(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 8 Ιουλίου 2014 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-159)
Λίγο καιρό μετά την άφιξή μου στο Βέλγιο ανακάλυψα την «Αθηνά». Το μηνιαίο περιοδικό της περιφέρειας της Βαλλονίας με επιστημονικά και τεχνολογικά νέα από τις ερευνητικές ομάδες και τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που εδρεύουν στην εν λόγω περιφέρεια. Το περιοδικό είναι στα γαλλικά, διανέμεται δωρεάν και διατίθεται ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο από τις ιστοσελίδες της Διεύθυνσης Έρευνας και Τεχνολογίας (recherche-technologie.wallonie.be).
Η Βαλλονία, που καταλαμβάνει το νότιο τμήμα του Βελγίου, έχει επενδύσει εδώ και χρόνια στην έρευνα και την καινοτομία. Με βάση μια στρατηγική ανάλυση των ισχυρών της σημείων, η περιφέρεια ομαδοποίησε και επικέντρωσε τις προσπάθειες σε επιλεγμένους πόλους ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο των οποίων συγκρότησε θεματικούς συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters).
Έτσι, στον πλαίσιο του πόλου «Κινητικότητα και Μεταφορές» έχουν συγκροτηθεί δύο συνεργατικοί σχηματισμοί, ένας για την εφοδιαστική (logistics) και ένας για την αεροδιαστημική τεχνολογία. Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος το Βέλγιο έχει ήδη στείλει δύο αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενώ διαθέτει μια δυναμική βιομηχανία κατασκευής εξαρτημάτων για αεροσκάφη και διαστημικά οχήματα.
Ο πόλος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» επικεντρώνεται στις κατασκευές που εξοικονομούν ενέργεια, στα βιοκλιματικά κτήρια, στην ανακύκλωση και την αξιοποίηση των αποβλήτων, στην οικολογική χημεία και τέλος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένας άλλος πόλος για τη «Διατροφή και την Υγεία» καλύπτει δράσεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας και της υγείας όπως διαγνωστικές μεθόδους, συστήματα διαχείρισης φαρμάκων, καινοτόμες θεραπείες, εφαρμογές της πληροφορικής στην υγεία, καθώς και την καινοτομία στον τομέα των ιατρικών συσκευών. Παράλληλα, ο πόλος καλύπτει τον γεωργικό τομέα με στόχο την ανάπτυξη τροφίμων υψηλής ποιότητας και τη βελτίωση των συσκευασιών.
Τέλος, ο πόλος «Οριζόντιες τεχνολογίες» καλύπτει τομείς όπως: Τεχνολογίες πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών (ηλεκτρονική υγεία, ευφυείς μεταφορές, ηλεκτρονική διακυβέρνηση). Μηχανολογία (νέα υλικά, τεχνικές διαμόρφωσης, μικροτεχνολογία και ευφυής συντήρηση εξοπλισμού). Τεχνολογίες παραγωγής, μετάδοσης, ανίχνευσης και επεξεργασίας του φωτός. Τεχνολογίες παραγωγής και επεξεργασίας πλαστικών. Και τέλος ψηφιακές τεχνολογίες επεξεργασίας εικόνας, ήχου και κειμένου (τρισδιάστατες απεικονίσεις, διαδίκτυο, ψηφιακή αρχειοθέτηση, βιντεοπαιχνίδια, ηλεκτρονική υπογραφή).
Σήμερα, οι δαπάνες για έρευνα και καινοτομία στην Βαλλονία αντιστοιχούν στο 2,2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) και καλύπτονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, το αδύνατο σημείο της περιφέρειας είναι η έλλειψη εξειδικευμένων μηχανικών και επιστημόνων αλλά και οι ελλείψεις όσον αφορά την δια βίου εκπαίδευση του πληθυσμού κάτι που ευνοεί την εισαγωγή επιστημόνων και τεχνικών από άλλες περιοχές.
Η «Αθηνά» λοιπόν πραγματεύεται όλα τα παραπάνω θέματα με εύληπτο τρόπο ακόμη και για μη εξειδικευμένους αναγνώστες. Ακριβώς γιατί δεν είναι μια εξειδικευμένη επιστημονική επιθεώρηση αλλά ένα περιοδικό που απευθύνεται στους πολίτες οι οποίοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι και περήφανοι για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιφέρειά τους. Ας ξεφυλλίσουμε τα δύο τελευταία τεύχη …
Διαβάζουμε για την ημερίδα σχετικά με τα σύνθετα υλικά στην οποία αναφέρθηκε η πρόοδος της Nanora, της συμμαχίας των περιφερειών για τα νανοϋλικά, στην οποία συμμετέχουν κάποιες εταιρείες από την Βαλλονία. Τα νέα του συνεργατικού σχηματισμού για τον αγροτικό τομέα επικεντρωμένα στις δραστηριότητες της εξαγωγής βιοενεργών συστατικών από φυτά αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπικού επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων σε θέματα υγιεινής. Ανακοίνωση για το δεύτερο ηλιακό αεροπλάνο της Solvay που πρωτοπέταξε στις 2 Ιουνίου και είναι εφοδιασμένο με ένα εξαιρετικά λεπτό φύλο πολυουρεθάνης το οποίο προστατεύει τα φωτοβολταϊκά στοιχεία στις πτέρυγες του αεροπλάνου.
Ρεπορτάζ για το CERISIC, το κέντρο μελετών και ερευνών στους τομείς χημείας-βιοχημείας, ηλεκτροτεχνίας, μηχανολογίας και θερμικών μηχανών. Ιδιαίτερη αναφορά σε ένα σύστημα προβλεπτικής συντήρησης κινητήρων εσωτερικής καύσης που θα διευκολύνει την έγκαιρη συντήρηση και την εξοικονόμηση πόρων. Άρθρο ανασκόπησης για τους δορυφόρους που χρησιμοποιούνται στην Μετεωρολογία. Νέες ελπίδες θεραπείας για ηπατικές μεταστάσεις – με βάση τις εργασίες που γίνονται στο πανεπιστήμιο της Λιέγης.
Συνέντευξη με έναν καθηγητή του πανεπιστημίου της Ναμύρ σχετικά με την εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου – όπου ο καθηγητής αναφέρει ότι δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για να διατυπώσει εμπεριστατωμένη γνώμη σχετικά με την εξαγωγή του εν λόγω αερίου στο Βέλγιο. Αναφορά στο νέο όχημα τροφοδοσίας του διεθνούς διαστημικού σταθμού, το οποίο θα ονομαστεί «Ζώρζ Λεμαίτρ» προς τιμή ενός βέλγου ιερωμένου και φυσικομαθηματικού, που χρημάτισε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Λουβέν και διατύπωσε πρώτος τη θεωρία της μεγάλης έκρηξης δημιουργίας του σύμπαντος. Κριτική παρουσίαση επιστημονικών βιβλίων για παιδιά 5 έως 10 ετών. Για τις γέφυρες, την οικολογική χημεία, την γεωλογία, τις κατοικίες, τις φάλαινες …
Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Μα για να προτρέψω και τους Κρητικούς να μιμηθούν τους Βαλλόνους! Έχουμε Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, ΤΕΙ, Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας, ΜΑΙΧ, Αστεροσκοπείο, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τόσα άλλα. Οι δραστηριότητές τους αξίζει να προβληθούν με τρόπο που να τις κάνει κατανοητές στους πολίτες ώστε η επιστήμη και η τεχνολογία να τεθούν καλύτερα στην υπηρεσία του κόσμου. Αλλά και οι νέοι μας επιστήμονες να αξιοποιηθούν καλύτερα στον τόπο τους χωρίς να πρέπει να αναζητούν πάντα την τύχη τους στο εξωτερικό.
Η «Αθηνά», η δική μας θεά της σοφίας έχει πάντα κάτι να μας διδάξει …