Στις 7 Ιουνίου θα κληθούμε να ψηφίσουμε για την εκλογή των αντιπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρόλο που οι περισσότεροι Έλληνες το αγνοούν, οι πολιτικές που ρυθμίζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν άμεσα την καθημερινή μας ζωή (βλέπε σχετική μου ομιλία το Νοέμβριο του 2007 στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Χανίων για την Ιστορική εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τις ευρωπαϊκές πολιτικές που ενδιαφέρουν τους πολίτες).
Το τακτικό Ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου 2008 δείχνει πως περίπου 6 στους 10 έλληνες πολίτες εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επιτροπή, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ενώ δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση, την Βουλή των Ελλήνων, τα πολιτικά κόμματα, τις περιφερειακές ή τοπικές δημόσιες αρχές, το νομικό σύστημα της χώρας αλλά ούτε και το ΝΑΤΟ ή τα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ αποτιμάται θετικά και 7 στους 10 έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ένωση. Επίσης 6 στους 10 έλληνες τάσσονται υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ένα νόμισμα το Ευρώ.
Όμως η μαζική συμμετοχή των ελλήνων ψηφοφόρων στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου δεν είναι δεδομένη. Εκτός από την άγνοια των ευρωπαϊκών πολιτικών, που επιβεβαιώνεται στο Ευρωβαρόμετρο, οι έλληνες πολίτες θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίζει από κοινού με την Ένωση για συγκεκριμένους τομείς όπως η επιστημονική και τεχνολογική έρευνα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η υποστήριξη περιοχών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η προστασία του περιβάλλοντος, η ενέργεια, η άμυνα και oι εξωτερικές υποθέσεις, η καταπολέμηση του πληθωρισμού, και η προστασία του καταναλωτή. Συνεπώς είναι λογικό οι ψηφοφόροι να περιμένουν από τα κόμματα και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές σαφείς εξηγήσεις όσον αφορά τις θέσεις τους για τους παραπάνω τομείς πολιτικής. Αν οι προεκλογικές εκστρατείες αναλωθούν σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και σκανδαλολογίες ας μην εκπλαγούμε από τα πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις κάλπες ...
Προσωπικά ως ψηφοφόρος θα ήθελα επίσης τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν και μιά σειρά από άλλα θέματα. Ποιόν θα υποστηρίξουν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η ΝΔ στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συντάχθηκε με την υποψηφιότητα του νυν προέδρου της Επιτροπής του κ. Μπαρόζο). Πως βλέπουν την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας στην πράξη (εφόσον βέβαια η Συνθήκη επικυρωθεί από την Ιρλανδία και την Τσεχία). Τι σκοπεύουν να κάνουν με την ελληνική γεωργία στην εποχή μετά τις επιδοτήσεις. Πως βλέπουν τα ελληνικά ΑΕΙ σε σχέση με τη διαδικασία της Μπολώνια για την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων. Τι θέση παίρνουν όσον αφορά την (μη) εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου από την Ελλάδα σε σειρά τομέων. Και φυσικά πως θα αντιμετωπίσουν το θέμα της επικαιρότητας: την κρίση (σε σημερινή του συνέντευξη ο Βέλγος πρωθυπουργός μίλησε ρητά για την καταστροφική επίπτωση μιας πολιτικής λιτότητας με αυξημένη φορολογία σε περίοδο κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι φόροι μπορούν να επιβληθούν μόνο μετά την ανάκαμψη της οικονομίας το 2010).
Τέλος, σημασία έχει και ποιοί θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Προσωπικά θα εμπιστευτώ ανθρώπους με γνώση ή/και ικανότητες και διάθεση να μάθουν όσα δεν ξέρουν.
Από το ιστολόγιο αυτό θα προσπαθήσω να αναλύσω, όσο μου είναι δυνατόν, το σκεπτικό με βάση το οποίο θα αποφασίσω τι θα ψηφίσω. Ελπίζω τα κόμματα να με διευκολύνουν ανακοινώνοντας εγκαίρως τις θέσεις τους για τα παραπάνω ζητήματα καθώς και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.
22 Μαρτίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου