11 Αυγούστου 2020

Ξανά για το κάπνισμα

Καπνιστές και ατμιστές μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό. Πώς εξαφανίστηκαν οι διαφημίσεις καπνικών προϊόντων από τα περίπτερα στα Χανιά. Καταγγελίες των «Ακαπνίστας» για τις παιδικές χαρές του Δήμου Χανίων …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 11 Αυγούστου 2020 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-433)


Κορωνοϊός και κάπνισμα. Στις αρχές της πανδημίας, όταν δεν υπήρχαν διαθέσιμα επαρκή στατιστικά στοιχεία, διάφοροι «ερευνητές» παρουσίασαν στατιστικές αναλύσεις που έδειχναν ότι το κάπνισμα προφυλάσσει από τον κορωνοϊό. Προφανής στόχος ήταν να δημιουργηθούν αμφιβολίες – κάτι στο οποίο έχει εξειδικευτεί η καπνοβιομηχανία από την δεκαετία του 1950 (όταν εν γνώσει της διέδιδε μέσω χρηματοδοτούμενων ερευνών ότι δεν υπήρχε σχέση καπνίσματος και καρκίνου των πνευμόνων) (βλ. ΧΝ 28/4/2020).

Όμως, από σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε τέλος Απριλίου προκύπτει ότι οι καπνιστές έχουν 2,4 μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα από την COVID-19 σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Δρ. Άλμπερτ Ρίτσο, Αρχίατρο της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Ένωσης, «παρόλο που το παθητικό κάπνισμα δεν μεταφέρει απευθείας τον ιό, οι επιμολυνθέντες καπνιστές και ατμιστές μπορούν, όταν εκπνέουν, να διασπείρουν σταγονίδια με τον ιό».

Έτσι, αν μπορείτε να μυρίσετε τον καπνό του καπνιστή ή του ατμιστή απομακρυνθείτε αμέσως γιατί μπορείτε να κολλήσετε από τα σταγονίδια που εκπέμπει, εκτός από την ομιλία, το βήχα ή το φτάρνισμα και με τον καπνό ή τον ατμό που ξεφυσά. «Όχι μόνο μεταδίδουν δυνητικά τον ιό επειδή δεν φορούν μάσκα αλλά διασπείρουν και τα σταγονίδια γύρω τους προκαλώντας επιμολύνσεις» συμπληρώνει ο Δρ. Ρίτσο.

Διαφήμιση καπνικών προϊόντων. Έχουμε γράψει και στο παρελθόν (ΧΝ 9/6/2020) ότι με βάση το νόμο απαγορεύεται η διαφήμιση κάθε είδους καπνικών προϊόντων. Αναφέραμε μάλιστα ότι πολλά περίπτερα στα Χανιά έχουν αναρτήσει διαφημίσεις (κλασσικών και ηλεκτρονικών) τσιγάρων ενώ προωθούνται και τα νέα (θερμαινόμενα) καπνικά προϊόντα.

Ευτυχώς, οι αρχές κατάλαβαν ότι αυτές οι διαφημίσεις, ιδίως κοντά σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις όπου συχνάζουν ανήλικοι, είναι παράνομες. Έτσι, εδώ και λίγες μέρες οι διαφημίσεις αυτές φαίνεται πως έχουν κατέβει από τα περίπτερα και αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο … Αξίζουν έπαινοι στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Χανίων για τις άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειές της.


Παιδικές χαρές. Αντίθετα, προβληματική είναι η στάση του Δήμου Χανίων όσον αφορά τα αποτσίγαρα, τη σήμανση της απαγόρευσης του καπνίσματος στις παιδικές χαρές και γενικότερα στους χώρους όπου συχνάζουν ανήλικοι. Σύμφωνα με το Σύλλογο «Ακαπνίστας» οι αρμόδιοι του Δήμου Χανίων έχουν μέχρι σήμερα αδιαφορήσει για τις υποχρεώσεις τους με βάση το νόμο και το μόνο που τους έχει απασχολήσει είναι να δώσουν ανακριβείς απαντήσεις και να αναλάβουν δεσμεύσεις που δεν τήρησαν.

Να θυμίσουμε τα γεγονότα. Στις 17 Νοεμβρίου 2019, με πρωτοβουλία των «Ακαπνίστας», 16 εθελοντές συγκέντρωσαν μέσα σε μιάμιση ώρα, πάνω από 6.000 αποτσίγαρα από την Πύλη της Άμμου μέχρι τον Δημοτικό Κήπο. Στις 15 Ιανουαρίου 2020, τα αποτσίγαρα παραδόθηκαν στο Δήμο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος επισήμανε με γραπτό υπόμνημα δύο προβλήματα. Αφενός, τα πολυάριθμα αποτσίγαρα στην πόλη, ιδίως στις παιδικές χαρές. Και αφετέρου, την έλλειψη σήμανσης της απαγόρευσης του καπνίσματος στις παιδικές χαρές του Δήμου.

Για τη σήμανση είχαν υπάρξει επιστολές του Συλλόγου στην Δημοτική Αρχή, τόσο το Μάρτιο, όσο και τον Σεπτέμβριο του 2019. Να υπογραμμίσουμε ότι από τις 15 Δεκεμβρίου 2019, η εν λόγω σήμανση έχει καταστεί υποχρεωτική στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Μάλιστα, η μη συμμόρφωση επιφέρει πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κατηγόρησαν τους «Ακαπνίστας» ότι έκαναν «παράσταση» και ότι άδικα «πρόσβαλαν» στελέχη του Δήμου αναφέροντας στο σχετικό υπόμνημα, ότι τα εν λόγω στελέχη «ίσως να μην διάβασαν καν τις (προηγούμενες) επιστολές» του Συλλόγου. Επιπλέον, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι επέδειξαν μακέτες από τις σχετικές πινακίδες των οποίων, όπως είπαν, η εγκατάσταση είχε ήδη αρχίσει ή θα άρχιζε μέσα σε λίγες μέρες.

Όμως στις αρχές Αυγούστου μέλη των «Ακαπνίστας» διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες παιδικές χαρές ΔΕΝ έχουν εγκατασταθεί πινακίδες. Από τις 5 που είχαν εγκατασταθεί οι δύο έχουν μουτζουρωθεί με γκράφιτι ενώ σχεδόν όλες έχουν μπει σε θέσεις που δεν είναι άμεσα ορατές στο κοινό.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι οι αρμόδιοι σίγουρα «δεν διάβασαν τις επιστολές» αφού σε αυτές οι «Ακαπνίστας» πρότειναν μεγαλύτερες πινακίδες με επικάλυψη αντιγράφτι (σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας). Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι στις παιδικές χαρές που επισκέφτηκαν τα μέλη του Συλλόγου υπήρχαν αποτσίγαρα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει το γεγονός ότι «οι αρμόδιοι δεν απάντησαν ποτέ εγγράφως στις πρωτοκολλημένες επιστολές» τους, ενώ όταν επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την αρμόδια αντιδήμαρχο απλά τους είπε «να περιμένουν απάντηση». Με βάση τα παραπάνω ο Σύλλογος συμπεραίνει ότι ο Δήμος τους κοροϊδεύει και ότι αυτό που απομένει είναι η υποβολή (όπως λένε στο σχετικό Δελτίο Τύπου «με βαριά καρδιά») μιας επίσημης, τεκμηριωμένης καταγγελίας στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Πράγματι, το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά προς τον Δήμο είναι αν πράγματι ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την υγεία δημοτών και επισκεπτών, ιδίως των ανήλικων ή ενεργεί μόνο προς το θεαθήναι με στόχο να εισπράξει τις φιλοφρονήσεις ενός στενού, φιλικού κύκλου … Όταν μάλιστα η αδιαφορία των αρμοδίων ενδέχεται να επιβαρύνει τα οικονομικά του Δήμου με κάποια πρόστιμα, τα οποία βέβαια δεν θα πληρώσουν οι δημοτικοί άρχοντες από την τσέπη τους αλλά θα τα φορτώσουν, ξέρετε σε ποιους …

Γνωμικά - Παροιμίες