Με την ανακοίνωση των υποψήφιων ευρωβουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων, η εικόνα σχεδόν ολοκληρώθηκε. Λέω, σχεδόν, γιατί οι προεκλογικές υποσχέσεις είναι πάντα εύκολες και συνήθως δεσμεύουν μόνον αυτούς που τις ακούνε. Να μερικές σκέψεις σχετικά με το πως βλέπω τα πράγματα 21 μέρες πριν από τις εκλογές.
- Το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, Αποφασίζουμε για την Ελλάδα» περιγράφει πολύ καλά αυτό που σκέπτομαι. Αλλά συμφωνώ και με τις σκέψεις του κ. Καραμανλή που είπε πρόσφατα στην ΟΝΝΕΔ πως «Η αμφισβήτηση των θεσμών, των αρχών και των αξιών του Πολιτισμού μας είναι αντιδραστική, ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση. Είναι βαθιά αντιδημοκρατική νοοτροπία. Πληγώνει το λαό. Πληγώνει τη Δημοκρατία». Έτσι, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω και με την κ. Παπαρήγα που λέει ότι η ψήφος στα δύο μεγάλα κόμματα είναι χαμένη ψήφος. Συνεπώς, σε εθνικό επίπεδο, θα ψηφίσω κατά του δικομματισμού, των πρακτικών που πληγώνουν τη δημοκρατία (σκανδαλολογία, κλείσιμο Βουλής) αλλά και των πρακτικών που θέτουν σε αμφισβήτηση τις αξίες του πολιτισμού μας (ρατσισμό. ξενοφοβία).
- Συμφωνώ με τον κ. Μάνο, υποψήφιο του νέου κόμματος ΔΡΑΣΗ, ότι «το μέλλον της Ελλάδας πρέπει να επικεντρωθεί στα 3 Π (Παιδεία, Περιβάλλον, Πολιτισμός)». Θα πρόσθετα και ένα τέταρτο Π, τους Πολίτες (κοινωνία των πολιτών, προστασία από ατυχήματα και καταστροφές, κοινωνική πολιτική, περίθαλψη). Όμως από τα θέματα αυτά, μόνο το Περιβάλλον αποτελεί σαφή αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τα υπόλοιπα απαιτείται πολιτική βούληση, η οποία δυστυχώς λείπει από τα περισσότερα κόμματα αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία πρέπει να καταρτίσει και τις σχετικές προτάσεις).
- Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των κομμάτων είναι πάντα σοβαρό κριτήριο για την επιλογή. Αυτό αυτόματα αποκλείει κόμματα (κομματίδια) των άκρων που στο Ευρωκοινοβούλιο θα πυκνώσουν τις θέσεις των λεγόμενων «μη δημοκρατικών κομμάτων», τα οποία τα άλλα κόμματα τα αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι.
- Ας πάμε και στα πρόσωπα τώρα. Δυστυχώς, ορισμένοι εξαιρετικοί ευρωβουλευτές δεν είναι εκ νέου υποψήφιοι. Από το ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ και η Ευαγγελία ΤΖΑΜΠΑΖΗ θα είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές. Από τη Νέα Δημοκρατία απουσιάζei ο Μαργαρίτης ΣΧΟΙΝΑΣ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετώντας στην τρίτη θέση τον Δημήτρη ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ μάλλον «αυτοαναιρέθηκε». Όμως το γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα (εκτός από τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ πρώτα, και τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια) καθόρισαν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές με αδιαφανείς διαδικασίες δεν με πείθει ότι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο θα ασχοληθούν σοβαρά με την προώθηση των θεμάτων που «καίνε» τους έλληνες. Ήδη ακούγονται τα σχέδια ορισμένων να θέσουν υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές σε λίγους μήνες. Άλλοι υποψήφιοι που έχουν σαφώς τα προσόντα (ο ικανότατος Αντώνης ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ-Δημοκρατικοί, ο Στέφανος ΜΑΝΟΣ-Δράση, ο Σταύρος ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ-ΠΑΣΟΚ) δεν επαρκούν από μόνοι τους να αντισταθμίσουν τα μειονεκτήματα των οικείων πολιτικών σχηματισμών, το κυριώτερο από τα οποία είναι ...
- ... οι πολιτικές ομάδες στις οποίες θα ενταχθούν φθάνοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρώτη πράξη του οποίου θα είναι η επικύρωση της εκλογής του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις οποίες θα ενταχθούν οι νέοι ευρωβουλευτές από τα δύο μεγάλα μας κόμματα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η Νέα Δημοκρατία, Σοσιαλιστικό Κόμμα το ΠΑΣΟΚ) συχνά συμμαχούν και ψηφίζουν με βάση τις θέσεις που εκφράζουν οι μεγάλες χώρες (π.χ. για την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο στη θέση του προέδρου της Ευρωπαίκής Επιτροπής), παρόλο που μερικές φορές ορισμένοι ευρωβουλευτές διαφοροποιούνται κατά την ψηφοφορία. Αντίθετα με τη ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (που έχει ήδη ενταχθεί στους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους) και τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ (που έχουν ήδη ενταχθεί στους Ευρωπαϊους Πράσινους) τα μικρότερα κόμματα (Δημοκρατικοί, ΔΡΑΣΗ) αν δεν συμμαχίσουν με μια από τις μεγάλες ομάδες, ίσως παραμείνουν στους μη εγγεγραμένους (μαζί με τους ακροδεξιούς) ή στους ανεξάρτητους.
Ας συνοψίσουμε: όχι στο δικομματισμό, όχι στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και στη σκανδαλολογία, προτεραιότητα στα 4 Π, ευρωπαϊκός προσανατολισμός, υποψήφιοι με προσόντα, επιλεγμένοι με διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες, ένταξη σε συγκροτημένη ευρωπαϊκή ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο επόμενο μερικές ακόμη σκέψεις πριν από τις 7 Ιουνίου.
Υ.Γ. Υπενθυμίζω ότι η ψηφοφορία είναι μυστική. Και όπως έγραψα στην πρώτη σχετική ανάρτηση «Από το ιστολόγιο αυτό θα προσπαθήσω να αναλύσω, όσο μου είναι δυνατόν, το σκεπτικό με βάση το οποίο θα αποφασίσω τι θα ψηφίσω.» Μην περιμένετε λοιπόν να σας πω τι θα ψηφίσω ακριβώς. Όπως λέει και το σχετικό ανέκδοτο περισσότερο με ενδιαφέρει και με ευχαριστεί η διαδικασία ...