25 Σεπτεμβρίου 2009

GR-Που θα βρεθούν χρήματα;

Το κυριότερο ερώτημα των επερχόμενων εκλογών είναι πού θα βρεθούν χρήματα για να καλυφθούν τα ελλείματα, να εφαρμοστεί η όποια οικονομική και κοινωνική πολιτική, να πληρωθούν τα χρέη. Η έκτακτη εισφορά φαίνεται πως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και η φορολόγηση των ημιυπαίθριων φαίνεται πως θα δώσει (αν δώσει και δεν καταργηθεί) πενιχρά αποτελέσματα. Να μερικές ιδέες για πρωτότυπους φόρους που μπορούν να καταβληθούν άμεσα χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

 1. Φόρος σημαίας. Χιλιάδες Έλληνες υψώνουν την (πολλές φορές σχισμένη) ελληνική σημαία σε σπίτια, μαγαζιά και πάσης φύσεως κτήρια, ως ένδειξη πατριωτισμού. Για κάθε σωστή ελληνική σημαία φόρος 50 €, για τις σχισμένες πρόστιμο 500 € και 100 € την ημέρα για όσες μέρες παραμένει η σχισμένη σημαία (εκτός και αν η προσβολή εθνικού συμβόλου επιφέρει μεγαλύτερο πρόστιμο), τέλος για κάθε ξένη σημαία φόρος 300 €. Για σχισμένες σημαίες σε δημόσια κτήρια πρόστιμο 2.000 €. Η φορολογία αυτή θα συμβάλει και στην αύξηση του κύκλου εργασιών των εταιρειών κατασκευής και πώλησης σημαιών (για να αντικατασταθούν οι σχισμένες) και συνεπώς έμμεση αύξηση των φορολογικών εσόδων.
  Κόστος καταλογισμού, 1-2 ανθρωπομήνες αστυνομικού ή φορολογικού υπαλλήλου ανά νομό ετησίως.
  Εκτιμώμενα έσοδα 153 εκατ. € από 1.000.000 σωστές σημαίες (50 εκατ. €), 200.000 σχισμένες (100 εκατ. €) και 10.000 ξένες σημαίες (3 εκατ. €).
 2. Φόρος κατάληψης πεζοδρομίου. Χιλιάδες Έλληνες καβαλάνε τα πεζοδρόμια για να παρκάρουν εμποδίζοντας τους πεζούς να κυκλοφορήσουν κανονικά. Αλλά και χιλιάδες μαγαζιά καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια με διάφορα αντικείμενα εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Για κάθε αυτοκίνητο που καβαλάει πεζοδρόμιο πάνω από 5 λεπτά (ας επιτραπεί η αποβίβαση αναπήρων) πρόστιμο 1000 € τη φορά (200 € για μηχανάκια), για κάθε μαγαζί το οποίο καταλαμβάνει πεζοδρόμιο με αντικείμενα (πάνω από 5 λεπτά (ας επιτραπεί η φορτοεκφόρτωση) πρόστιμο 500 € τη φορά.
  Κόστος καταλογισμού στο πλαίσιο των ελέγχων της τροχαίας.
  Εκτιμώμενα έσοδα 900 εκατ. € από 300.000 αυτοκίνητα που καβαλούν πεζοδρόμια (300 εκατ. €) 500.000 μηχανάκια (100 εκατ. €) 1.000.000 μαγαζιά (500 εκατ. €).
 3. Φόρος ακαθάριστου οικοπέδου. Ο ιδιοκτήτης που δεν καθαρίζει το οικόπεδό του από τα ξερόκλαδα ή που δεν το έχει περιφράξει για να εμποδίζει την εναπόθεση απορριμάτων, ετήσιο φόρο 1.000 €. Όποιος συλληφθεί να αφήνει ανεξέλεγκτα σκουπίδια πρόστιμο 1000 € την πρώτη φορά, 1.500 € τη δεύτερη και 2.000 € την τρίτη.
  Κόστος καταλογισμού 1-2 ανθρωπομήνες ανά νομό ετησίως και στο πλαίσιο της τακτικής αστυνόμευσης.
  Εκτιμώμενα έσοδα 1 δις € από 1 εκατ. ακαθάριστα οικόπεδα.
 4. Φόρος μνημοσύνων. Κάθε Κυριακή, ιδίως στην επαρχία, πραγματοποιούνται χιλιάδες ετήσια και άλλα μνημόσυνα στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα. Σε αντίθεση με τα 40ήμερα μνημόσυνα που προσφέρουν την ευκαιρία σε όσους δεν συμμετείχαν στην κηδεία να συμπαρασταθούν στην οικογένεια, τα ετήσια μνημόσυνα αποτελούν δαπανηρές κοινωνικές εκδηλώσεις επίδειξης. Φόρος ετήσιου μνημοσύνου 500 €, φόρος επόμενων μνημοσύνων 1.000 €.
  Κόστος καταλογισμού στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης του μνημοσύνου από το γραγείο που οργανώνει το μνημόσυνο.
  Εκτιμώμενα έσοδα 1 δις € από 50 μνημόσυνα εβδομαδιαίως ανά νομό.
Σύνολο εκτιμώμενων ετήσιων εσόδων πάνω από 3 δις €.

9 σχόλια:

athinovio είπε...

Λίγο αντι-λαϊκά βρίσκω τα μέτρα...

An-Lu είπε...

Αν είναι να πάνε ΚΑΙ αυτά για αγορά οπλικών συστημάτων, καλυτερα να μην τεθούν ;-)

Takis Alevantis είπε...

Όλοι οι φόροι αγαπητό athinovio είναι αντιλαϊκοί. Αλλά πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε ότι τα τελευταία χρόνια ζούμε ουσιαστικά με δανεικά.

An-Lu το έλλειμα προκύπτει κυρίως από την κακοδιαχείριση που οδηγεί και σε κακή επιλογή και χρήση των όποιων οπλικών συστημάτων.

Takis Alevantis είπε...

Να σημειώσω επίσης αγαπητή athinovio ότι ο φόρος σημαίας είναι πατριωτικός, ο φόρος κατάληψης πεζοδρομίου και ο φόρος ακαθάριστου οικοπέδου είναι οικολογικοί ενώ ο φόρος μνημοσύνων φορολογεί στην ουσία την εκκλησία.

The Author είπε...

Σίγουρα καινοτόμοι φόροι, αλλά θέλουν κάποιες μικρές τροποποιήσεις.

Φόρος σημαίας: Για κάθε σωστή ελληνική σημαία ΟΧΙ φόρος 50 €, αλλά ΠΛΗΡΩΜΗ 50 €.

Φόρος κατάληψης πεζοδρομίου: Συμφωνώ απολύτως, αλλά θα πρότεινα αυτά τα έσοδα να διατεθούν για δημιουργία χώρων στάθμευσης

Φόρος ακαθάριστου οικοπέδου: Ο φόρος αυτός ήδη υπάρχει - για την ακρίβεια είναι πρόστιμο που επιβάλλεται από την δημοτική αρχή. Φυσικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο και να οριστούν χρήσεις γης για να τελεσφορήσει το επιχείτημα. Όσο για τον οικολογικό φόρο παράνομης εναπόθεσης σκουπιδιών συμφωνώ απολύτως.

Τέλος για τον Φόρος μνημοσύνων πρέπει να ομολογήσω ότι δεν καταλαβαίνω την λογική του και μάλλον τον θεωρώ "καφκικό".

Takis Alevantis είπε...

Αγαπητέ Author, η ανάρτηση της σημαίας, που επιβάλεται στις εθνικές γιορτές, αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ανούσια επίδειξη κακώς εννοούμενου εθνικισμού όταν γίνεται σε παράγκες, συνεργεία αυτοκινήτων και ταβέρνες τρίτης κατηγορίας. Η σημαία είναι εθνικό σύμβολο και δεν νομίζω ότι αξίζει να υποβαθμίζεται τόσο. Γι'αυτό προτείνω φόρο ανάρτησης σημαίας σε όσους επιμένουν να επιδεικνύουν αυτάρεσκα τον πατριωτισμό τους.

Το που θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα είναι μια μεγάλη κουβέντα που ίσως την κάνουμε κάποτε.

Ο φόρος μνημοσύνων δεν αφορά τα κανονικά μνημόσυνα των 40 ημερών ή/και των εννέα μηνών αλλά όλα τα υπόλοιπα. Παρακολουθώ τον τοπικό τύπο στα Χανιά, ο οποίος κάθε μέρα έχει 2 με 3 σελίδες με τα «Μνημόσυνα της Κυριακής» που αποτελούν, όπως και τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και τα σκάφη αναψυχής, ευκαιρία επίδειξης και τα οποία με τις μετακινήσεις που συνεπάγονται επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον.

Yellow Kid είπε...

Χαχαχαχαχα! Αυτό με τις σημαίες και τα μνημόσυνα είναι ολα τα λεφτά! Με ενέπνευσες πάντως να ανεβάσω παρόμοιο πόστ.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Τάκη υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν την κατάληψη των πεζοδρομίων. Ολοι οι υπόλοιποι φόροι είναι απλά αστείοι... Μου θυμίσατε την εκπομπή ΑΜΑΝ που προβάλλονταν πριν από περίπου 10 χρόνια στην Ελλάδα.

Takis Alevantis είπε...

Αυτό το «υπάρχουν νόμοι ...» μου θύμισε τον ορισμό του δοχείου απορριμάτων στην Ελλάδα (ένα δοχείο ΓΥΡΩ από το οποίο οι Έλληνες ρίχνουν τα σκουπίδια τους). Όσο για τους αστείους φόρους θάλεγα πως αντιστοιχούν σε αστείους φορολογούμενους ...