δρόμους μεθυσμένοι και συχνά μαστουρωμένοι οδηγοί.

Η καλύτερη προστασία είναι να μην πιάνουμε τιμόνι αν έχουμε πιεί! Ορίζουμε στην παρέα έναν «Νηφάλιο Οδηγό» που θα αναλάβει την υποχρέωση να μην πιει για να μπορέσει να οδηγήσει τους υπόλοιπους με ασφάλεια. Ή χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία ταξιτζή για να γυρίσουμε σώοι και αβλαβείς στην οικογένειά μας – στους γονείς μας, στους αγαπημένους μας, στα παιδιά μας.

Να θυμίσουμε εδώ ότι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η χρήση κινητού κατά την οδήγηση ισοδυναμεί με βαριά μέθη. Όταν διαβάζουμε ή ακούμε για δυστυχήματα κατά τα οποία «ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος» ας έχουμε υπόψη μας ότι τις περισσότερες φορές ο έλεγχος χάθηκε επειδή ο οδηγός μιλούσε στο κινητό … Άλλες αιτίες δυστυχημάτων είναι η υπερβολική ταχύτητα, τα προσπεράσματα σε σημεία χωρίς ορατότητα και η απερίσκεπτη οδήγηση ιδίως σε σημεία ή περιόδους που το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.

Αποφεύγουμε λοιπόν τις παραπάνω συμπεριφορές. Οδηγοί και επιβάτες φοράμε ζώνη ασφαλείας. Χρησιμοποιούμε τα ειδικά καθίσματα για μωρά και νήπια. Οι μοτοσικλετιστές φοράμε κράνος. Όλα αυτά σώζουν ζωές και προφυλάσσουν από δράματα που δηλητηριάζουν την γιορτινή ατμόσφαιρα και υποθηκεύουν το μέλλον ολόκληρων οικογενειών.

Πυροτεχνήματα. Συνηθίζονται πολύ το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Τα πυροτεχνήματα πρέπει να τα χειρίζονται ενήλικες που θα έχουν σχεδιάσει το θέαμα έτσι ώστε να συνδυάζει ασφάλεια και ευχαρίστηση. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθούν την εκτόξευση από απόσταση ασφαλείας. Πριν από τη χρήση φροντίζουμε τα πυροτεχνήματα να βρίσκονται σε ασφαλές μέρος και να έχουμε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες. Όταν τα ανάβουμε φροντίζουμε να μην πλησιάζουμε το πρόσωπό μας και μετά το άναμμα απομακρυνόμαστε σε απόσταση ασφαλείας. Φροντίζουμε τα πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται σε κατεύθυνση αντίθετη από τους θεατές.

Παιδιά και ηλικιωμένοι. Τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν να πνιγούν καταπίνοντας μικροαντικείμενα (π.χ. εξαρτήματα παιχνιδιών, μικρές μπαταρίες, ξεφούσκωτα μπαλόνια, πλαστικές σακούλες) ή και τρόφιμα (π.χ. ξηρούς καρπούς,). Να θυμίσουμε ότι τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν είναι παιχνίδια και γι’ αυτό δεν υπόκεινται στους κανονισμούς που διέπουν την ασφάλεια των παιχνιδιών. Τέλος τα παιχνίδια πρέπει να αντιστοιχούν στην ηλικία του παιδιού και τα αγοράζουμε από αξιόπιστες πηγές που τηρούν τα πρότυπα ασφαλείας.

Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι όπως εξάλλου και τα παιδιά, χρειάζονται χώρο. Για να αποφύγουν πτώσεις από σκουντούφλημα ή γλίστρημα. Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες διψούν επίσης για ενδιαφέρον και στοργή, για λίγα καλά λόγια, για μερικά όμορφα αισθήματα. Οι γιορτές δεν είναι μόνο για καλό φαγητό, για κρασί και χαρτοπαιξία. Είναι για να έλθουν πιο κοντά οι άνθρωποι και να νοιώσουν όμορφα.

Γνωμικά - Παροιμίες